kiedy najlepiej zrobić badanie progesteronu?
-
WIADOMOŚĆ
-
Progesteron najlepiej 7 dpo
Tsh ponoć na czczo i lepiej nie w @
Mycha - nie wiem czy jest sens u Ciebie robić teraz to badanie, bardziej w kolejnym cyklu -o ile będzie- bym się o to pokusiła. Przed @ poziom progesteronu spada. W 7dpo ma znów największą wartość.Mychaa22, zlobk, ewa81 lubią tę wiadomość
-
Tak jak aga.just wspomniała progesteron bada się w 7 dniu po owulacji ale dodam żeby nie sugerować się dniem owulacji wyznaczonej przez OF bo ten program sie myli. Może wyznaczyć dobrze ale ja nie ufam OF przynajmniej mnie nie wyznacza dobrze.
Tosia80 lubi tę wiadomość
-
właśnie przerabiam temat progesteronu i wygoglowałam tyle:
zrobic przed owulacją- norma w fazie folikularnej 0.06- 2,9
zrobic kolejne badanie w 7- 8 dobie fazy lutealnej, a najlepiej trzy dni pod rząd bo progesteron ma wahnięcia co kilka godzin. norma dla fl- 19- 95
powtórzyc padania przez dwa kolejne cykle;)ewa81 lubi tę wiadomość
-
I właśnie ja szukam info o badaniu progesteronu. Jakiś czas temu miałam robiony progesteron w 19dc i wyszedł bardzo marny. Od poprzedniego cyklu mam duphaston. Ginka powiedziała, że dup*ek powinien pomóc albo w ewentualnym początku ciąży albo w przyjściu @. Mam go brać 2x dziennie przez 7 dni czyli jutro wieczorem ostatnia tabletka.
No i teraz się zastanawiam czy zrobić w poniedziałek (8 dpo) badanie na progesteron. Czy jest sens robić to badanie - czy będzie wynik sensowny i niezafałszowany? Chciałam zrobić żeby sprawdzić czy dup*ek pomógł mi w podniesieniu progesteronu na odpowiedni poziom.
Boję się też że jeśli się nam ewentualnie udało i odstawię w poniedziałek dup*ka to może to źle wpłynąć na ewentualną ciążę a raczje za wczesnei będzie żeby robić betę. A może pójść na badania we wtorek? Już sama nie wiem...
Mam nadzieję że ovu dobrze mi wyznaczyło ovu, bo ja się na tym jeszcze dokładnie nie znam.
Co mi doradzacie? -
to proponuję nie mieszac tylko lekarza słuchac;) jak kazał odstawic to odstaw. weź pod uwagę to, że z ostatnią tabletką nie wyeliminuje ci się cały progesteron z organizmu. jeśli wyjdzie niski to znaczy, że dupek nie zrobił swojego i w ciąży nie jesteś. A jeśli na własną rękę przedłużysz to tylko zaburzysz cykl i jeszcze bardziej namieszasz.
-
I wg mnie nie odstawiaj dupka. Zazwyczaj bierze się go przez 10 dni, 2x1 lub 1x1. Mi gin kazał nawet brać dłużej, żeby była pewność że ciąża jest i wtedy brać dalej, lub jej nie ma i odstawić, kiedy ma się 100% pewności, że się nie udało.
_Kamyczek_ lubi tę wiadomość
-
No to trochę mnie podnioslas na duchu. Ale kurcze mi gin mówiła że 7 dni. A w sumie jeszcze nie da rady wykryć ciąży... Aga, masz duże doświadczenie z duphastonem? To może wziąć dziś tylko 1 tabletkę? I ewentualnie zamiast czekać na zrobienie testu sikanego to zrobić betę w 10 dpo czyli środę? To by chyba już w tym dniu coś mogło wykryć jeśli coś...
-
Właśnie odebrałam swoje wyniki. TSH w normie 2,82. Progesteron 21,39 (10dpo). Cos ktoś może wie czy coś to może sugerować, chodzi mi o progesteron, czy raczej nie brać pod uwagę skoro nie 7dpo ? Czy jeżeli @ miałaby przyjść za 2 dni, to byłby taki wynik, czy raczej niższy ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2014, 17:17
-
Monique wrote:Właśnie odebrałam swoje wyniki. TSH w normie 2,82. Progesteron 21,39 (10dpo). Cos ktoś może wie czy coś to może sugerować, chodzi mi o progesteron, czy raczej nie brać pod uwagę skoro nie 7dpo ? Czy jeżeli @ miałaby przyjść za 2 dni, to byłby taki wynik, czy raczej niższy ?
Sówka35 lubi tę wiadomość