Badanie szyjki macicy....Jak?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDziewczyny dajcie mi prosze jakies rady jak badać szyjkę. Otwarta czy zamikieta jest ok łatwe do rozpoznania, ale miękkość i wysokość to dla mnie wielka niewiadoma, nie wiem do czego to porównać. Zawsze wydaje mię, że mam taką samą....nie wiem jak ją badać. Jakies rady?
Redhotka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Kochane szyjka wysoko to ledwo sie siega. Nisko czyli wkladasz 2 palce i jest. Srednio to miedzy nisko a wysoko .
Miekka czyli rozpulchniona, objetosciowo zajmuje duzo miejsca miedzy palcami. Twarda czyli twarda, jak czubek nosa. Srednia czyli ni taka, ni taka. Otwarta to taka wlasnie tez gdy rozpulchniona, wyraznie czuc dolek w szyjce. Zamknieta przy twardej bedzie Wam najlatwiej zaobserwowac.
Kobiety, ktore rodzily zazwyczaj juz nigdy nie maja zamknietej - i tak np. Ja nie mam, ale odrozniam srednia od bardziej zamknietej niz srednia.
Zawsze(!) badamy szyjke 2 palcami, wskazujacym i srodkowym, reka ktora wygodniej, duzo dziewczyn chwali lewa. Noga na kibelek prawa, albo w kucaku. Warto prowadzic obserwacje kilka razy dziennie bo zmienia swoje polozenie.
Sluz zawsze 2ma palcami tymi samymi, otaczamy szyjke i potem sprawdzamy jaki jest. W dniach plodnych notowac warto na ile ok sie sluz rozciaga miedzy palcami Obserwacja szyjki jest najbardziej wiarygodnym sposobem kontroli cyklu, sluzu niektore kobiety typowo plodnego nie maja, albo nie maja w ogole plodnego, albo jest tylko wewnatrz szyjki, a na zewnatrz nie ma. Dla poczatkujacych polecam ogladanie sluzu na papierze toaletowym - powinien byc zwykly, szary, jak najgorszej jakosci niestety bo wtedy jest najmniej wsiakliwy
Uffff Powodzenia! ♥Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2014, 22:20
Nona, Nilakshi, ołowiana wrona, Alinna, lys, Redhotka, tulipanna lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyhttps://www.google.pl/search?q=szyjka+macicy+przed+okresem&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=CnWoU63uG9GO7QaEmYGICA&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1920&bih=971#facrc=_&imgdii=_&imgrc=sGd1IarwHqhwHM%253A%3BlA4FZKF5Z99WzM%3Bhttp%253A%252F%252Frodzina.wroclaw.pl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2011%252F05%252F11NPR-plansze-006.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Frodzina.wroclaw.pl%252Fartykuly%252Fplodnosc-i-rodzicielstwo%252Fwskazniki-plodnosci%252F%3B678%3B479
Mam nadzieję ze zadziala, wkleilam z google. Dzięki temu naczyłam się chyba, oy nie zapeszac ja badac, a szczegolnie te wysokosc ktora byla dla mnie zagadka.....Nona, jajeczko lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
A ja mam znowu inny problem - tak jak wcześniej nic nie czułam, tak od 2 dni czuję większy, twardy jakby szeroki na 2cm guzek. Obstawiam, że to jest szyjka macicy... ALE... ja to czuję od strony pleców, czyli zupełnie nie z tej strony, na której niby ma się znaleźć wg wykresów i obrazków .
Żaden lekarz nigdy mi nic nie powiedział a teraz aż mnie brzuch boli z nerwów . Wizyta dop za 2 tygodnie ehh.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2014, 13:50
-
Ja już czasem nie ogarniam z tą szyjką Wczoraj wieczorem nisko, twarda i zamknięta, dziś rano wysoko, średnia i zamknieta, a teraz wysoko, twarda i zamknieta. Już sama nie wiem co mam zapisywać
-
Daisy wrote:Kochane szyjka wysoko to ledwo sie siega. Nisko czyli wkladasz 2 palce i jest. Srednio to miedzy nisko a wysoko .
Miekka czyli rozpulchniona, objetosciowo zajmuje duzo miejsca miedzy palcami. Twarda czyli twarda, jak czubek nosa. Srednia czyli ni taka, ni taka. Otwarta to taka wlasnie tez gdy rozpulchniona, wyraznie czuc dolek w szyjce. Zamknieta przy twardej bedzie Wam najlatwiej zaobserwowac.
Kobiety, ktore rodzily zazwyczaj juz nigdy nie maja zamknietej - i tak np. Ja nie mam, ale odrozniam srednia od bardziej zamknietej niz srednia.
Zawsze(!) badamy szyjke 2 palcami, wskazujacym i srodkowym, reka ktora wygodniej, duzo dziewczyn chwali lewa. Noga na kibelek prawa, albo w kucaku. Warto prowadzic obserwacje kilka razy dziennie bo zmienia swoje polozenie.
Sluz zawsze 2ma palcami tymi samymi, otaczamy szyjke i potem sprawdzamy jaki jest. W dniach plodnych notowac warto na ile ok sie sluz rozciaga miedzy palcami Obserwacja szyjki jest najbardziej wiarygodnym sposobem kontroli cyklu, sluzu niektore kobiety typowo plodnego nie maja, albo nie maja w ogole plodnego, albo jest tylko wewnatrz szyjki, a na zewnatrz nie ma. Dla poczatkujacych polecam ogladanie sluzu na papierze toaletowym - powinien byc zwykly, szary, jak najgorszej jakosci niestety bo wtedy jest najmniej wsiakliwy
Uffff Powodzenia! ♥
Miłego weekendu:)Alina -
nick nieaktualny
-
ja dzisiaj PIERWSZY raz w mojej karierze wyczułam zamknieta szyjke..jak dotad mialam caly czas wrazenie ze jest lekko otwarta a dzisiaj zamknieta jak nic^^ jestem pod ogromnym wrazeniem x]
Mam takie jeszcze pytanie...jak ta szyjka jest zamknieta to jest okres nieplodny? w 2 dniu wyzszej tempki? bo tak na rozum przeciez jak zamknieta to po co czekac do 3go dnia według zasady?
Miu95 lubi tę wiadomość
-
elukkkcha245, to wychodzi w praniu. Bardzo długo w ogóle nie pojmowałam szyjki i nawet chciałam zarzucić jej badanie, aż tu nagle mnie olśniło. Po dłuższym okresie badania można to stwierdzić bez problemu. Najlepiej zacząć np. 4-5 dni po skoku, bo wtedy powinna już być zamknięta i porównać z tym co jest (i tu uwaga, bo różnie to bywa u różnych dziewczyn) np 3-4 dni przed miesiączką. Wtedy powinna być już otwarta. Po jakimś czasie można tę różnicę zauważyć.
Choć z drugiej strony to ponoć czasami kobiety które nie rodziły cały czas czują zamknięcie, a te które rodziły czują otwarcie.Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. (anonim)