Bolesne miesiączkowanie
-
WIADOMOŚĆ
-
KisSzilva wrote:Hej, ja też mam strasznie bolesne miesiączki Bez tabletek przeciwbólowych w 1 i 2 dniu okresu chyba bym umarła... Zastanawiam się, czy może to być objaw endometriozy, skoro taki ból odczuwam odkąd pierwszy raz w życiu dostałam @?? Pamiętam ten dzień bardzo dokładnie właśnie przez straszny ból (a było to prawie 17lat temu!). Jak myślicie, może to oznaczać endometriozę??
No teoretycznie niby może, ale niekoniecznie. Może byc wiele innych przyczyn. Bardzo czesto tez przyczyna bolesnych miesiaczek jest wadliwe położenie macicy, tzw tyłozgiecie macicy. To nic powaznego, tego ponoc sie nijak nie leczy. Musisz przejśc sie do lekarza.
No np moja siostra: tez pamietam miala dośc bolesne miesiaczki, ze bywało ze zwijała sie z bólu. Endometriozy nie miała. Co do tyłozgiecia pewna nie jestem, ale wiem, że pół roku temu urodziła zdrową coreczke, wiec chyba schorowana nie była, że wszystko było OK. Po porodzie zupełnie bezbolesne @
vanessa, KisSzilva lubią tę wiadomość
-
Ezia90 wrote:No teoretycznie niby może, ale niekoniecznie. Może byc wiele innych przyczyn. Bardzo czesto tez przyczyna bolesnych miesiaczek jest wadliwe położenie macicy, tzw tyłozgiecie macicy. To nic powaznego, tego ponoc sie nijak nie leczy. Musisz przejśc sie do lekarza.
Jeśli chcesz oglądać tęczę, musisz dzielnie znosić deszcz...
Starania od czerwca 2013r
17.09.2014r - Laparoskopia + cystektomia jajnika lewego + HSG
11.10.2018r - sHSG Lublin - udrożnione obydwa jajowody
01.11.2019r - dwie krechy na teście
19.02.2020r - To DZIEWCZYNKA!
09.06.2020r - Natalia jest już z nami! (36tc) -
KisSzilva wrote:A czy gdybym miała endometriozę, to na USG dopochwowym gin by to zauważył? Czy raczej trzeba jakieś inne badania zrobić, żeby ją wykryć?
KisSzilva lubi tę wiadomość
-
KisSzilva wrote:A czy gdybym miała endometriozę, to na USG dopochwowym gin by to zauważył? Czy raczej trzeba jakieś inne badania zrobić, żeby ją wykryć?
Na USG widać ewentualnie torbiel endometrialną, przy czym nie da się na 100% powiedzieć jakiego rodzaju jest to torbiel bez laparoskopii i histpatu. Można po innych objawach wnioskować, że ta torbiel może być t.endometrialną. Ognisk nie widać raczej.
Część dziewczyn miała też badane CA-125. Tu kilka słów na ten temat: http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/antygen-nowotworowy-ca-125-marker-nowotworowy_41567.html
Podwyższony jest też w przypadku endometriozy.KisSzilva lubi tę wiadomość
-
Idgie wrote:A ja słyszałam, że nie powinno się rozgrzewać ciała, bo można mieć krwotok.
-
nick nieaktualny
-
z domowych sposobów:
termofor na brzuch, nigdy nie dostałam krwotoku,
picie duzej ilosci cieplej herbaty, najlepiej owocowe, ziołowe
unikanie kawy, podoobno zwieksza ból
cwiczenia rozluzniające
mi pomagało bardzo jak chodziłam regularnie cwiczyc, wtedy mialam najmniej bolesne miesiaczki, i chodzilam rowniez w okres cwiczyc tylko robilam wszystko z umiarem i rowniez pomagało lepiej niz przeciwbólowe.
obecnie nie chodziłam i tez sie zwijam z bólu, ale sie ostatnio uwzielam ze jak juz bedzie straszna masakra bólowa to odpiero wtedy biore przeciwbólowy, najgorsze sa zawroty głowy i brak skupienia, koncentracji.
jest tez zestaw cwiczen, ktory pomaga rozluznic organizm
kiedys slyszalam od kolezanki taka opinie od lekarza homeopaty ze wazne jest kobiety nastawienie do okresu, jesli postrzega go poprzez bol i cierpienie to niestety miesiaczki bez nasza sugestie moga byc b.bolesne, wazne jest aby to postrezgac jako naturalna kolej rzeczy, aby zaakceptowac fakt miesiaczkowania i potraktowac jako dobro a nie zlo. troche sie smialam z tego, ale zrobilam raz kiedys eksperyment i podzialało.Nasze nastawienie duzo daje -
Też mam od zawsze bardzo bolesne miesiączki. Nie zliczę już, ile razy musiałam zmieniać plany z powodu tego bólu. Leki to norma, i to te niedostępne bez recepty.
Najgorsze, że rozmawiałam o tym z wieloma ginekologami i dopiero któryś z kolei stwierdził prawdopodobną endometriozę... Na 100% nie wiem, nie miałam laparoskopii, ale badania markera CA125 by to potwierdzały.
Poza lekami potwierdzam skuteczność ćwiczeń fizycznych. Jeśli mam odpowiednio dużo ruchu przez cały cykl, kolejny jest znacznie znośniejszy i wtedy tabletki przynajmniej pozwalają mi normalnie funkcjonować.
-
Kurcze, ja też mam bardzo bolesne miesiączki i często boli mnie podbrzusze w różnych dniach cyklu. W sumie nigdy nie skarżyłam się ginekologowi.
Ja nie jestem w stanie się ruszać podczas pierwszych 2 dni okresu, nie mam siły sobie herbaty nawet zrobić, muszę wziąć kilka tabletek ibuprofenu, plus kilka tabletek paracetamolu i pójść spać. Nic innego mi nie pomaga. Po no-spie czuję się gorzej. Mam tak dopiero od 1-2 lat. Wcześniej było ok.
Moja siostra, jak była młodsza miała tak bolesne miesiączki, że pomagały jedynie zastrzyki w szpitalu. Po porodzie wszystko się zmieniło i nie ma już takich problemów. -
nick nieaktualnyJa też mam bardzo bolesne miesiączki, już na tydzień przed okresem boli mnie brzuch we wszystkich możliwych miejscach.
Miałam torbiel czekoladową na jajniku i podejrzenie endometriozy.
CA125 mam zawsze podwyższone a laparoskopia poza torbielą nie potwierdziła endometriozy.
Może warto zrobić sobie ten marker z krwi CA125 i przyjrzeć się w kierunku endometriozy? -
nick nieaktualny
-
Lekarze często olewaja bolesne miesiączki zwalając na urodę itp albo nie zwracając na to uwagi...
U mnie było tak samo dopiero obecny lekarz zajął sie tym i teraz moje miesiączki są bezbolesne tylko czuje czasem delikatne skurcze ale tylko chwilke.
Pytałam czy podczas miesiączki powinno boleć czy nie. Powiedział że nie.
Podobnie jest z PMS lekarze nic z tym nie robią a to jest objaw nieprawidłowości w organizmie które może wpływać na płodność. Mnie obecny lekarz wprost przemaglował jeżeli chodzi o PMS. Pytał m.in. jakie mam objawy, z jakim nasileniem, jak długo trwają, ile przed @ sie zaczynają itp. nie wiedziałam wtedy czemu tak sie dopytuje a teraz wiem - chciał wiedzieć na jakie choroby/nieprawidłowości moga wskazywac te objawy. Przepisał odpowiedni lek ziołowy, który brałam w jednym cyklu i pozbyła sie PMS-u.
Da się??? Da!!! tylko trzeba wiedzieć jak leczyć takie rzeczy, ale niestety nie każdy lekarz wie jak pomóc albo nie każdy chce pomóc...lys lubi tę wiadomość
-