Co to za rodzaj śluzu?
-
Szukam i szukam odpowiedzi na moje pytanie, no i nie mogę znaleźć. Może wy podpowiecie mi, co oznacza śluz niby biały, ale z rozciągliwymi nitkami ( takim trochę a la katar z nosa) ?? Czy macie może jakieś doświadczenia z takim śluzem związane - czy to jakieś granice normy czy oznaka choroby... Dzięki z góry za odpowiedź
weronika86 lubi tę wiadomość
-
Ja mam metny rozciagliwy dwa razy w cyklu. Raz jak zaczyna sie zmieniac z kremowego nieplodnego w rozciagliwy...wiec mozesz zauwazyc zmieszanie sie tych dwoch sluzow. Drugi raz obserwuje taki, choc nie zawsze na 2 dni przed miesiaczka...czyli wtegy kiedy wzrasta poziom estrogenow...zalezy od osoby..widzialam na wielu wykresach na ff, ze kobiety maja taki sluz przy implanatcji lub w poczatkach ciazy zanim wyrowna sie progesteron...ale u wielu nic nie znaczy...zalezy od osoby. Na pewno ma to duzo wspolnego ze wzrostem estrogenow.
-
Czytałam kiedyś, że rzecz polega na tym, żeby umieć ocenić ZMIANĘ śluzu - ja np. przez CAŁY CYKL mam śluz ROZCIĄGLIWY, niezależnie od tego, czy jest biały, czy przezroczysty, czy kremowy Tyle tylko, że przed dniami płodnymi zamienia się z kremowego rozciągliwego na przezroczysty, szklisty i rozciągliwy i odwrotnie, kiedy zmienia się w śluz gorszej jakości.
Więc, Bluraja - jeśli obserwujesz zmianę z białego, rozciągliwego śluzu na wodnisty, to ten drugi będzie tym "najbardziej płodnym". Tak mi się przynajmniej wydaje.weronika86 lubi tę wiadomość
Obserwuję - nie planuję (jeszcze).
*** Zdiagnozowane PCOS z tendencją do powstawania torbieli czynnościowych. -
nick nieaktualny
-
A ja przez cały cykl mam śluz kremowy przed owulacją dalej jest kremowy ale pojawiają się w nim nitki gęstego rozciągliwego przezroczystego śluzu, ale zawsze jest przewaga tego kremowego białego. Śluz zawsze jest biały poza tymi nitkami przed owulacją, czasami tylko robi się bardziej gęsty ale to tuż po okresie albo tuż przed. Nie ma zapachu.
1) czy śluz z tymi rozciągliwymi nitkami mogę traktować jako płodny? dotychczas tak robiłam.
2) czy to może być infekcja czy po prostu słaba jakość śluzu około owulacyjnego.
Śluz taki mam już parę lat.
Mariunia z tego co słyszałam to niektóre kobiety mają wiele dni w cyklu śluz płodny, ten Twój określiłabym jako płodny słabszej jakości, ja bardziej płodnego nie miewamMariunia lubi tę wiadomość
-