Zespół Luf
-
Cześć. Jestem tu nowa i dopiero zaczynam swoją przygodę ze staraniami, ale obawiam się, że nie będzie łatwo w maju na kontrolnym USG wykryto u mnie 5 cm torbiel na prawym jajniku, najprawdopodobniej czynnościową. Stwierdzono też wtedy niepekniety pęcherzyk na lewym jajniku. 3 tyg później po miesiączce okazało się, że torbiel pękła i wchłonęła się. 14 dc stwierdzono pęcherzyk 18 mm. Ginekolog stwierdziła, że powinien pęknąć. Ale 20 dc inny lekarz widział dalej pęcherzyk 20mm, który według niego nadal wygląda jakby miał pęknąć. Obawiam się, że skoro miałam torbiel i kolejny cykl niepekajace pęcherzyki to może być LUF żadnych hormonów do przebadania mi nie zlecono. Dodam, że od 12 dc przez tydzień miałam dodatnie testy owulacyjne. Czy można już mówić o LUF?czy może ta torbiel zburzyła cykl? Co radzicie? Ginekolog każe się starać, a ja waham się czy nie rozszerzyć diagnostyki. Do tej pory miesiączki regularne 27-28 dniowe.
-
Jak dla mnie 10-12 dnia oznaczyć hormony estradiol LH i progesteron. Jeśli będą wystarczająco wysokie poprosić o coś na pęknięcie. 2-3 dni później sprawdzić czy pękło. A 7 dni po oznaczyć proga. Plus brać progesteron aby nie dopuścić do torbieli i żeby zawzze mogły się wchłonąć.2017.05 - rozpoczęcie starań
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2021.11 - 2022.01 - 3 IUI ❌
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2022.06 - ❓
👩🏻
📍 PCOS - brak owulacji, AMH 6 - Aromek + Menopur + Eutrig/Gonapeptyl daily 💉💊
📍 Hashimoto, niedoczynność - Letrox 125 💊
📍 PAI- 1 homo - Acard 150 💊 Heparyna ⏸💉
📍 Anemia
👨🏼
📍 Hormony ✅
📍 Morfologia 2-3% , leukocytospermia, złe upłynnienie - Clo 💊 TenFertilOn 💊 -
Dziękuję za odpowiedź. To dopiero nasze początki, więc póki co nie oznaczałam hormonów. Dostałam jedynie luteine od 16 dc, ale obawiam się, że nie było owulacji i że za wcześnie ją wzięłam skoro 20dc pęcherzyk na lewym jajniku był nadal co prawda lekarz, który ją przepisał uważa, że powinnam ją kontynuować. Jednak ja po przejrzeniu wątków na forum zwątpiłam w tą prawidłowość i obawiam się, że sobie zaszkodziłam
A czy jest możliwe, że na lewym jajniku jest ten sam pęcherzyk, który był w poprzednim cyklu? Czy lekarz da coś na pęknięcie jeśli po proszę czy każe najpierw obserwować co się będzie działo przy naturalnych staraniach? -
Pomarańczowa wrote:Dziękuję za odpowiedź. To dopiero nasze początki, więc póki co nie oznaczałam hormonów. Dostałam jedynie luteine od 16 dc, ale obawiam się, że nie było owulacji i że za wcześnie ją wzięłam skoro 20dc pęcherzyk na lewym jajniku był nadal co prawda lekarz, który ją przepisał uważa, że powinnam ją kontynuować. Jednak ja po przejrzeniu wątków na forum zwątpiłam w tą prawidłowość i obawiam się, że sobie zaszkodziłam
A czy jest możliwe, że na lewym jajniku jest ten sam pęcherzyk, który był w poprzednim cyklu? Czy lekarz da coś na pęknięcie jeśli po proszę czy każe najpierw obserwować co się będzie działo przy naturalnych staraniach?
Raczej nie sadze bo byłby ogromnych rozmiarów i zamienił się w torbiel. Jak dla mnie nie pękł w tym cyklu bo nie był dojrzały a Ty zaczęłaś brać luteinę i koniec. Teraz powinien się wchłonąć.
Lekarz może dać na maturalnym cyklu starań zastrzyk bo to po prostu da pewności i zwiększy Wasze szanse.
Skoro już miałaś torbiel a teraz znowu cały pęcherzyk to jest podstawa absolutna do wzięcia zastrzyku. Dwa cykle pokazują ze nie pęka nic samo.
2017.05 - rozpoczęcie starań
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2022.06 - ❓
👩🏻
📍 Anemia
👨🏼
📍 Hormony ✅
Ok. Dziekuje za informacje. Przynajmniej wiem co negocjowac od lekarza. Bylam u 4 roznych specjalistow i zaden nie zasugerowal "wspomaganie" Owulacji. Na LUF wpadlam sama wlasnie na podstawie tych 2 pecherzykow w obu cyklach w takim razie w kolejnym cyklu zasugeruje lekarzowi co uważam, ale boję się, że będzie twierdzić jak do tej pory, że wszystko jest w porządku i po prostu trzeba się dalej starać
-
Skoro pecherzyki nie pękły i nikt nie potwierdził owulacji USG to nie jest dobrze. Wiec poszukaj dobrego lekarza 😊2017.05 - rozpoczęcie starań
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2022.06 - ❓
👩🏻
📍 Anemia
👨🏼
📍 Hormony ✅
Rzeczywiście mam nadzieję trafić na kompetentną osobę tylko pewnie to wynika z tego, że zaczęłam szukać lekarza dopiero miesiąc temu i jak do tej pory każdy z nich widział moje wyniki tylko raz i też mam wrażenie, że nie chcą odnosić się do USG zrobionego przez kogoś innego. Więc najlepiej pewnie znaleść kogoś dobrego i chodzić do takiej osoby conajmniej jeden cały cykl? Lekarka, która robiła mi USG w 20dc nie chciała odnieść się do tego co było zrobione w 18dc ;/ podczas obserwacji torbieli też nie bardzo chcieli odnosić się do tego co ktoś widział przed miesiączką. Niemniej jednak mam jeszcze maleńką nadzieję, że skoro do tej pory miesiączki były prawidłowe i na nic innego nie choruje, to że jeszcze uda się powalczyć naturalnie, ale przynajmniej już wiem co zbadać na początek dziękuję jeszcze raz 💛
Imbirowa lubi tę wiadomość
-
Najpierw zawsze pakiet badań hormonalnych 3-5 dzień cyklu.
Prolaktyna
Estradiol
Progesteron
LH
FSH
AMH
TSH
Ft3
Ft4
Testosteron
Anty-TPO
Potem monitoringi u jednego lekarza od A do Z na naturalnym cyklu. Później badania przed monitem LH estradiol progesteron. Zastrzyk i USG po. 7 dni po progesteron.Pomarańczowa lubi tę wiadomość
2017.05 - rozpoczęcie starań
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2022.06 - ❓
👩🏻