X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację O co chodzi z progesteronem
Odpowiedz

O co chodzi z progesteronem

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • anastazja22 Koleżanka

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jeżeli odczuwalam objawy owulacji a progesteron tego nie potwierdził, bo zrobiłam badanie i wyszło w 21 dc 0,93 to może też tak być ze owu była ale nie pękł pęcherzyk? Gdzieś coś takiego wyczytałam, i nie wiem czy to realne. No bo naprawdę, lekarka robi usg, widzi w 14 dniu cyklu płyn, mi wychodzą pryszcze, piersi napuchniete, czuje klucie jajnika wcześniej, bóle delikatne jak na okres a tu bah...progesteron i kobieta mówi że Pani nie miała owulacji.. Proszę o poradę

• aga.just Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owulacja = pęknięty pęcherzyk
    "to może też tak być ze owu była ale nie pękł pęcherzyk"
    - nie, nie ma czegoś takiego.

Może natomiast być tak, że pęcherzyk rośnie, pęka, jest uwalniany -> i to widoczne jest na usg, ale progesteron jest bardzo niski -> co potwierdzają wtedy wyniki. Wtedy należy włączyć luteinę lub duphaston.

• anastazja22 Koleżanka

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli wtedy zacznę mieć prawidłowe owulacje? Bo szukałam wszędzie informacji i nie mogłam pojąć dlaczego mam brać leki na prawidłowe zagnieżdżenie skoro nie mam owulacji.

• AniaBe Znajoma

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze masz niewydolnosc cialka zoltego (niedomoge lutealna) - wtedy pomimo owulki progesteron jest niziutki. Ja tak mam. Dostalam luteine i duphaston lacznie od tego cyklu. Oby pomoglo.

• aga.just Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owulacja to jedno, a wysoki progesteron, który pomaga utrzymać ciąże to drugie.
    Tak jak Ania Be pisała to niedomoga lutealna, poczytaj o tym.

AniaBe lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ