Co z tym termometrem - owulacyjny Geratherm
-
Dziewczyny, o co chodzi.
Do tej pory temperaturę mierzyłam zwykłym elektronicznym termometrem (jedno miejsce po przecinku). Ostatnio postanowiłam kupić bardziej profesjonalny sprzęt i padło na owulacyjny elektroniczny Geratherm. W tym cyklu mierzę temp. jeszcze starym termometrem, ale z ciekawości sprawdziłam jak działa nowy tzn czy temperatura w miarę pokrywa się. I tutaj mały szok, temperatury są bardzo różne, stary termometr 36,7, nowy pokazuje 36,42. Dodatkowo z ciekawości zmierzyłam zwykłym rtęciowym i temp. była 36,8 (po 3 minutach w ustach). Dodam, że temp. zawsze mierzę pod językiem.1 IUI X.2015 - , 2 IUI XI.2015
I.2016 - laparoskopia, histeroskopia
05.11.2016 Antoś ❤
20.06.2018 [*] 10tc Aniołek Basia 6tc
10.11.2018 jest ❤️😃 bracik
-
nick nieaktualnyWitaj, dlaczego zakładasz nowy wątek by zadać jedno pytanie? Jeśli każdy będzie tak robił, nie odnajdziemy się tu.
Wszystkie źródła mówiące o NPR i mierzeniu tempki mówią, by robić to jednym i tym samym termometrem cały cykl- można więc domyśleć się, że wyniki będą się od siebie w większym bądź mniejszym stopniu różnić. Temp. nie mierzymy w buzi- może nie udać się zmierzyć jej dokładnie- wybieramy mierzenie w pochwie lub rektalnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 09:08
Redhotka lubi tę wiadomość
-
Zmieniałam termometr w trakcie cyklu. Musisz wybrać ku temu odpowiedni moment, żeby nie zakłócić np. wykrywania owulacji. Wykres jest przede wszystkim dla Ciebie i interpretując go musisz uwzględnić, że ten czy tamten wynik to efekt zmiany termometru.
Jak chodzi o miejsce mierzenia, to wszędzie piszą, ze pachwina to najgorsze możeliwe miejsce.. Nie wiem skąd sylwiaśta wynalazła takie informacje. Poleca się mierzenie pod językiem lub w pochwie.
https://ovufriend.pl/baza-wiedzy/pytania-i-odpowiedzi/pomiar-temperatury/w-jaki-sposob-dokonywac-pomiaru-temperatury,24.html -
nick nieaktualny
-
Dziękuję za odzew . Termometru na razie nie zamierzam zmieniać, poczekam do końca cyklu i od nowego nowy sprzęt.
Dziwi mnie tylko jedno, że potrafi być aż taka różnica w termometrze, który jest uważany (z tego co czytałam również tutaj na forum)za jeden z lepszych.
Chyba, że ja trafiłam na jakiegoś bubla.1 IUI X.2015 - , 2 IUI XI.2015
05.11.2016 Antoś ❤
-
nick nieaktualny
-
Termometr z 2 miejscami po przecinku jest dokładniejszy. Ten z jednym miejscem 'zaokrągla' temperaturę, a tym samym jego dokładność jest niższa. To po pierwsze, a po 2 każdy termometr mierzy inaczej i trudno określić, który podaje tą prawdziwszą temperaturę.
Ja bym obstawiała termometr owulacyjny, właśnie przez to że tworzy bardziej szczegółowy wykres. Nie ważne czy trafia w temperaturę, pokazuje tendencje i drobne skoki, która dla nas są najistotniejsze -
Doszłam pewnie do takiego wniosku dlatego, iż dwa termometry pokazały zbliżoną temperaturę a Geratherm całkiem inną (bardzo niską jak na II faze cyklu).
Kolejny cykl zacznę z Gerotherm i zobaczę jak będzie kształtować się temperatura.
Dzięki dziewczyny1 IUI X.2015 - , 2 IUI XI.2015
05.11.2016 Antoś ❤
-