X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Duphaston a naturalny progesteron
Odpowiedz

Duphaston a naturalny progesteron

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2024, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy ktoś może spotkał się z informacją czy przyjmowanie duphastonu krótko po owulacji zahamuje wytwarzanie naturalnego progesteronu? Czy może któraś z Was badała go przyjmując duphaston i jak wypadł?

Mi lekarka przepisała ten lek bez badań. Nigdy wcześniej nie badałam progesteronu po owulacji. Przepisała mi go po samych objawach tzn ponad dwa tygodnie od owulacji do miesiączki i sporo krwawienia około miesiączkowego (łącznie 10 dni krwawienia i okresu). Zażywam ten lek drugi miesiąc i w tym miesiącu chciałam zbadać progesteron ale tak na logikę - jeżeli dostarczam jakiś hormon lub zamiennik hormonu w tabletkach to czy on w ogóle zacznie się produkować naturalnie? Czy niski wynik może być spowodowany właśnie przyjmowaniem leku zanim organizm sam uruchomi produkcję?

Szukałam w internecie ale nie mogę nic na ten temat znaleźć. Ginekologa mam dopiero za 1.5 miesiąca a temat mnie męczy. Dostałam zalecenie brać dhuphaston przez 5 dni 2x1 a teraz w sumie boję się go odstawić żeby nie stracić potencjalnej ciąży. Jutro idę na badanie progesteronu i będę robić test ale to będzie dopiero 8 dpo według temperatur lub 7 dpo według śluzu więc obawiam się, że nie wykryję tak wczesnej ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2024, 19:16

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2024, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam na bardzo starym wątku sprzed kilku lat, ze ktoś miał „progesteron w normie ale bez szału” jednak nie było podane ile ani według jakiej normy. :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2024, 19:33

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2024, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój progesteron wyniósł 15.2. Nie ma tragedii ale nie ma też szału. Skonsultuje z lekarzem.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ