X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Interpretacja badania
Odpowiedz

Interpretacja badania

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Bebu Przyjaciółka

Wysłany: 25 lutego 2021, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, drugi cykl staramy się z mężem o dzidziusia. W poprzednim cyklu byłam na usg (16dc) ginekolog zobaczył pęcherzyk 1.7cm na lewym jajniku po 19dc nastąpił skok temperatury o 0.2 uznałam więc że owulacja była. W tym cyklu również poszłam do ginekologa żeby zobaczyć co tam słychać (17dc) i okazało się że na prawym jajniku widać ciałko żółte a na lewym
    jest torbiel 2.39cm. Nie wiem jak mam to interpretować, czy w poprzednim cyklu jednak nie było owulacji pomimo skoku temperatury ? Czy mógł on się pojawić w tym cyklu pomimo że na drugim jajniku również musiał być pęcherzyk skoro było widoczne ciałko żółte ? Może ktoś bardziej doświadczony podpowie co mogło się wydarzyć i czy taki torbiel to powód do zmartwień

• Syyylwia Koleżanka

Wysłany: 27 lutego 2021, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 2 przygody z torbielami. Udało się zlikwidować lekami, ale było to dobre kilka lat i zupełnie nie pamiętam po jakim czasie i i jakie to były leki i co mi dokładnie mówiła Pani ginekolog na ich temat.

Przy pierwszej było tak, że dostałam kolejny okres po 16 dniach od poprzedniego i to mnie mocno zaniepokoiło, więc od razu poszłam na kontrolę, a za drugim razem doszło chyba do jego pęknięcia (?? nie mam pojęcia czy tak faktycznie było, bo było to bardzo dawno temu, ale w ten sposób to zapamiętałam), a z bólu przez godzinę leżałam nieruchomo, bo nie byłam w stanie nawet drgnąć..

Teraz diagnozuje się w kierunku pcos, a jedna z dziewczyn z tego forum zasugerowała, że właśnie pcoski mają tendencję do torbieli

• Mag91 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2021, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebu wrote:
    Cześć, drugi cykl staramy się z mężem o dzidziusia. W poprzednim cyklu byłam na usg (16dc) ginekolog zobaczył pęcherzyk 1.7cm na lewym jajniku po 19dc nastąpił skok temperatury o 0.2 uznałam więc że owulacja była. W tym cyklu również poszłam do ginekologa żeby zobaczyć co tam słychać (17dc) i okazało się że na prawym jajniku widać ciałko żółte a na lewym
    jest torbiel 2.39cm. Nie wiem jak mam to interpretować, czy w poprzednim cyklu jednak nie było owulacji pomimo skoku temperatury ? Czy mógł on się pojawić w tym cyklu pomimo że na drugim jajniku również musiał być pęcherzyk skoro było widoczne ciałko żółte ? Może ktoś bardziej doświadczony podpowie co mogło się wydarzyć i czy taki torbiel to powód do zmartwień

Najlepiej sprawdź w kolejnym cyklu, ja miałam torbiel czynnościową (nie pęknięty pęcherzyk) 4,9cm x4, 5 przez jeden cykl brałam tabletki anty, w następnym nie było śladu po torbieli. Nie pytałaś lekarza co to znaczy?

zrz6i09kjbhnyse8.png
  • Bebu Przyjaciółka

Wysłany: 28 lutego 2021, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi 🙂 pytać pytałam ale jakaś nie była rozmowna ta pani doktor bo odpowiedziała mi tylko że no zrobił się torbiel ale nie ma się czym przejmować i w zaleceniach wpisała kontrole za 3miesiące😞 no a wiadomo, wróciłam do domu i od razu milion myśli że może coś jednak jest nie tak

Mag91 lubi tę wiadomość

• Mag91 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2021, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebu wrote:
    Dzięki za odpowiedzi 🙂 pytać pytałam ale jakaś nie była rozmowna ta pani doktor bo odpowiedziała mi tylko że no zrobił się torbiel ale nie ma się czym przejmować i w zaleceniach wpisała kontrole za 3miesiące😞 no a wiadomo, wróciłam do domu i od razu milion myśli że może coś jednak jest nie tak
    Spokojnie, oni widzą gdyby było coś nie tak, mi tłumaczyła że podświetla się w jakiś sposób torbiel i widać czy wszystko jest ok. A żeby mieć pewność konsultowałam z innym gin. to druga powiedziała że dała by tabletki na dłużej a po za tym wszystko to samo. Będzie dobrze tylko potrzeba troszkę czasu 😉

Bebu lubi tę wiadomość

zrz6i09kjbhnyse8.png
  • Karola1688 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/75d2fbd7c9ce4.jpg.html
    Dzień dobry co otym myślicie jest jakaś szansa że się udało?

Anna-mama3, Bebu lubią tę wiadomość

preg.png
  • Anna-mama3 Koleżanka

Wysłany: 1 marca 2021, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1688 wrote:
    Trzymam kcuki

• Karola1688 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    😁

preg.png
  • Mag91 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2021, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1688 wrote:
    Trzymam kciuki, ja miałam 24,75 i to był pierwszy znak 💚

zrz6i09kjbhnyse8.png
  • Karola1688 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to dajesz mi nadzieję 😘

preg.png
  • Lolka kolka Koleżanka

Wysłany: 2 marca 2021, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1688 wrote:
    No to dajesz mi nadzieję 😘

A masz jakies objawy? Kiedy testujesz?

• Karola1688 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2021, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prócz kucia w jajnikach i troszeczkę piersi to nic ale tak miewam też przed miesiączka więc to nic nadzwyczajnego. W niedzielę będzie 14 dni po stosunku to zrobię test. Coś mam przeczucie ze jednak nic z tego 😔

preg.png
  • aeniołek Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2021, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak?

👩 39 lat
    👨 37 lat
    2008- diagnoza: endometrioza II stopnia
    2011- 👦
    2013- 👦
    10.08.2020- 10tc 💔
    18.10.2020- 5tc 💔
    Wykryte mutacje PAI 4g hetero /MTHFR 1298c hetero
    AMH 3,85
    Homocysteina 6,6
    B12 601
    Kwas foliowy 30
    Wit.D 39
    Zespół antyfosfolipidowy - brak
    KIR BX
    05.2021 - histeroskopia /usunięcie polipa endometrialnego

Walczymy dalej...
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ