Cykl bezowulacyjny u 20-latki
-
Cześć dziewczyny. Mam problem związany z moim cyklem. Od kilku miesięcy mierzę temperaturę, w trakcie mojego cyklu. Po owulacji, temperatura rosła, widoczny był skok. W tym cyklu, mimo ze owulacja powinna być kilka dni temu (według aplikacji) nie zaobserwowałam takiego skoku. Czy to możliwe ze ten cykl jest bezowulacyjny? Bądź jaka może być tego przyczyna. Dodam, ze mam 20 lat, nie miewam przewlekłych problemów ze zdrowiem, moje cykle zazwyczaj są regularne. Poprzedni cykl obył się bez takich niespodzianek. Czy powinnam zgłosić się do lekarza? A może poczekać? Z góry dziękuję za odpowiedz.
-
Najpewniejszym narzędziem przy obserwacji cykli będzie wizyta u ginekologa, podczas której można sprawdzić czy jest pęcherzyk, jak duży i kiedy powinien pęknąć, czyli kiedy nastąpi owulacja.
Oczywiście- jest możliwość, że ten cykl jest bezowulacyjny, ale jest też możliwość, że owulacja dopiero będzieAla1215 lubi tę wiadomość
-
Dziękuję bardzo za odpowiedź Ogólnie dzisiaj mam 20 dzień cyklu, zwykle koło 13/14/15 dnia temperatura rosła. Być może przez stres związany z sens na studiach owulacja się przesunęła. Aplikacja podpowiedziała mi, ze śluz płodny po zanurzeniu w naczyniu z woda, tworzy kuleczkę i opada na dno. Miałyście podobne doświadczenia? Tak tez dzieje się z moim śluzem dzisiaj, wiec być może troszkę dni płodne się przesunęły.
-
Ja osobiście nie analizuję śluzu, więc nie odniosę się do tego, ale w moim przypadku owulacja zawsze jest opóźniona, mimo regularnych cykli. W Twoim przypadku może po prostu zadzialal stres i dlatego owulacja się przesunęła, chociaż 20 dzień to już dość późno. Jak długie masz cykle?
Ala1215 lubi tę wiadomość
-
Trottin wrote:Ja osobiście nie analizuję śluzu, więc nie odniosę się do tego, ale w moim przypadku owulacja zawsze jest opóźniona, mimo regularnych cykli. W Twoim przypadku może po prostu zadzialal stres i dlatego owulacja się przesunęła, chociaż 20 dzień to już dość późno. Jak długie masz cykle?
-