X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację macica dwurożna
Odpowiedz

macica dwurożna

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • zabkamonia Debiutantka

Wysłany: 19 czerwca 2013, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    może któraś z Was wie coś o macicy dwurożnej? albo z własnego doświadczenia zna ten problem albo słyszała coś o tym... ja właśnie borykam się z tym problemem i nie wiem co z tym zrobić. Tyle się o tym naczytałam że głowa pęka i można się tylko zdołować :( Ja w pierwszą ciążę zaszłam bez najmniejszego problemu ale niestety w 12 tygodniu poroniłam :((( a teraz z mężem staramy się kilka cykli i na razie bez skutku :/

eiktdqk3oozcvffr.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2013, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam macicę dwurożną, w dodatku tyłozgięcie, miałam też przegrodę, ale jest już wycięta. Z dwurożnością się nic nie robi raczej. Bardzo często wada dwurożności i przegrody jest błędnie diagnozowana, a przez niektórych lekarzy, o dziwo, traktowana jak jedno i to samo.

Najważniejsze, by najpierw na 100 % zdiagnozować co to za wada? A później trafić do specjalisty, który potrafi zająć się problemem, a nie wydaje mu się, że wie co trzeba zrobić.
    Ja spotkałam się z kilkunastoma lekarzami, przeszłam mnóstwo badań, jeździłam w różne miejsca, aż wreszcie trafiłam na super specjalistę.

Ja mam za sobą dwa poronienia, teraz jestem w kolejnej ciąży - mam nadzieję, że tym razem szczęśliwej :-)

Jedna moja rada, nie czytaj bzdur na forach i rad w stylu, zrób tak czy tak, a w takiej pozycji zajdziesz w ciążę, a moja koleżanka z taką wadą to ... pitu pitu. Akurat wady rozwojowe macicy są tą przypadłością, że każdy przypadek jest inny, potrzebuje lekarza - specjalisty w swoim fachu i indywidualnego podejścia do danego przypadku i nie ma tu książkowego rozwiązania.

Natalia, Reni lubią tę wiadomość

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • eM Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Wczoraj dowiedziałam się że mam najprawdopodobniej macicę dwurożną. Jestem już po dwóch poronieniach. Lekarka na razie sugeruje żeby spróbować jeszcze raz, a dopiero potem sprawdzać kontrastem jak duża jest to wada. Co myślicie? Wierzyć, że będzie dobrze czy upierać się już na testy? Podobno są ekstremalnie bolesne...

Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
  • eM Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się wstrzymam z badaniem z badaniem do końca roku, jak w miedzy czasie zajdę to zobaczymy jak będzie...

Maks - ur 08.09.2015
  • eM Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A próbowałaś się zapisać? Są długie terminy?
    Słyszałam o tym że za każdym razem szanse są większe, tu chyba chodzi o to że macica się rozciąga i przywyka do tego, ale u mnie to nie było przyczyną poronień raczej.

Maks - ur 08.09.2015
  • eM Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm no ja zaczęłam euthyrox brać na początku 2 ciąży, ale chyba nie zdążyło zadziałać. Nie wiem... a mi o mojej macicy w sumie rzadko lekarze to u mnie widzą. Widział profesor na badaniach genetycznych i pierwszy mi o tym powiedział. Potem moja gin niby powiedziała że coś tam jej się wydawało, ale że byłam w ciąży to nic nie chciała mówić. Usg robiło mi z 5ciu lekarzy, po zabiegu też nikt nic nie mówił. Dowiedziałaś się czegoś od lekarzy którzy Ci zabieg robili?

Maks - ur 08.09.2015
  • eM Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Histeroskopia chyba nie jest taka zła :) jak nie zajdę w tym cyklu to w grudniu poproszę gin o skierowanie. Trza się zmobilizować....

Maks - ur 08.09.2015
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ