clostilbegyt + estrofem - nie wykluczają się?
-
Dziewczyny, czy któraś z was brała połączenie clostilbegyt + estrofem? Clo mam brać 5-9 dc, Estrofem 1-20 dc. Czy działanie tych dwóch leków wzajemnie się nie wyklucza? Clo działa antyestrogenowo i pobudza wzrost pęcherzyka, a estrogen go hamuje. Wiem, że clo pogarsza endometrium i dlatego trzeba brać Estrofem, ale zastanawia mnie, czy nie powinnam go brać tylko do połowy cyklu, żeby nie blokował owulacji? Gin mi nic o tym nie mówiła, ale tak czytam w necie i mi to nie daje spokoju. A w sumie odkąd regularnie biorę Estrofem, to właśnie częściej mam cykle bezowulacyjne... I teraz mam mętlik w głowie.
-
Mycha27 wrote:Witam. Ja tak samo biorę clo od5-9 estrofem pecherzyk na początku słabo rósł.A z 17dc do 20dczwiększył się aż o 4mm. I owulacji tez nie miałam mi gin kazała brać te dwa razem bo zwiększają szansę.
Dzięki za odpowiedź A który cykl bierzesz clo? U mnie w pierwszym nie było żadnego efektu, nic nie urosło... Na razie biorę 1 tabletek, od kolejnego cyklu pewnie 2.
A estrofem w jakich dniach cyklu bierzesz? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dzięki za odpowiedzi. U mnie generalnie wcześniej były duże problemy z endometrium, dlatego zaczęłam brać estrofem. Teraz drugi miesiąc biorę CLO i moja gin mówi, że tym bardziej muszę brać estrofem, bo clo "upośledza" endometrium, a że ja z natury mam słabe, to mógłby być problem. Biorę więc dalej takie połączenie, zobaczymy...
-
nick nieaktualny
-
Jezu co lekarz to opinia! Ja mialam zalecone brac estrofem 3-11dc a clo 5-9 i jak poczytalam ulotke to sie przeraziłam bo dokladnie sie te leki wykluczaja! estrofem estrgeny a clo antyestrogeny i badz tu czlowieku madry i ufaj lekarzom U mnie sprawdzilo sie najgorsze ten estrofem lekarz zapisal mi mimo mojego bardZo grubego endometrium (gdzie tu logika?) w efekcie czego dostalam krwotoku i oczywiscie w tym cyklu w ciaze nie zaszlam Porazka
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-