SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Silne bóle brzucha od owulacji
Odpowiedz

Silne bóle brzucha od owulacji

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kejti101 Debiutantka

Wysłany: 13 listopada, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem tu nowa. Staramy się z mężem o ciążę już od roku, niestety bez rezultatów. Oboje leczymy się u specjalistów.
    31.10 byłam u ginekologa na USG – lekarz wyznaczył mi owulację na 3–5.11 (16–18 dc). Już przed owulacją zaczęłam czuć ból jajnika, który utrzymywał się przez cały czas okołoowulacyjny i właściwie do dziś ciągle z przerwami jest (dzisiaj mniejszy, ale przez ostatnie kilka dni silny)

Wczoraj, 7 DPO zrobiłam progesteron – wyszedł 10,5 ng/ml.
    Dziś jestem 8 DPO, 26 DC (przy 31–32 dniowych cyklach), więc do spodziewanej miesiączki jeszcze kilka dni.

Martwi mnie to, że praktycznie całą drugą fazę cyklu bardzo boli mnie brzuch – uczucie ciągnięcia, czasami kłucia, ale po prostu określiłabym to jako mocniejsze bóle miesiączkowe. Zaczęło się jeszcze od razu po owulacji i trwa do teraz. Jestem tym już naprawdę zmęczona psychicznie i zaczynam się zastanawiać, czy to w ogóle normalne, żeby przez całą drugą fazę cyklu aż tak bolał brzuch. Nawet teraz próbowałam się zdrzemnąć, ale to uczucie ciągnięcia, falowe bóle skurczowe nie dają mi spokoju 😔

Wcześniej byłam kilka cykli na Duphastonie i na nim również bardzo bolał mnie brzuch, ale odstawiłam go jakieś 3–4 miesiące temu. Póki co test ciążowy negatywny, tak samo jak w poprzednich cyklach.

Czy któraś z Was też tak ma lub miała?
    Czy takie bóle mogą coś oznaczać, zwiastować ciążę?
    Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, bo już sama nie wiem, co o tym myśleć, po takim czasie starań chyba jestem tym zmęczona :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada, 20:21

• Sylaada Autorytet

Wysłany: 15 listopada, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kejti101 wrote:
    Hej, jestem tu nowa. Staramy się z mężem o ciążę już od roku, niestety bez rezultatów. Oboje leczymy się u specjalistów.
    31.10 byłam u ginekologa na USG – lekarz wyznaczył mi owulację na 3–5.11 (16–18 dc). Już przed owulacją zaczęłam czuć ból jajnika, który utrzymywał się przez cały czas okołoowulacyjny i właściwie do dziś ciągle z przerwami jest (dzisiaj mniejszy, ale przez ostatnie kilka dni silny)

Dziś jestem 8 DPO, 26 DC (przy 31–32 dniowych cyklach), więc do spodziewanej miesiączki jeszcze kilka dni.

Martwi mnie to, że praktycznie całą drugą fazę cyklu bardzo boli mnie brzuch – uczucie ciągnięcia, czasami kłucia, ale po prostu określiłabym to jako mocniejsze bóle miesiączkowe. Zaczęło się jeszcze od razu po owulacji i trwa do teraz. Jestem tym już naprawdę zmęczona psychicznie i zaczynam się zastanawiać, czy to w ogóle normalne, żeby przez całą drugą fazę cyklu aż tak bolał brzuch. Nawet teraz próbowałam się zdrzemnąć, ale to uczucie ciągnięcia, falowe bóle skurczowe nie dają mi spokoju 😔

Wcześniej byłam kilka cykli na Duphastonie i na nim również bardzo bolał mnie brzuch, ale odstawiłam go jakieś 3–4 miesiące temu. Póki co test ciążowy negatywny, tak samo jak w poprzednich cyklach.

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, bo już sama nie wiem, co o tym myśleć, po takim czasie starań chyba jestem tym zmęczona :(

Ja tak miewałam w cyklu stymulowanym. Miałaś coś zalecone? Owulacja naturalna czy z pomocą np. ovitrelle?

Dodam, że mam zdiagnozowaną endometrioze, także stety niestety do bólu różnego rodzaju bywałam przyzwyczajona

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada, 20:02

♀️ 90' ♂️ 90'
    Starania od 10.2023 Klinika od 09.2024
    1 IUI 30.06.25 ❌ 2IUI 26.08.25 ❌
    Kwalifikacja IVF 16.10 ✅
    IVF, stymulacja start 10.11.25 💉
    19.11.25 Punkcja 3 ❄️❄️❄️4aa
    18.12.25 biopsja CD56, CD138
    Transfer 2026? 🥹

Badania 09.25
    B12 721,0
    Kwas foliowy 10,6
    Prolaktyna 21,70
    D3 32,9
    Ferrytyna 55,3/ Żelazo 144,0

Cukrzyca typu mody 2
    USG Endometriozy 🗓️ 09.25 - diagnoza łagodny stan endometriozy
    USG piersi 🆗 🗓️07.25
    TSH 0,6 🗓️07.25 - ➡️ 0,3070 🗓️ 09.25
    AMH 2,190 🗓️05.25 ➡️ 2,040 🗓️09.25 ➡️ 1,720 🗓️10.25
    Drożność jajowodów 🆗 04.25
    Cykle naturalne 26-33 dni
    💊Suplementy:
    Ovarin + Kwas foliowy 400, Endomesin, Endoover, Ubichinol,
    💊 Leki:
    Euthyrox N50
    🎩 badania nasienia 🆗
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kejti101 wrote:

Jak juz wspomiano warto zrobic diagnoze na endomedrioze czy tam histeroskopie, ale ja ci podam moj przyklad.

mialam to samo - bole po owulacji i co ciekawe wedlug mnie w cyklach ktorych sie staralismy.

tez mialam niski progesteron w granicach 10 i wysoki estrogen ( przewaga estrogenowa, ktora potrafi utrudnic implantacje)

co mi pomoglo? progesteron dopochowo w 2 fazie cyklu po potwierdzonej owulacji. bole byly miej dokuczliwe.

w cyklu w ktorym udalo mi sie zajsc w ciaze ( w okolicach implantacji czyli od 7 do 9 dpo) bralam nospe - mi sie jakos tak wydawalo ze organizm przez te skurcze odrzuca implantacjie, dlatego bralam ta nospe. Nie wiem czy tak bylo, ale po roku staran sie udalo.

Anka96, clara lubią tę wiadomość

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
    15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
    Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • nadunia2903 Nowa

Wysłany: 21 grudnia, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam kilka cykli z takimi bólami , nie oznaczały ciąży, okres przyszedł w terminie , badania w porządku. W tym cyklu mam takie bóle od 5dpo , za wcześniej jeszcze uznać czy to coś oznacza, temperahtura na wykresie daje nadzieję …

b29f31c411e0387cfb8ae9f08984aeb8.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ