Forum W oczekiwaniu na testowanie MAJOWE TESTOWANIE '18, czyli zabierz testy na majówkę
Odpowiedz

MAJOWE TESTOWANIE '18, czyli zabierz testy na majówkę

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 kwietnia 2018, 08:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior spróbuj koniecznie! Ja po 30min relaksacji jestem jak nowo narodzona! Spokojna! Niesamowite uczucie.

  • nowa na dzielni Autorytet
    Postów: 3034 3838

    Wysłany: 25 kwietnia 2018, 10:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej styczniówki (? ;)) - Nikuś, dopiszesz mnie na 15-go?

    Bocianiątko, MartunQa, StaraczkaNika, Bajkaaa lubią tę wiadomość

    Synek już z nami ❤️❤️ Kwiecień 20

    Marzec 19 - strata, 10 tc

    24.07 - || kreseczki 💕
    25.07 - beta 22 | prog 12,5
    29.07 - beta 296,5! <3 | prog 22 <3
    10.08 - serduszko +


    Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • Lady_Dior Autorytet
    Postów: 3301 2148

    Wysłany: 25 kwietnia 2018, 11:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tinaa2015 wrote:
    Lady_Dior spróbuj koniecznie! Ja po 30min relaksacji jestem jak nowo narodzona! Spokojna! Niesamowite uczucie.

    Tinaa2015 dziękuję za opinię-poczytam o tej jodze,bo mam małą wiedzę i wypróbuję :) W końcu przyszła mama musi być odstresowana :D

    Zofia Maria ur.sn.20.06.2019 o godz.10.13♡ 2918gr.
    a1eb6d63d1.png
    KPI 15.5m
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Wichura Ekspertka
    Postów: 158 179

    Wysłany: 25 kwietnia 2018, 13:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! Jestem nowo - stara, ovu przyniosło mi już raz szczęście więc dołączam się i testuje razem z wami 26.06 :)

    hchyvfxmyj0gl92x.png
  • Pati1991 Debiutantka
    Postów: 11 24

    Wysłany: 25 kwietnia 2018, 18:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Macie dziewczyny jakies dobre rady jak sobie radzic z rozczarowaniem co miesiac?

    Patrycja26
  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 25 kwietnia 2018, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    lamka dziękuję Ci bardzo :) ale ja naprawdę chcę przytulać kibelek :D Ostatnia ciąża bez jakichkolwiek objawów,dlatego jeśliby mi się udało zajść,to naprawdę nie będę narzekać :D
    Ja mam dokładnie tak samo - w pierwszej ciąży, którą straciłam, nie miałam żadnych objawów, oprócz tych od progesteronu (odbijanie, ból cyców). Teraz cieszy mnie że jest inaczej i może mnie mdlić 24/7 do końca ciąży, dam radę, jeśli to znaczy że Kotuś ładnie rośnie ;) A mdli potwornie - w pracy mam cały czas naszykowaną plastikową torbę na niespodzianki i już kilka razy musiałam nagle biec do toalety z fałszywym alarmem

    Lady_Dior, Malgonia lubią tę wiadomość

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 25 kwietnia 2018, 19:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati1991 wrote:
    Hejka. Macie dziewczyny jakies dobre rady jak sobie radzic z rozczarowaniem co miesiac?
    Ja przez pierwsze dni non-stop słucham audiobooków - jak idę do pracy, kiedy sprzątam, gotuję - wszystko żeby nie słyszeć własnych myśli. Jak przeboleję, to włączam tryb bojowy - zamawiam suple, zmieniam dietęm umawiam doktora i ogólnie staram się zmienić coś, żeby w końcu przeważyć szale

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • Bocianiątko Autorytet
    Postów: 5281 6746

    Wysłany: 25 kwietnia 2018, 20:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikuś, chyba możesz mnie przepisać na 11.05 :) na 90% walniemy zastrzyk w sobotę rano, po wizycie u doktorka :) owu będzie niedziela-poniedziałek a następnie po 1/5 dawki 1, 3, 5, 7 i 9 maja ;) pierwszą betę zrobię pewnie już 10, ale tutaj najważniejszy będzie przyrost. Więc zrobię 11.05 bo to jednocześnie ostatni dzień luteinki będzie ;) a pewnie nie wytrzymam w niepewności do 12 :P tym bardziej że tutaj ważne będzie żeby jak najwcześniej odstawić leki żeby z @ wyrobić się przed laparo ;)

    Potwierdzę to wszystko jeszcze w sobotę :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 20:37

    StaraczkaNika, Minie Black, reset, Bajkaaa lubią tę wiadomość

    laUgp2.png
    listopad 2020 zmiana kliniki, druga procedura?
    CRIO 2 blastek -29.10.2080 :( :(
    po 45 cs - 8 miesięcy sztucznej menopauzy, potem antyki - na wyciszenie adenomiozy przed crio.
    ET 9.2 - 01.08.2019 :(
    IUI - 24.10.2018 :(
    IUI - 19.11.2018 :(
    maj 2019 - histeroskopia - stan zapalny endometrium, adenomioza
    marzec 2019 - dieta bg i bm, zmiana leków i supli - bez efektu
    maj 2018 - laparoskopia - skoagulowane drobne mięśniaki
    czerwiec 2018 - immunosupresja bez efektu
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, adenomioza, hashimoto, niedoczynność tarczycy, hiperinsulinemia, hiperprolaktynemia, rozjechane cytokiny, wrogi śluz
  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 25 kwietnia 2018, 20:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, Bociuś, to czekam na wieści, ale wiesz, że wszystkie tu będziemy kciuczyć i zaklinać już od owu i każdą betę będziemy przeżywać razem z Tobą!

    Bocianiątko, reset lubią tę wiadomość

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • Bocianiątko Autorytet
    Postów: 5281 6746

    Wysłany: 25 kwietnia 2018, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    Ok, Bociuś, to czekam na wieści, ale wiesz, że wszystkie tu będziemy kciuczyć i zaklinać już od owu i każdą betę będziemy przeżywać razem z Tobą!
    Dziękuję! <3 wiesz, ja tu wszystko prężnie planuję ale kurczę już trudno mi uwierzyć w sukces... Wy musicie wierzyć za mnie :)

    laUgp2.png
    listopad 2020 zmiana kliniki, druga procedura?
    CRIO 2 blastek -29.10.2080 :( :(
    po 45 cs - 8 miesięcy sztucznej menopauzy, potem antyki - na wyciszenie adenomiozy przed crio.
    ET 9.2 - 01.08.2019 :(
    IUI - 24.10.2018 :(
    IUI - 19.11.2018 :(
    maj 2019 - histeroskopia - stan zapalny endometrium, adenomioza
    marzec 2019 - dieta bg i bm, zmiana leków i supli - bez efektu
    maj 2018 - laparoskopia - skoagulowane drobne mięśniaki
    czerwiec 2018 - immunosupresja bez efektu
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, adenomioza, hashimoto, niedoczynność tarczycy, hiperinsulinemia, hiperprolaktynemia, rozjechane cytokiny, wrogi śluz
  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 25 kwietnia 2018, 20:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bocianiątko wrote:
    Dziękuję! <3 wiesz, ja tu wszystko prężnie planuję ale kurczę już trudno mi uwierzyć w sukces... Wy musicie wierzyć za mnie :)
    Masz jak w banku - Iza i Minie potwierdzą, one się znają na bankach ;)
    Ja wierzę, że zawsze w końcu poprawia się coś i już wystarczy, zdobywamy przewagę nad niepłodnością. A Ty w tym jednym cyklu zrobiłaś z 5 rzeczy, z których każda zwiększa Twoje szanse. Powinnaś być Lwiątko a nie Bocianiątko, tak dzielnie walczysz!

    Bocianiątko, Minie Black, reset, Malgonia, Morusek lubią tę wiadomość

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 kwietnia 2018, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    Masz jak w banku - Iza i Minie potwierdzą, one się znają na bankach ;)
    Nika, ja Cię proszę, tylko nie jak w banku!
    My bankowcy, to mamy raczej powiedzenie "na bank to gołębie srają" - Bocianiątko , przenośnie, mam nadzieję, że teraz to będą bociany, które do Ciebie już lecą!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 21:41

    Bocianiątko lubi tę wiadomość

  • Lady_Dior Autorytet
    Postów: 3301 2148

    Wysłany: 25 kwietnia 2018, 22:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika jakkolwiek to zabrzmi to niech Cię mdli ile możliwe,byle byś Ty czuła się spokojniejsza o dzidziusia :)
    Jejku ja czuję się,jakbym była zdesperowana-kupiłam se wino wytrawne,bo gdzieś tu wyczytałam,że na endometrium jest dobre :P Człowiek by już tak chciał,żeby się udało,że już nawet w takie rzeczy wierzy :D

    Zofia Maria ur.sn.20.06.2019 o godz.10.13♡ 2918gr.
    a1eb6d63d1.png
    KPI 15.5m
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Pati1991 Debiutantka
    Postów: 11 24

    Wysłany: 26 kwietnia 2018, 07:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje staraczkanika za dobra rade. Musze wieczorami wyprobowac bo wtedy mam najwiecej czasu i mysli przychodza do glowy.

    Odnosnie wina to faktycznie tutaj chyba chodzi o poprawienie krazenia i dokrwienie. Ja np. Na to uzywam l arginina i wieksza dawke witaminy E. Te suple maja tez niby poprawic progesteron. Huff

    Patrycja26
  • Kargo31 Autorytet
    Postów: 1545 1086

    Wysłany: 26 kwietnia 2018, 07:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:

    Kargo31, Lady_Dior właśnie potwornie mnie zemdliło przy wpisywaniu Was na listę i mało nie zapaskudziłam telefonu. Nie wiem, czy mogłabym Wam bardziej dosłownie zostawić ciążowe fluidy ;)

    Ciążowe fluidy od Ciebie to sama przyjemność!! :D i z jednej strony trochę kiepsko, że się średnio czujesz, a z drugiej się cieszę, bo to jednak oznacza dającego popalić Mamusi Kropeczka <3 ogromnie trzymam kciuki!!

    Dziewczyny, co do żelu - u mnie, jak to już nie raz pisałam, śluz jest jak Yeti. Więc dla mnie/nas ten żel jest super. Zdecydowanie poprawia komfort. No i tez wiele dziewczyn mówi, że z nim udało się zajść. Nie wiem czy to faktycznie działa czy to placebo, ale przynajmniej jest przyjemniej :D

    *44 cs o pierwszego Maluszka (start marzec 2017)
    *iui x 1
  • Karolina90 Autorytet
    Postów: 2651 2522

    Wysłany: 26 kwietnia 2018, 15:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika potrzebuje Twojej pomocy, bo wiem, żę Ty ogarniasz :) <3 a częsciej jesteś tutaj na wątku :)

    Mam wyniki z 3-5 dc:

    Androstendion - 3,78 (norma 0.3-2.4)
    Testosteron - 0,36 (norma 0.14-.53)
    17 OH progesteron - 3,8 (norma 0,2-1,3)
    DHEA-SO4 - 12,80 (norma 2.8-13,9)
    SHBG - 49,7 ( norma 19,8-155)
    LH - 7,88 (norma 1,8-11,78)
    FSH - 5,89 (norma 3.03-8,08)

    Miałam monity w 3-5 dc nie było widać PCO

    I przepraszam, że tak wlazłam ni z gruchy ni z pietruchy

    starania od I 2016
    M: morfo 1%
    Ja: rozjechane androgeny; mutacje PAI - 1 oraz V (R2) - (acard 75 mg); anemia, hiperinsulinemia (meta 1000);
    immuno - ok
    VII 2018 - histeroskopia - ok
    X 2018 - laparo + HSG - ok
    wrzesień 2020 - ICSI
    18.09.2020- punkcja
    23.09.2020 - transfer ET 5.1.1
    Mamy 4 ❄️
    7dpt - beta 83.4, progesteron <60ng/l
    9 dpt - beta 218
    12dpt - beta 1104
    22dpt - <3
  • Simons_cat Autorytet
    Postów: 1704 1754

    Wysłany: 26 kwietnia 2018, 20:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, ja mam taki wysoki androstendion i mi lekarz mówił, że to m.in. pokazuje, że pco jest :( ja mam też testosteron wysoki i właśnie przez te dwa podwyższone, shbg jest niskie :(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2018, 20:45

    Starania od września 2017.

    Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
    Ciąża biochemiczna - maj 2018, czerwiec 2018, grudzień 2018, lipiec 2020, listopad 2020

    PCOS, IO
    Szczepienia limfocytami męża💉 -> alloMLR 0%😭 -> szczepienia pullowane🙏

    "Better late than never
    Just don't make me wait forever"
  • Karolina90 Autorytet
    Postów: 2651 2522

    Wysłany: 26 kwietnia 2018, 20:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simons_cat wrote:
    Karolina, ja mam taki wysoki androstendion i mi lekarz mówił, że to m.in. pokazuje, że pco jest :( ja mam też testosteron wysoki i właśnie przez te dwa podwyższone, shbg jest niskie :(

    No ale właśnie na monitoringu PCO nie widać. Od jutra będę suplementowala fertilOva - inozytol. No nic więcej zrobić nie mogę :(

    starania od I 2016
    M: morfo 1%
    Ja: rozjechane androgeny; mutacje PAI - 1 oraz V (R2) - (acard 75 mg); anemia, hiperinsulinemia (meta 1000);
    immuno - ok
    VII 2018 - histeroskopia - ok
    X 2018 - laparo + HSG - ok
    wrzesień 2020 - ICSI
    18.09.2020- punkcja
    23.09.2020 - transfer ET 5.1.1
    Mamy 4 ❄️
    7dpt - beta 83.4, progesteron <60ng/l
    9 dpt - beta 218
    12dpt - beta 1104
    22dpt - <3
  • Simons_cat Autorytet
    Postów: 1704 1754

    Wysłany: 26 kwietnia 2018, 21:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mamyginekolog był artykuł kiedyś, w którym pisała o różnicy między pco a pcos i że ciekawe jest, że mając pcos nie trzeba mieć policystycznego obrazu usg. Polecam poczytać :) A cokolwiek z inozytolem polecam, jeśli są u ciebie problemy z owulacją. Ja piłam inofem już jak brałam anty, bo lekarka mówiła, że dobrze działa na jajniki. I nie wiem czy to było to czy nie, ale po odstawieniu anty zaszłam w ciążę od razu. Niestety ciążę poroniłam, ale zaczęłam prawie od razu znów pić - tym razem miovarian i na razie nie narzekam na brak owulacji. Chociaż jutro będę sprawdzać czy była w tym cyklu, bo mam wątpliwości czy się czasem nie przesunęła z mojej winy, bo dwa dni podczas świąt nie piłam :/

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2018, 21:56

    Starania od września 2017.

    Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
    Ciąża biochemiczna - maj 2018, czerwiec 2018, grudzień 2018, lipiec 2020, listopad 2020

    PCOS, IO
    Szczepienia limfocytami męża💉 -> alloMLR 0%😭 -> szczepienia pullowane🙏

    "Better late than never
    Just don't make me wait forever"
  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 27 kwietnia 2018, 06:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina90 wrote:
    Nika potrzebuje Twojej pomocy, bo wiem, żę Ty ogarniasz :) <3 a częsciej jesteś tutaj na wątku :)

    Mam wyniki z 3-5 dc:

    Androstendion - 3,78 (norma 0.3-2.4)
    Testosteron - 0,36 (norma 0.14-.53)
    17 OH progesteron - 3,8 (norma 0,2-1,3)
    DHEA-SO4 - 12,80 (norma 2.8-13,9)
    SHBG - 49,7 ( norma 19,8-155)
    LH - 7,88 (norma 1,8-11,78)
    FSH - 5,89 (norma 3.03-8,08)

    Miałam monity w 3-5 dc nie było widać PCO

    I przepraszam, że tak wlazłam ni z gruchy ni z pietruchy
    Hej, a ja wczoraj prosto po pracy lulu i dopiero dziś nadrabiam i kwiecień i maj. Za chwilę mamy matury i trzeba było dużo ogarnąć, a siedzenie w pracy do 18 mnie wymęczyło. Ale ile zrobiłam!

    Nieciekawie ten 17 OH Progesteron. On może pochodzić z nadnerczy a nie z jajników. Myślę że Twojemu ginowi też da do myślenia i każe Ci teraz pobadać kortyzol, bo ten to dopiero szaleje przy problemach z nadnerczami. Nawet jeśli to nadnercza - bez nerwów, to się leczy łatwiej niż PCOS!

    Androsendion ponad normę, ale testo jest ok, więc też wcale nie jest źle. Androgeny pomoże obniżyć meta, ale są też "domowe sposoby - siemię lniane (najlepiej świeżo mielone i ze szczyptą cynamonu), 2 kubki herbaty z mięty lub mięty i pokrzywy (pokrzywa ma dodatkowo dużo witamin i usuwa nadmiar wody) na dzień. Z tabsów to palma sabałowa (ale to tylko przez pierwszych kilka dni cyklu). Inozytol też może pomóc. Inny fajny supelek to resweratrol - takie skondensowane czerwone winko. Ja od czerwca zeszlego roku przypuściłam zmasowany atak na androgeny - stosowałam wszystko to, co Ci wypisałam. W ciągu kilku miesięcy, testo spadł 2- krotnie, andro o połowę tak że był już tylko minimalnie ponad normę. Shbg się podwoiło. Minus tylko taki, że podrosło DHEAS, ale to jest najmniej szkodliwy androgenem bo może się rozpaść na estradiol.
    DHEA i SHBG masz w normie, ale możesz je podrasować, bo dobrze, żeby pierwsze jeszcze spadło a drugie było jak najwyższe, więc na nie mam te same rady co do androstendionu.

    LH masz wyzej niż FSH, ale to niekoniecznie powód do zmartwienia - jak to blizej 5dc niz 2dc to spoko - wtedy już LH zaczyna powoli rosnąć przygotowując pęcherzyk nakoksowany przez FSH do pęknięcia.

    Jeśli miałabym wróżyć - trzeba sprawdzić przerost nadnerczy. Jak go wykluczą, to bym się skupiła na zespole metabolicznym - przy IO też szaleją hormony. Poszłabym do diabetologa po skierowania na badania wątroby. Możliwe że wystarczy Ci unormować cukry, więc zwiększyłabym Ci metę (chociaż nawet nie wiem, ile bierzesz), bo ona obniża też androgeny. Dalej trzymałabym dietę niskowęglową i jeśli masz coś do zrzucenia, to bym zrzuciła - tłuszczyk sprzyja nadmiarowi hormonów. No i SUPLE i ZIELSKO - pomagają powolutku, ale przynajmniej można codziennie coś robic, żeby poprawiać sytuację.

    Jak byłaś teraz w szpitalu, zrobili Ci kortyzol z dobowej zbiórki moczu? U mnie to badanie pomogło wykluczyć przerost nadnerczy i wtedy uznali że jednak mam PCO.

    Pogadałabym też z ginem o dorzuceniu sterydu, np pabi dexamethason - on pomaga obniżyć androgeny. Miałam brać od hmm, jakichś 2 tygodni, ale chyba mi się zmarnuje ta recepta.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2018, 06:24

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego