X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Monitoring owulacji nie uwolniona komórka jajowa?
Odpowiedz

Monitoring owulacji nie uwolniona komórka jajowa?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • pannanna Koleżanka

Wysłany: 26 marca 2023, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, 22.03 byłam na monitoringu owulacji. Był pęcherzyk tylko dosyć duży:
    Opis badania

om-13 dz cyklu

Trzon macicy jednorodny o gładkim zarysie zewnętrznym wielkości 47x34 mm. Endometrium jednorodne grubości 11 mm.

Jajnik prawy wielkości 31x18 mm.

Jajnik lewy wielkości 41x31 mm z dominującym pęcherzykiem o wym. 26x21 mm.

W rzucie przydatków zmian patologicznych nie stwierdza się.

W zatoce Douglasa wolnego płynu nie stwierdza się.
    Pani ginekolog powiedziała że mamy próbować, ale boi się że może nie pęknąć i przerodzić się w torbiel. W sobotę (25.03) byłam znowu na monitoringu. Pani doktor stwierdziła że pękł, ale nie wiadomo czy uwolniła się z niego komórka jajowa, tak jakby coś w nim zostało (?) Jakiś zrost, czy coś, nie mogła do końca sama ocenić, ale nie powiedziała też że nie ma szansy na ciążę. Dzisiaj (niedziela) bóle lewego jajnika w którym właśnie była owulacja. Jak myślicie, czy dzisiaj mogła się do końca uwolnić ta komórka jajowa?🤔 Czy po prostu ból owulacyjny a mogła się wcale nie uwolnić, jest to możliwe? Jeżeli tym razem się nie uda to mam przyjść po następnej miesiączce w czasie owulacji i będzie zastrzyk ovitrelle.. w zeszłym miesiącu miałam owulację z prawego jajnika i miał 22mm, i pękł normalnie, był monitoring (1wszy). Jeżeli ma to jakiś wpływ to biorę od lutego dostinex ponieważ mam trochę podwyższona prolaktynę, resztę badań w normie wie o tym Pani doktor.
    Czy był ktoś w podobnej sytuacji? Oczywiście Pani doktor mi to tłumaczyła ale połowy z tego nie zapamiętałam, w większości tylko to co piszę a nie mogę za dużo znaleźć na ten temat w internecie.🤔

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy to nie wszystko: Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą.

Co najmniej dwa fakty na temat folianów i suplementacji przed ciążą naprawdę Cię tu zaskoczą. Zebraliśmy najczęstsze pytania naszej społeczności i na ich podstawie stworzyliśmy kompletny, oparty na badaniach przewodnik po mądrej suplementacji. Jeśli myślisz, że „zacznę brać coś po pozytywnym teście” - koniecznie sprawdź, dlaczego nauka mówi coś zupełnie innego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ