X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację niewydolność podwzgórzowo-przysadkowa
Odpowiedz

niewydolność podwzgórzowo-przysadkowa

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • natson333 Nowa

Wysłany: 8 marca 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

czy ktoś spotkał się z takim problemem:

w wieku 18 lat bardzo dużo schudłam co zaowocowało utratą miesiączki na około pół roku. Po przytyciu miesiączki wróciły i od tego czasu są w miarę regularne, chociaż czasem cykle są długie - nawet 38-40 dni, czasem krótkie - ok. 26.
    Zaczęliśmy starać się z mężem o dziecko i okazało się że cykle są bezowulacyjne, dlatego zachodzi podejrzenie niewydolności podwzgórzowo-przysadkowej wtórnej (z powodu odchudzania, sportu, zachowań anorektycznych itd.). Obecnie mam zbilansowane posiłki i aktywność fizyczną dopasowaną do siebie.

Czy ktoś był w takiej sytuacji? Jakie są rokowania jeśli chodzi o wyrównanie hormonów i przywrócenie owulacji?
    Jakie są zalecenia w takiej sytuacji?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ