Jakie badania do potwierdzenia odbytej owulacji
-
Dziewczyny ,w 16 dc powinnam wziąć duphaston. Dziś mamy 14 dc testy owulacyjne wczoraj pozytywne. Natomiast dziś na usg widać jedynie pęcherzyk 5 mm , który 4 dni temu miał 13,5 mm … generalnie Pani doktor nic nie widzi. Nie mam możliwości zrobienia usg w 16 dc jakie badanie mogę wykonać , które potwierdzi czy owulacja jednak była ? Żebym mogła spokojnie wziąć tem duphaston bez strachu ze przyblokuje owulacje jeżeli jeszcze jej nie było
-
nick nieaktualny
-
Tyle że progesteron wykonuje sie 7-8 dpo aby był wiarygodny.
Betti37 lubi tę wiadomość
10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞
02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨👩👦
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
10.11.22 r --- beta 343,40
28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy
09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3) -
Alinka wrote:Wiem o tym , dlatego chciałabym wiedzieć czy mogę wykonać badanie progesteronu za 2 dni żeby zobaczyć czy ta owulacja jednak była…niestety usg w tych dniach odpada
No chyba że będziesz powtarzać i będzie rósł...
Ale to też orientacyjnie -
Alinka wrote:Progesteron w 21 dc 18,8 . Z obrazu usg owulacji nie było. Wiec stwierdzam , ze badanie proga jest bezsensowne . Tylko monitoring …
Podobno poziom progesteronu jest najwłaściwszym wskaźnikiem czy owulacja wystąpiła, tak lekarz gdzieś na jakimś portalu się wypowiadał. USG podobno bywa zawodne. Ile w tym prawdy - nie wiem
💁♀️24,💁🏼♂️28
❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩
28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii Historia wyjątkowa również dla lekarzy
-
Bardzo chciałabym aby tak było, ale niestety w 14 dc na usg owulacji brak i 21 dc również. Mimo , ze w 13 dc testy owulacyjne piękne a 9 dniu pęcherzyk miał około 14 mm. Nagle w 14 dc pęcherzyk poprostu znikł… co ciekawe biorę tez duphaston od 16 dc może on przyczynił się do takiego wyniku …
-
Alinka wrote:Bardzo chciałabym aby tak było, ale niestety w 14 dc na usg owulacji brak i 21 dc również. Mimo , ze w 13 dc testy owulacyjne piękne a 9 dniu pęcherzyk miał około 14 mm. Nagle w 14 dc pęcherzyk poprostu znikł… co ciekawe biorę tez duphaston od 16 dc może on przyczynił się do takiego wyniku …
Przez 2 dni bolał mnie mocno lewy jajnik, wrażliwe piersi, spadek temp., śluz płodny, drażliwość 2 dni wcześniej, pierwszy raz meeeega pozytywne testy owu. Poszłam na następny dzień po testach ovu na USG - jajnik lewy czyściutki :'). Pani dr powiedziała mi, że mam brać duphaston, zrobić betę za 10 dni. Powiedziała, że zdarza się taka sytuacja, że na USG nic, a jednak owu była. Zrobiłam sobie sama progesteron w tym dniu - wskazywał na fazę okołoowulacyjną.
Mam mętlik w głowie, też nie wiem, czy była ta owu czy nie... Ale jakby było 100%, że nie, to chyba lekarz nie kazałby robić bety
Planuję zbadać progesteron w przyszły tygodniu, by zobaczyć czy się podniósł.💁♀️24,💁🏼♂️28
❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩
28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii Historia wyjątkowa również dla lekarzy
-
Alinka wrote:Bardzo chciałabym aby tak było, ale niestety w 14 dc na usg owulacji brak i 21 dc również. Mimo , ze w 13 dc testy owulacyjne piękne a 9 dniu pęcherzyk miał około 14 mm. Nagle w 14 dc pęcherzyk poprostu znikł… co ciekawe biorę tez duphaston od 16 dc może on przyczynił się do takiego wyniku …💁♀️24,💁🏼♂️28
-
Tak, i niestety temp nie wskazuje na owulacje . Najwiecej 36,6 czasami mniej , skacze ale generalnie nie podnosi się zbytnio do góry. Poza tym lekarz po ostatnim usg stwierdził , ze już pozamiatane … i przepisał CLOSTILBEGYT . Na pytanie czy duphaston mógł się przyczynić do takiego wyniku progesteronu . Stwierdził , ze bardzo możliwe …
-
Alinka wrote:Tak, i niestety temp nie wskazuje na owulacje . Najwiecej 36,6 czasami mniej , skacze ale generalnie nie podnosi się zbytnio do góry. Poza tym lekarz po ostatnim usg stwierdził , ze już pozamiatane … i przepisał CLOSTILBEGYT . Na pytanie czy duphaston mógł się przyczynić do takiego wyniku progesteronu . Stwierdził , ze bardzo możliwe …💁♀️24,💁🏼♂️28
-
Zgodzę się z tym że USG czasami jest zawodne. Może owulacja była wcześniej a pęcherzyk znikł bo się zapadł? Najlepiej za 7 dni zrób progesteron i będzie wiadomo
Nie jedną już historię czytałam, że dziewczyna zaszła w ciąży w cyklu "straconym" przez ginekologa. Działać nie zaszkodzi, przyjemna robota i trzymam kciuki
Ja właśnie wczoraj, 7 dpo zrobiłam progesteron i wyszedł 24ng/ml więc przebieram już nóżkami żeby się testować za pare dni 😊😊 -