X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację O co chodzi z progesteronem
Odpowiedz

O co chodzi z progesteronem

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • anastazja22 Koleżanka

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jeżeli odczuwalam objawy owulacji a progesteron tego nie potwierdził, bo zrobiłam badanie i wyszło w 21 dc 0,93 to może też tak być ze owu była ale nie pękł pęcherzyk? Gdzieś coś takiego wyczytałam, i nie wiem czy to realne. No bo naprawdę, lekarka robi usg, widzi w 14 dniu cyklu płyn, mi wychodzą pryszcze, piersi napuchniete, czuje klucie jajnika wcześniej, bóle delikatne jak na okres a tu bah...progesteron i kobieta mówi że Pani nie miała owulacji.. Proszę o poradę

• aga.just Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owulacja = pęknięty pęcherzyk
    "to może też tak być ze owu była ale nie pękł pęcherzyk"
    - nie, nie ma czegoś takiego.

Może natomiast być tak, że pęcherzyk rośnie, pęka, jest uwalniany -> i to widoczne jest na usg, ale progesteron jest bardzo niski -> co potwierdzają wtedy wyniki. Wtedy należy włączyć luteinę lub duphaston.

• anastazja22 Koleżanka

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli wtedy zacznę mieć prawidłowe owulacje? Bo szukałam wszędzie informacji i nie mogłam pojąć dlaczego mam brać leki na prawidłowe zagnieżdżenie skoro nie mam owulacji.

• AniaBe Znajoma

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze masz niewydolnosc cialka zoltego (niedomoge lutealna) - wtedy pomimo owulki progesteron jest niziutki. Ja tak mam. Dostalam luteine i duphaston lacznie od tego cyklu. Oby pomoglo.

• aga.just Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owulacja to jedno, a wysoki progesteron, który pomaga utrzymać ciąże to drugie.
    Tak jak Ania Be pisała to niedomoga lutealna, poczytaj o tym.

AniaBe lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ