Rok starań bez badań
-
nick nieaktualny
-
Ja miałam taki plan, ale jak zobaczyłam, że nie wychodzi przez 4 cykle to zaczęłam drążyć temat. I to był dobry pomysł bo okazało się, że mój eMek ma hipogonadyzm pierwotny, zatkane kanaliki plemnikotwórcze a ja jeszcze mu utrudniam mając za wysoką prolaktynę.
Z jednej strony chciałabym nie przejmować się niczym przez rok ale z drogiej zaraz stuknie mi 30-tka i czuję jak zegar mi tyka.
-
Ja czekałam rok do 1 wizyty w klinice niepłodności. Ale wcześniej wykonałam sobie kilka badań. Przede wszystkim cały przegląd ginekologiczny (usg gin, piersi, cyto) oraz sama w Alabie zrobiłam badania krwi (m.i. cytomegalia, toksoplazmoza).
A tuż przed pierwszą wizytą zrobiłam badania hormonów.
Chyba warto przed 1 wizytą sprawdzić co nieco. Dzięki temu ma się wrażenie, że już się działa. Z drugiej strony jak w tym czasie się uda zajść w ciążę, to przynajmniej wiadomo jaki ogólny stan zdrowia jestKateHawke lubi tę wiadomość
-
Nam za miesiąc stuknie rok bez zabezpieczania... róznie było z tym trafianiem w ovu, ale to już zdecydowanie za długo trwa, więc w tym cyklu zaczynamy szukać przyczyny, M musi zrobić badania nasienia, a ja podstawowe hormony póki co i będziemy szukać przyczyny.Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
nick nieaktualnyU mnie już 11 cykl starań, nie przepuszczałam że będzie to tyle trwać tym bardziej że dwa razy udało się za pierwszym, z tego co pamiętam. Widocznie swój limit przekroczyłam, mówiłam sobie że jak się w 10 cyklu nie uda to idę do ginekologa i chyba będzie trzeba pójść, przynajmniej na ten monitoring, bo coż będzie mi mógł powiedzieć bez żadnych badań.
-
Też miałam takie zamiary, ale zaczynam się niepokoić, a czas ucieka. Zaczekam jeszcze 1-2 cykle (tak do 7-8 cs) i zaczniemy się z Emkiek diagnozować. Póki co zrobiłam hormony (rutynowo) i wyszła mi wysoka prolaktyna i TSH. Ja chyba nie wytrzymam roku czekania z marnym efektem!14 tc
-
Jak czujemy że coś jest nie tak to lepiej iść. Zazwyczaj intuicja nas nie zawodzi. Lekarzom najlepiej powiedzieć, że to już rok, inaczej nie chcą podejmować badań "bo za wcześnie".
Frufru lubi tę wiadomość
-
Gdybym miala 25 lat to byl dala sobie nawet i 2 lata bez badan. Ale mam 32 i od razu zrobiłam takie podstawowe (tsh, prog). Teraz, po 6 miesiacach ide na monitoring a meza wysylam na nasienie...Lipiec 2018 - synek ♥️
Październik 2020 - poronienie 6tc
Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
Listopad 2021 - puste jajo 9tc
Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)
-
Mi z mężem właśnie mija 13 miesiąc starań. Za dwa tygodnie mam wizytę u ginekolog. Miałam już podstawowe badania cytologia,USG, tarczyca, krew. Wszystko w normie. Mam pytanie czy powinniśmy iść już do kliniki leczenia niepłodności czy najpierw działać z ginekolog, np. Monitoring cyklu?
-
Jak pisały poprzedniczki, tsh, antypo, prolaktyna, fsh, amh. Na niektóre hormony jak testosteron można zrobić bezpłatnie, mając skierowanie, ale to tez zależy chyba na jakiego lekarza trafisz.Luty 2017 spermiogram 3 mln
Kwiecień usunięcie żylaków powrózka
10.06.2017 sonohsg -jajowody niedrożne
13.06.2017 hydrotubacja
13.11.2017 hsg jajowody drożne
-
Mi gin kazał miedzy 3 a 5 dniem cyklu. Progesteron 7 dni po owulacji jeśli dobrze pamietam ( albo 5, niech mnie któraś poprawi w razie cos).
Ale jeśli nie masz problemu z dostaniem się do lekarza to może idź najpierw i spróbuj na skierowanie. Może uda Ci się zaoszczędzić, amh się nie uda chyba ale z resztą może takLuty 2017 spermiogram 3 mln
Kwiecień usunięcie żylaków powrózka
10.06.2017 sonohsg -jajowody niedrożne
13.06.2017 hydrotubacja
13.11.2017 hsg jajowody drożne
-
Aga27 wrote:Jakie badania proponujecie wykonać przed pierwszą wizytą u ginekologa, aby przyspieszyć diagnostykę?
oprócz tego co dziewczyny wymieniły, ja robiłam jeszcze prolaktynę i estradiol
no i badanie nasienia -