krótsze cykle
-
Proszę o pomoc w interpretacji wykresu - mam jakieś krótkie cykle ostatnio, w grudniu miałam bezowulacyjny i nie przejęłam się, że był taki krótki, ale teraz temperatura wzrosła, a już w 23 dniu mam plamienia zwiastujące okres... Czy mam się martwić?
-
Hmmm...Jedyne, co mi teraz przychodzi do głowy to zbyt krótka faza lutealna...Czy w poprzednich cyklach obserwowałaś tak krótką fazę u siebie?Obserwuję - nie planuję (jeszcze).
*** Zdiagnozowane PCOS z tendencją do powstawania torbieli czynnościowych. -
Myślę, że w pewnym stopniu tak. Sama byłam ostatnio dość długo chora i widzialam, co się z moim organizmem działo...Choroba i przeziębienie nie pozostają bez wpływu na organizm.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2014, 16:14
Obserwuję - nie planuję (jeszcze).
Ale tak ogólnie się zdarzają, tak? Nie wiem, czy dobrze mi świta, ale jakiekolwiek plamienie przed @ może wskazywać na niedomogę lutealną czy jakieś nieprawidłowości w funkcjonowaniu ciałka żółtego...Przynajmniej tak mi się wydaje. Może zbadaj sobie progesteron?
Obserwuję - nie planuję (jeszcze).
Faza lutealna zawsze ma taką samą długość, nie ma cudu, aby Ci się zmieniała Może się zmieniać pierwsza faza, ale nigdy lutealna.
Patrząc po temperaturach dałabym ci owu już na 13sty dzień. Polecam zrobić monitoring, wtedy dokładnie wyliczysz ile trwa lutealna Statystycznie powinna 10-16dni.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2014, 18:06
-
Jakucja wrote:Dzięki, Unlike, ale z wykresów na ovu wynika, że u mnie faza lutealna ma zawsze różną długość... Sama się w tym nie łapię...
Byłam u gina w 16 dniu i stwierdził, że owulki jeszcze nie było.
A jesteś pewna, że dobrze mierzysz temperaturę? Lutealna nawet jeśli może się zmienić raz na parę lat, to na pewno nie zmienia się co cykl. To stała liczba i nie ma takiego cudu, żeby się zmieniała, zmienia się tylko I faza. Może po prostu masz skok temperatury raz przed owulką, a raz po i stąd się ovu myli. Dlatego właśnie przydałby się monitoring -
Też stawiam na problem fazy lutealnej, wg mojego gina kobieta ma swoją stała długość tej fazy, a jeśli już to wahania są minimalne. Do tego plamienia przed @ też mogą świadczyć o zbyt niskim progesteronie. Sama z bardzo podobnego powodu właśnie zaczynam przyjmować duphaston. Czytałam, że jedno badanie progesteronu nie wystarczy, że jego poziom zmienia się rzutami i dobrze jest wykonać np. 3 badania co dwa dni...
-