Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Jakie badania do potwierdzenia odbytej owulacji
Odpowiedz

Jakie badania do potwierdzenia odbytej owulacji

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Alinka Koleżanka

Wysłany: 9 listopada 2021, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ,w 16 dc powinnam wziąć duphaston. Dziś mamy 14 dc testy owulacyjne wczoraj pozytywne. Natomiast dziś na usg widać jedynie pęcherzyk 5 mm , który 4 dni temu miał 13,5 mm … generalnie Pani doktor nic nie widzi. Nie mam możliwości zrobienia usg w 16 dc jakie badanie mogę wykonać , które potwierdzi czy owulacja jednak była ? Żebym mogła spokojnie wziąć tem duphaston bez strachu ze przyblokuje owulacje jeżeli jeszcze jej nie było

• Mała87 Ekspertka

Wysłany: 9 listopada 2021, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Test owulacyjny pokazuje ze organizm przygotowuje się do owulacji która, może (ale nie koniecznie) wystąpić w przeciągu 24-48 h :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2021, 23:01

• Alinka Koleżanka

Wysłany: 9 listopada 2021, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem o tym , dlatego chciałabym wiedzieć czy mogę wykonać badanie progesteronu za 2 dni żeby zobaczyć czy ta owulacja jednak była…niestety usg w tych dniach odpada

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2021, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ja bym zrobiła progesteron.

• Karola :) Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle że progesteron wykonuje sie 7-8 dpo aby był wiarygodny.

Betti37 lubi tę wiadomość

age.png

10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞

02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨‍👩‍👦
    10.06.17 r 💏👰🏼‍♂️👨‍💼

09.11.22 r --- ⏸️
    10.11.22 r --- beta 343,40
    28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
    04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
    01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
    26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
    12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
    24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
    14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
    05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
    19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy

09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3)
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alinka wrote:
    Wiem o tym , dlatego chciałabym wiedzieć czy mogę wykonać badanie progesteronu za 2 dni żeby zobaczyć czy ta owulacja jednak była…niestety usg w tych dniach odpada
    Nie ma sensu bo po 2 dniach prog jeszcze raczej owu nie pokaże
    No chyba że będziesz powtarzać i będzie rósł...
    Ale to też orientacyjnie

• Alinka Koleżanka

Wysłany: 19 listopada 2021, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Progesteron w 21 dc 18,8 . Z obrazu usg owulacji nie było. Wiec stwierdzam , ze badanie proga jest bezsensowne . Tylko monitoring …

• Domi_naturelover Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alinka wrote:
    Progesteron w 21 dc 18,8 . Z obrazu usg owulacji nie było. Wiec stwierdzam , ze badanie proga jest bezsensowne . Tylko monitoring …

Podobno poziom progesteronu jest najwłaściwszym wskaźnikiem czy owulacja wystąpiła, tak lekarz gdzieś na jakimś portalu się wypowiadał. USG podobno bywa zawodne. Ile w tym prawdy - nie wiem :D

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    ❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
  • Alinka Koleżanka

Wysłany: 20 listopada 2021, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo chciałabym aby tak było, ale niestety w 14 dc na usg owulacji brak i 21 dc również. Mimo , ze w 13 dc testy owulacyjne piękne a 9 dniu pęcherzyk miał około 14 mm. Nagle w 14 dc pęcherzyk poprostu znikł… co ciekawe biorę tez duphaston od 16 dc może on przyczynił się do takiego wyniku …

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alinka wrote:
    Bardzo chciałabym aby tak było, ale niestety w 14 dc na usg owulacji brak i 21 dc również. Mimo , ze w 13 dc testy owulacyjne piękne a 9 dniu pęcherzyk miał około 14 mm. Nagle w 14 dc pęcherzyk poprostu znikł… co ciekawe biorę tez duphaston od 16 dc może on przyczynił się do takiego wyniku …
    Ja mam w tym miesiące też jakieś cuda...
    Przez 2 dni bolał mnie mocno lewy jajnik, wrażliwe piersi, spadek temp., śluz płodny, drażliwość 2 dni wcześniej, pierwszy raz meeeega pozytywne testy owu. Poszłam na następny dzień po testach ovu na USG - jajnik lewy czyściutki :'). Pani dr powiedziała mi, że mam brać duphaston, zrobić betę za 10 dni. Powiedziała, że zdarza się taka sytuacja, że na USG nic, a jednak owu była. Zrobiłam sobie sama progesteron w tym dniu - wskazywał na fazę okołoowulacyjną.
    Mam mętlik w głowie, też nie wiem, czy była ta owu czy nie... Ale jakby było 100%, że nie, to chyba lekarz nie kazałby robić bety :D
    Planuję zbadać progesteron w przyszły tygodniu, by zobaczyć czy się podniósł.

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alinka wrote:
    A mierzysz temp?

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28

age.png
  • Alinka Koleżanka

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, i niestety temp nie wskazuje na owulacje . Najwiecej 36,6 czasami mniej , skacze ale generalnie nie podnosi się zbytnio do góry. Poza tym lekarz po ostatnim usg stwierdził , ze już pozamiatane … i przepisał CLOSTILBEGYT . Na pytanie czy duphaston mógł się przyczynić do takiego wyniku progesteronu . Stwierdził , ze bardzo możliwe …

Wysłany: 20 listopada 2021, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alinka wrote:
    Tak, i niestety temp nie wskazuje na owulacje . Najwiecej 36,6 czasami mniej , skacze ale generalnie nie podnosi się zbytnio do góry. Poza tym lekarz po ostatnim usg stwierdził , ze już pozamiatane … i przepisał CLOSTILBEGYT . Na pytanie czy duphaston mógł się przyczynić do takiego wyniku progesteronu . Stwierdził , ze bardzo możliwe …
    To powiem Ci, że ja już nie wiem komu i w co wierzyć…😅 Duphaston niby nie powinien wychodzić w badaniu progesteronu, bo nie jest progesteronem 🤷‍♀️

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28

age.png
  • Gosia84 Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2021, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podepnę się. Jaki wynik ma być progesteronu ze do Mi do owulacji?

• MrsJelonek Debiutantka

Wysłany: 22 stycznia 2022, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgodzę się z tym że USG czasami jest zawodne. Może owulacja była wcześniej a pęcherzyk znikł bo się zapadł? Najlepiej za 7 dni zrób progesteron i będzie wiadomo :)
    Nie jedną już historię czytałam, że dziewczyna zaszła w ciąży w cyklu "straconym" przez ginekologa. Działać nie zaszkodzi, przyjemna robota :) i trzymam kciuki :)

Ja właśnie wczoraj, 7 dpo zrobiłam progesteron i wyszedł 24ng/ml więc przebieram już nóżkami żeby się testować za pare dni 😊😊

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ