Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Brunatne plamienie kilka dni przed okresem
Odpowiedz

Brunatne plamienie kilka dni przed okresem

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Tamalka Koleżanka

Wysłany: 23 października 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Od ok. roku miewam plamienia przed @. Zwykle trwają kilka dni (2-4). Kolor i konsystencja - różne. Raz jest to kremowy budyń, innym razem śluz zabarwiony na różowo/łososiowo, a przeważnie brunatne upławy.
    Plamienia zaczęły występować mniej więcej w momencie uregulowania prolaktyny (wcześniej miałam z nią mocne zawirowania).
    Wspomniałam o nich lekarzowi, ale wyszło na to, że "taka moja natura" (no chyba nie do końca, skoro nie mam ich "od zawsze" tylko od niedawna).
    Zgodnie z sugestią dziewczyn z OF zbadałam progesteron. Plamienia mogą występować wskutek jego niskiego poziomu, ale w 7 dpo wynosił 23.04 ng/ml.
    Po przewertowaniu internetu znalazłam info, że plamienia przed @ mogą pojawiać się w przypadku niedrożnych jajowodów. Jednak w lipcu miałam przeprowadzone HSG i jajowody są super drożne.

Jeśli chodzi o leki/suplementy, to biorę Bromergon (jakieś półtora roku) i Ovarin. Owulacja OK.

Powoli mam dość tych plamień :) Chcę znaleźć przyczynę ich występowania.
    Co mogę jeszcze zbadać?

Aktualnie jestem w 27 dc (11 dpo). Więcej na wykresie.

PS. Wczoraj zaczęłam sobie wkręcać, że to może comiesięczne plamienia implantacyjne, ale zarodek z jakiejś przyczyny (!!!) nie może się wgryźć w macicę i dlatego ostatecznie @ przychodzi w terminie lub dzień-dwa po :) Co prawda działamy z mężem w każdym cyklu, ale z powodu problemów z nasieniem tak naprawdę chyba mała szansa, żeby co miesiąc się "prawie udawało" :)

07.2015 - początek starań
    2017 - kiepska morfologia, ruchliwość, żywotność
    07.2017 - HSG (ok), fragmentacja DNA 36%
    03.2018 - laparoskopia: lewy jajowód niedrożny
  • Lena21 Autorytet

Wysłany: 24 października 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam tak samo, ale do tej pory żaden lekarz na to nie reagował. Dopiero od tego cyklu dostałam Duphaston, bo p. Doktor uważa ze to z powodu niskiego progesteronu. Póki co (tfu tfu) jeszcze nie ma plamień

• Tamalka Koleżanka

Wysłany: 25 października 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie PRG jest OK, przynajmniej w 7 dpo. Plamienia mogą występować również w przypadku nagłego spadku progesteronu. W kolejnym cyklu zbadam w 7, 9 i 11 dpo.
    Jeśli chodzi o endometrium, to zawsze na USG było dobre.

07.2015 - początek starań
    2017 - kiepska morfologia, ruchliwość, żywotność
    07.2017 - HSG (ok), fragmentacja DNA 36%
    03.2018 - laparoskopia: lewy jajowód niedrożny
  • ona32 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tamalka wrote:
    Cześć dziewczyny!

Od ok. roku miewam plamienia przed @. Zwykle trwają kilka dni (2-4). Kolor i konsystencja - różne. Raz jest to kremowy budyń, innym razem śluz zabarwiony na różowo/łososiowo, a przeważnie brunatne upławy.
    Plamienia zaczęły występować mniej więcej w momencie uregulowania prolaktyny (wcześniej miałam z nią mocne zawirowania).
    Wspomniałam o nich lekarzowi, ale wyszło na to, że "taka moja natura" (no chyba nie do końca, skoro nie mam ich "od zawsze" tylko od niedawna).
    Zgodnie z sugestią dziewczyn z OF zbadałam progesteron. Plamienia mogą występować wskutek jego niskiego poziomu, ale w 7 dpo wynosił 23.04 ng/ml.
    Po przewertowaniu internetu znalazłam info, że plamienia przed @ mogą pojawiać się w przypadku niedrożnych jajowodów. Jednak w lipcu miałam przeprowadzone HSG i jajowody są super drożne.

Jeśli chodzi o leki/suplementy, to biorę Bromergon (jakieś półtora roku) i Ovarin. Owulacja OK.

Powoli mam dość tych plamień :) Chcę znaleźć przyczynę ich występowania.
    Co mogę jeszcze zbadać?

Aktualnie jestem w 27 dc (11 dpo). Więcej na wykresie.

PS. Wczoraj zaczęłam sobie wkręcać, że to może comiesięczne plamienia implantacyjne, ale zarodek z jakiejś przyczyny (!!!) nie może się wgryźć w macicę i dlatego ostatecznie @ przychodzi w terminie lub dzień-dwa po :) Co prawda działamy z mężem w każdym cyklu, ale z powodu problemów z nasieniem tak naprawdę chyba mała szansa, żeby co miesiąc się "prawie udawało" :)

Witaj
    Mam dokładnie te same objawy co ty. 3-4 dni przed okresem mam plamienia a potem okres. Jeśli sięgam pamięcią to już tak mam po urodzeniu 1 dziecka czyli koło 4 lat. Lekarze mówili że to normalne czasem tak jest. badania wszystkie hormonalne miałam już robione także wyniki ok. Dupxaston też brałam i nic to nie zmieniło dalej jest tak samo.

ona32
  • Anakin Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja cale zycie z plamieniami przed @ i jak zaczelam sie tym na powaznie martwic to pewnego razu ani plamienia ani @ sie nie pojawily:) i mam nadzieje, ze przez kolejne 30 tygodni sie nie pojawia :)

Tamalka lubi tę wiadomość

Lipiec 2018 - synek ♥️
    Październik 2020 - poronienie 6tc
    Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
    Listopad 2021 - puste jajo 9tc
    Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ