Duphaston a naturalny progesteron
-
Hej, czy ktoś może spotkał się z informacją czy przyjmowanie duphastonu krótko po owulacji zahamuje wytwarzanie naturalnego progesteronu? Czy może któraś z Was badała go przyjmując duphaston i jak wypadł?
Mi lekarka przepisała ten lek bez badań. Nigdy wcześniej nie badałam progesteronu po owulacji. Przepisała mi go po samych objawach tzn ponad dwa tygodnie od owulacji do miesiączki i sporo krwawienia około miesiączkowego (łącznie 10 dni krwawienia i okresu). Zażywam ten lek drugi miesiąc i w tym miesiącu chciałam zbadać progesteron ale tak na logikę - jeżeli dostarczam jakiś hormon lub zamiennik hormonu w tabletkach to czy on w ogóle zacznie się produkować naturalnie? Czy niski wynik może być spowodowany właśnie przyjmowaniem leku zanim organizm sam uruchomi produkcję?
Szukałam w internecie ale nie mogę nic na ten temat znaleźć. Ginekologa mam dopiero za 1.5 miesiąca a temat mnie męczy. Dostałam zalecenie brać dhuphaston przez 5 dni 2x1 a teraz w sumie boję się go odstawić żeby nie stracić potencjalnej ciąży. Jutro idę na badanie progesteronu i będę robić test ale to będzie dopiero 8 dpo według temperatur lub 7 dpo według śluzu więc obawiam się, że nie wykryję tak wczesnej ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 19:16
Trzy maluchy czekają na feriach ❄️❄️❄️ -