Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Zrobiłam scenę przed lekarzem, głupio mi iść na kontrole
Odpowiedz

Zrobiłam scenę przed lekarzem, głupio mi iść na kontrole

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Magnolia97aa Nowa

Wysłany: 4 maja, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraliśmy się od ponad roku o dziecko. Cały 2025 był dla mnie koszmarem z przepracowania i wielu bardzo stresujących powodów - nie jadłam dobrze, nie spałam, przytyłam 8kg. Odbił mi się ten rok na zdrowiu. Jak w październiku zaczęłam zwracać uwagę czy w ogóle mam owulację po połowie roku starań to jej nie było; w dodatku zaczęły mi się bardzo rozjeżdżać cykle z książkowych 25-29 dni na 40+ i nawet lekarze potwierdzali, że nie miałam owulacji - tylko torbiele i braki miesiączek. Mi wydawało się, że to stres, lekarze twierdzili, że PCOS (ale z całego panelu badań tarczyca i wszystkie hormony były ok, ale estrogen był jak przy menopauzie, insulinooporoności też nie było, nadwagi 2kg). Nie był to najepszy moment na starania ale decyzję o dzieciach odkładaliśmy z różnych powodów od 3-4 lat i nie chciałam dalej tego odkładać mając już 29 lat :(. Powoli zaczęłam się godzić, że dzieci nie będzie, a przynajmniej nie szybko i będzie to długa i być może bolesna droga. Od początku roku zwolniłam, postawiłam na sen, poszłam do dietetyka, suplementacja wjechała dość spora zgodnie z rekomendacjami lekarzy i dietetyk.
    Endokrynolog zdecydował, już po roku i 2msc starań, że mam po tym trzecim pudełku Duphastan zrobimy indukcję owulacji.
    8 marca miałam ostani okres wywołany lekami, 7 kwietnia usłyszałam od endo, że mam malutką torbiel, ale to nic i mam zacząć brać Duphastan, a później 4-9dc stymulant owulacji.
    Od czasu jak ostawiłam Duphastan czekałam na okres jak na szpilkach, za dwoma poprzednimi razami dostałam w ciąg 8 dni. Wybił 13 dzień i nic - ból brzucha jakbym znowu miała dwie gigantyczne torbiele, biust tkliwy tak, że w nocy nie mogłam się wyspać, a w głowie siano i problemy ze skupieniem. Poszłam do pierwszego lepszego lekarza za pakietu z pracy (akurat tego samego co trafiłam chwilę przed wizytą u endo) i powiedziałam, że nie wiem co robić - na majówkę w góry, nikt nie powiedział co mam zrobić jak duphastan nie zadziała, na opakowaniu jest mowa o 14 dniach i akurat nic nie działa, a już miał być kolejny krok ze stymulacją którego może coś wyszłoby. Młody pan doktor podszedł z empatią i cierpliwością - zapytał czy robiłam sprawdzenie drożności jajników, sprawdził mnie na fotelu, a później powiedział, że jeszcze spojrzymy na usg co się tam dzieje. Na ekranie zobaczyłam tylko kropkę, a doktor prychnął trochę rozbawiony. Myślałam, że to jakaś rodzaj torbieli, której jeszcze nie miałam, a chwile później powiedział "wygląda na to, że nie dostanie pani okresu… bo to pani w ciąży”. A ja się rozpłakałam, byłam w ciężkim szoku, nic do mnie dochodziło. Naprawdę spodziewałam się wszystkiego tylko nie tego. Powiedział jeszcze, że wygląda to jak 5-6 tydzień w przypadku normalnych cykli, zarodka jeszcze nie ma i kontrola za 2 tygodnie.

Ja prawdę mówiąc trochę się zachowałam dziwnie, nie dowierzałam, płakałam, 3 razy pytałam czy się nie pomylił. Później coś pytałam o majówkę (bo plan był sportowo intensywny). Nie wiem prawdę mówiąc jak się zachowałam, czy było mnie ciężko wygnać z gabinetu, bo przerosło mnie to. W każdym razie dotarło do mnie w domu, że ciąża to jeszcze nie zarodek, a zarodek to jeszcze nie serduszko - faktycznie coś mówił o tym, że narazie zarodek jeszcze niewidoczny bo zawczesny etap, coś padło o serduszku, ale nigdy o tym nie czytałam o ciąży i procesie powstawania człowieka, aby się nie dobijać, więc te medyczne stwierdzenia „pęcherzyk ciążowy, pęcherzyk żółtkowy, zarodek” brzmiały dla mnie niezbyt jasno. Raczej moje rozumienie było… ciąża = poród za 9 msc, ale chwali się dopiero ludziom po 3msc bo dużo rzeczy może pójść źle.

Na majówkowym trekkingu, o znacznie zmniejszonej intensywności, ciągnięcie brzucha odpuszczało, ból piersi znacznie zmniejszył się, mdłości nie miałam, momentami miałam lekkie zawroty i uczucie lekkiego zalegania na żołądku i chyba to nie najlepiej wróży jak na "6-7 tydzień”. Google mi powiedziało, że przy PCOS jest 50% szans na puste jajo płodowe.

Wizyta kontrolna za tydzień - głupio mi iść przez moje poprzednie zachowanie. Czas dłuży się, a brak objawów ciąży mnie niepokoi. 2 dni po wizycie z tą szokująca wiadomością robiłam bhcg i wyszło 5850, a progesteron 11, bo dalej nie wierzyłam. Zastanawiam się czy dotrwać do tej kontroli, czy nie odwołać i nie zmienić lekarza. No i zastanawiam się czy nie iść w ogóle wcześniej do kogokolwiek aby dowiedzieć się czy ten pęcherzyk ciążowy 9mm poczynił jakiekolwiek postępy i czy wykształcił zarodek….
    Tym które dotrwały do tego momentu dziękuję za przeczytanie. Będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź- nawet taką niewnoszącą nic do tematu.

• Jupiter Autorytet

Wysłany: 5 maja, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyno, lekarze mają tyle pacjentów i widzieli już wszystko. On prawdopodobnie nawet nie będzie cię kojarzył. Wyluzuj. Nikt nie ocenia cię tak surowo jak ty sama.

Ona:32
    AMH: 1.4 -> 2.2 ; KIR Bx;
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo , PAI-1 homo
    ❗️Adenomioza

On: 33
    Morfo: 2% -> 4%- > 3% -> 3%
    MAR, HBA, MiOXYS - ✅ HLA-C C1C1
    ❗️DFI 26% -> 39% -> 5️⃣%❗️ŻPN IIIst

10.2025 🔀 udrożniony jajowód+histeroskopia
    12.2025 💔 CB
    04.2026 ❌ IUI
    05.2026 ❌ IUI + Accofil
    06.2026 infekcja 🤷🏼‍♀️
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ