Jak sprawdzacie szyjke?
-
Chcialam zaczyc sprawdzac moja szyjke macicy ale nie wiem jak. Nie ma pojecia gdzie to jest. Jak wkladam palec to tam jest tyle roznych rzeczy ze nie wiem ktore to szyjka. Jak gleboko wsadzacie palec? Czy ona jest juz na poczatku czy tzeba caly palec wlozyc?
Blysk_kotka lubi tę wiadomość
-
KotkaPsotka wrote:(...)tam jest tyle roznych rzeczy ze nie wiem ktore to szyjka.(...)
może ten obrazek będzie pomocny?
http://rodzina.wroclaw.pl/wp-content/uploads/2011/05/11NPR-plansze-006.jpg
a to, jak wysoko jest szyjka zalezy od fazy cyklu. W najbardziej płodnym momencie (owulacja) będzie bardzo wysoko, może być tak, że nie ma możliwości aby ją "wymacać".
Do badania też trzeba sie odpowiednio zabrać. Najlepiej o stałej porze dnia (ale nigdy nie z rana!), może być np. wieczorem. Najwygodniej jest sobie kucnąć.
Niestety nie ma złotej metody na badanie jej otwartości, niektóre kobiety nie mają z tym problemu a u innych może wydawać się taka sama przez cały cykl.kamcia, rybka lubią tę wiadomość
-
Wybierz sobie odpowiadającą Ci pozycję i tego się trzymaj, badaj się jednym i tym samym palcem, o tej samej porze. Dla przykładu ja badam się zawsze o 14.00 , pozycja jak do zakładania tamponu, czyli jedna noga podniesiona( oparta o wanne czy coś) wkładasz palec aż poczujesz opór. Trochę nim "pogmeraj" żeby sprawdzić czy jest otwarta czy nie , miękkość i wysokość łatwo wyczuć ale trzeba trochę czasu żeby zauważyć , zachodzące zmiany. Powodzenia
rybka lubi tę wiadomość
"Gdy idzie o zachodzenie w ciąże , jajeczka kobiety są jak jajka na miekko, nigdy nie wiesz kiedy będą w sam raz" -
U mnie jest na środku , ale żeby sprawdzić otwartość to się musze nieźle nakombinować i nagmerać właśnie.Bo otworek jest bardzo do przodu , nigdy mi żaden lekarz nie mówił że mam coś nie halo z budową , ale jak ja to pierwszy raz namierzyłam to byłam w lekkim szoku haha człowiek się jednak uczy całe życie
rybka lubi tę wiadomość
"Gdy idzie o zachodzenie w ciąże , jajeczka kobiety są jak jajka na miekko, nigdy nie wiesz kiedy będą w sam raz" -
nick nieaktualny
-
Ja miałam nie sprawdzać, bo jakoś tego nie lubię jak już to robię to też najlepiej jedna noga oparta o wannę. Fakt, trzeba "pogmerać" szczególnie jeśli jest wysoko. Ja na początku szukałam na wprost, a mam ją bardziej z lewej strony. teraz mam 11 dc, szyjka jest wysoko ale wydaje mi się, ze jest twarda. czy to możliwe?bo chyba powinna być miękka?
-