X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Czy dobrze mierzę temperaturę?
Odpowiedz

Czy dobrze mierzę temperaturę?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Zebra Debiutantka

Wysłany: 18 kwietnia 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Mam pytanie odnośnie mierzenia, staram się robić to o 7 codziennie rano, natomiast bardzo często budzę się wcześniej, np. 4:30, później 6, później finalnie przed 7 i czekam do pomiaru. Zdarzyło mi się mierzyć kilka razy i za każdym razem co godzinę inna temp.
    Mam wątpliwość, czy dobrze mierzę i co zrobić jeśli się obudzę wcześniej (nie wstaję, nic nie robię tylko staram się zasnąć znowu)...Mierzyć wtedy? Czekać?

Ostatni cykl miałam dziwny, 8 dni przed miesiączką zaczęła spadać temperatura i codziennie niżej, oglądam wykresy i nie widzę takich spadków tak wcześnie,wcześniej zresztą miałam spadek 2 dni przed okresem a najczęściej w ten sam dzień. Macie pomysł, co zbadać, co to może być? Mój lekarz twierdzi, że temperatura o niczym nie świadczy. Jestem na duphastonie 4 miesiąc i każdy cykl inny, teraz np. 3 dzień plamię po okresie, co nigdy wcześniej się nie zdarzyło. I tez się martwię.. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, dzięki z góry!

Zebra
  • m_d_f Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2017, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli godziną pomiaru jest 7, to wtedy jeśli się obudzisz między 6.30 a 7.30 możesz spokojnie zmierzyć i zapisać wynik. Jeśli się obudzisz przed 6.30 i zaśniesz z powrotem, to wtedy zmierz dopiero, jak się obudzisz już o właściwej godzinie.

A dlaczego bierzesz Duphaston?

Starania o drugie dziecko

HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Zebra Debiutantka

Wysłany: 18 kwietnia 2017, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki! Duphaston dostałam po anty, przez 4 cykle miałam plamienie przez całą fazę lutealną i skrócone cykle.

Zebra
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podepnę się do tematu, bo nie wiem czy dobrze mierzę temperaturę. Zawsze mam problem z porannym obudzeniem się, mierzenie temp wygląda u mnie tak, że budzi mnie pierwszy budzik, wkładam sobie wtedy termometr i usypiam na ok 7-10 min z przerwami, bo wtedy próbują dobudzić mnie kolejne alarmy. Czy mierzenie temperatury, kiedy nie jestem jeszcze w zasadzie obudzona i dosypiam, może mieć wpływ na pomiar?

• optymistkaaa Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - sugerowałabym zapisywać temperatury po pierwszym obudzeniu (jeśli macie na koncie kilka ciągiem przespanych godzin). Jeśli budzicie się w nocy o 4 i nie możecie zasnąć, bądź budzicie się co chwilę, to Wasz organizm powoli zaczyna się wybudzać i temperatura wzrasta. Temperatura po krótkiej drzemce będzie wyższa niż ta po przebudzeniu się po nocy.

Jeśli każdego dnia budzicie się wcześniej niż wstajecie, to zmieńcie godzinę pomiaru na tą wcześniejszą :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2017, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okej, ale jeśli używam termometru starego typu, który robi pomiar przez minimum 5 min i w czasie tego pomiaru przysnę, to to ma wpływ na wynik? Czy muszę już być całkiem obudzona żeby mieć wiarygodne dane?

• m_d_f Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie musisz, nic się nie stanie jak przyśniesz, nawet lepiej :D

kozalia lubi tę wiadomość

Starania o drugie dziecko

HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • optymistkaaa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepsze są moim zdaniem termometry elektroniczne, które podają tempkę dopiero gdy ta, przez kilka chwil utrzymuje się na stałym poziomie - moim zdaniem są najbardziej wiarygodne. Ale każda mierzy tym co ma i tak jak chce :):) I nie ma co się przejmować ;)

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dla mnie najbardziej wiarygodna jest tempka mierzona w tyg bo wtedy wstaję codziennie o jednej porze a jak jest weekend albo urlop to już się zaburza bo późno chodzę spać i już jest inaczej.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ