Progesteron wynik.
-
Wykonałam badanie progesteronu w 6 dniu po owulacji (tak sądzę) wynik to 21,21 ng/ml
Przy normie 1,7-27 w fazie lutealnej.
Wynik wydaje się być jak najbardziej pozytywny, tyle, że zastanawiam się czy koniecznością jest badać progesteron na czczo?
Głupia zjadłam kilka orzeszków w karmelu przed badaniem
Na stronie labolatorium jest napisane, że nie trzeba, a gdzie indziej czytam że trzeba i zgłupiałam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2018, 17:35
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
lamka wrote:Szału nie ma, mogłaby się przydać suplementacja.
Najgorsze, że w tym cyklu wszystko było super - i endometrium, i był czas żeby bo mąż był w domu, i testy ładnie wyszły...
Myślisz, że z takim nie ma szans?"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...
PCOS, ↑ testosteron. -
Oczywiście, że są szansę. Nic się nie przejmuj i nie stresuj, bo to bardziej przeszkadza w zajściu niż to, że nie masz super wywalonego w kosmos progesteronu Jest wystarczający na tym etapie i tego się trzymaj.
Marudaruda lubi tę wiadomość
Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualny
-
Hej, mi prog wyszedł 7ng/ml zrzedła mi mina jak zobaczyłam wynik, ale wieczorem pojawiły mi się dopiero normy:
Faza folikularna 0,1-0.3
Faza lutealna 1,2-15.9
Pierwszym trymestr 2,8- 147,7
Czyli co taki tragiczny jednak nie jest? Robiłam go w 7-8 dpo, dokładnie nie wiem bo przestałam mierzyć regularnie temperaturę, po obiawach wiem kiedy mam owulację. Po owu mam zawsze powyżej 36.4 i tak było.
Dzisiaj mam 36.8Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
HSG - oba drożne :-)2018
PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
wczesne dojrzewanie
Moje wyniki -ok
Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
ovarin,
Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
IVF start styczeń 2022 ❄️
21.03 - transfer ❄️😭
2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
24.08- transfer ❄️😭
został nam ostatni ❄️ -
Gacka89, przy progu poniżej 8 ng/ml zaczynają się schody, bo przy tak niskim progu są podejrzenia, że do owu jednak nie doszło. ALE skoro ten 7-8 dpo to jest taki trochę w przybliżeniu, jak piszesz, bo opierałaś się tylko na objawach (a z objawami to może być różnie), to może niekoniecznie wstrzeliłaś się w ten czas, kiedy prog jest najwyższy. Więc możliwe, że tak naprawdę jego poziom był/będzie większy. Więc ja bym nie panikowała na Twoim miejscu, ALE przyjrzałabym się bliżej jednak temu hormonowi i powtórzyłabym badanie w przyszłym cyklu. Najlepiej jakby to nie było jednorazowe badanie, tylko 3 badania, np. w 5,7 i 9 dpo. Wtedy będziesz widziała, jak się jego poziom zmienia, czy przyrasta, jaka jest jego najwyższa wartość z tych trzech dni i czy rzeczywiście jest się czym martwić. Gdyby znowu się sytuacja powtórzyła, no to warto by pogadać z ginem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2018, 11:12
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Zamrożony 3AB -
Dzięki za odpowiedź MDF chyba tak zrobię w następnym cykluLaparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
HSG - oba drożne :-)2018
PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
wczesne dojrzewanie
Moje wyniki -ok
Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
ovarin,
Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
IVF start styczeń 2022 ❄️
21.03 - transfer ❄️😭
2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
24.08- transfer ❄️😭
został nam ostatni ❄️ -
m_d_f wrote:Gacka89, przy progu poniżej 8 ng/ml zaczynają się schody, bo przy tak niskim progu są podejrzenia, że do owu jednak nie doszło. ALE skoro ten 7-8 dpo to jest taki trochę w przybliżeniu, jak piszesz, bo opierałaś się tylko na objawach (a z objawami to może być różnie), to może niekoniecznie wstrzeliłaś się w ten czas, kiedy prog jest najwyższy. Więc możliwe, że tak naprawdę jego poziom był/będzie większy. Więc ja bym nie panikowała na Twoim miejscu, ALE przyjrzałabym się bliżej jednak temu hormonowi i powtórzyłabym badanie w przyszłym cyklu. Najlepiej jakby to nie było jednorazowe badanie, tylko 3 badania, np. w 5,7 i 9 dpo. Wtedy będziesz widziała, jak się jego poziom zmienia, czy przyrasta, jaka jest jego najwyższa wartość z tych trzech dni i czy rzeczywiście jest się czym martwić. Gdyby znowu się sytuacja powtórzyła, no to warto by pogadać z ginem.
Okej, ale np. ja miałam wynik niecałe 10 przy normie do 24. A u gacki norma jest do 16. To chyba różnica, no nie? Inaczej się procentowo rozkłada ten wynik.gacka89 lubi tę wiadomość
"Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa… I którego nic nie spotyka."...
PCOS, ↑ testosteron. -
Powiem Ci, że w dyskusjach o progesteronie nigdy nie jest poruszany temat norm, zawsze jest - według różnych źródeł, że musi być co najmniej 8, albo 10, albo 15 i to bez względu na normy. Więc ja też się tego trzymam, ale wybieram najoptymistyczniejszą wersję, po lekturze tego forum i historii dziewczyn, które zachodziły w ciąże z progesteronem, który był mniejszy od 10 ng/ml. Wiadomo, że im wyższy tym lepiej, ale niższe poziomy nie oznaczają, że na pewno się nie uda, albo że na pewno trzeba wprowadzić leczenie - chociaż wielu lekarzy tak robi na zasadzie "dmuchania na zimne". Trzeba zawsze brać poprawkę na to, że poziom progesteronu w ciągu dnia się waha i to że akurat w czasie badania wyszedł niski, nie oznacza, że za parę godzin nie wystrzeli w górę. Dlatego dobrze jest zrobić to badanie kilka dni z rzędu. No i powtórzyć przynajmniej w 2-3 cyklach.
gacka89, Marudaruda lubią tę wiadomość
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB -