Euthyrox, a witamina D3
-
nick nieaktualny
-
Mi się wydaje, że warto zrobić poziom wit D3, ja miałam krytycznie niski ok 5 (prawidłowy poziom to w granicach 50-70 więc spore niedobory miałam) suplemętuję już 4 miesiąc tym bardziej, że nie lubię się wystawiać do słońca bo źle się czuję (również choruje na niedoczynność tarczycy). Sporo czytałam o roli wit D3 i to mnie przekonało, żeby jednak ją uzupełnić.
-
Ja słońca nie unikam a i tak miałam znaczny niedobór a przed ciążą powinno się zbadać i podieść poziom tej witaminy (jeżeli jest niski) bo niedobór może niekorzystnie wpływać na dziecko a po za tym mając teraz niedobór można w przyszłości cierpieć na osteoporozę.
Niedobory wit. D3 mogą osłabiać też płodność.Monikq lubi tę wiadomość
-
Monikq wrote:Ja biorę od pół roku i nadal mam niedobór.Ostatnie badanie robiłam w marcu.Mam nadzieję,że do końca lata się wyrówna.
-
Biorę Vigantoletten 1000 razy dwie tabletki dziennie. Martwię się,że mój organizm nie przyswaja tak jak powinien po ostatnim wyniku badań. Wapń 2,23mmol/l.Poprzednio miałam więcej. W piątek idę do endykrynologa,ciekawe co powie? W styczniu 25(OH) WitD3 miałam 23,4 ng/ml i w marcu też coś koło tego.
-
Mój gin powiedział,że wit. D3 ma bardzo duży wpływ na ciąże i metabolizm. Moim zdaniem warto badać co jakiś czas poziom tym bardziej,że w naszym klimacie większość populacji ma niedobór.W zeszłym roku uciekałam przed słońcem, w tym roku mam zamiar cały czas się wystawiać na promienie słoneczne. Miłego dnia.
vanessa lubi tę wiadomość
-
Monikq wrote:Biorę Vigantoletten 1000 razy dwie tabletki dziennie. Martwię się,że mój organizm nie przyswaja tak jak powinien po ostatnim wyniku badań. Wapń 2,23mmol/l.Poprzednio miałam więcej. W piątek idę do endykrynologa,ciekawe co powie? W styczniu 25(OH) WitD3 miałam 23,4 ng/ml i w marcu też coś koło tego.
Monikq lubi tę wiadomość
-
Ewelinkie wrote:
vanessa a Ty jaki miałaś wynik? i bierzesz 4000?
Ewelinkie wrote:bierzesz 4000? czyli jaka to krotność dawki dziennej? -
Monikq wrote:Biorę Vigantoletten 1000 razy dwie tabletki dziennie. Martwię się,że mój organizm nie przyswaja tak jak powinien po ostatnim wyniku badań. Wapń 2,23mmol/l.Poprzednio miałam więcej. W piątek idę do endykrynologa,ciekawe co powie? W styczniu 25(OH) WitD3 miałam 23,4 ng/ml i w marcu też coś koło tego.
Mam przyjmować na razie taką samą dawkę i za 4 miesiące ponowne badanie WitD3. -
Dziewczyny a jaką witaminę D3 dostępną bez recepty polecacie? Biorę od jakiegoś czasu Euthyrox i chciałabym dołączyć tą witaminę, tylko nie wiem czy takie dostępne bez recepty są ok?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Jeśli chcesz oglądać tęczę, musisz dzielnie znosić deszcz...
Starania od czerwca 2013r
17.09.2014r - Laparoskopia + cystektomia jajnika lewego + HSG
11.10.2018r - sHSG Lublin - udrożnione obydwa jajowody
01.11.2019r - dwie krechy na teście
19.02.2020r - To DZIEWCZYNKA!
09.06.2020r - Natalia jest już z nami! (36tc) -