X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Mój zeszyt owulacji, i dwa bardzo różne cykle
Odpowiedz

Mój zeszyt owulacji, i dwa bardzo różne cykle

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Dusia94 Znajoma

Wysłany: 9 lipca 2021, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

Od marca zaczęłam obserwować cykle poprzez testy paskowe lh, w pierwszym obserwowanym cyklu udał mi się zajść w ciążę ( radość trwała 8 tygodni :/)
    Dwie kreski pojawiły się 9 dnia cyklu i utrzymywały do 16, teraz wróciłam do obserwacji cyklu i przez cały miesiąc dnie kreski pojawiły się tylko jednego dnia - 16dc, czy w cyklu w którym zaszłam miałam dwie owulacje, czy teraz po prostu nie miałam żadnej? Jak sądzicie?

Ps. Wiem że pik LH nie oznacza że pęcherzyk pękł i wybieram się na obserwację owulacji przez usg dopochwowe, ale zaczynam się martwić czy poronienie nie zepsuło mi cykli :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2021, 14:10

• Liseuek Przyjaciółka

Wysłany: 11 lipca 2021, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dusia, w moim odczuciu testy lh nie są miarodajne jako obserwacja cyklu. Dla przykładu w cyklu, w którym miałam ewidentny pozytyw, owulacja potwierdzona USG była dopiero 4 dni później. W cyklu, w którym nie miałam ani jednego pozytywa, owulacja była, potwierdzona tym, że do zapłodnienia doszło, bo beta HCG z krwi była pozytywna, ale za pare dni dostałam okres, więc ciąża biochemiczna.
    Moja przyjaciółka, która też się stara, nie miała pozytywnego testu owulacyjnego, a owulacja była potwierdzona USG i badaniem progesteronu 7 dni po owulacji.
    Z obserwacji moich cykli najlepszym wyznacznikiem jest mierzenie temperatury i fakt, że występuje faza wyższych temperatur. Tak samo z obserwacją szyjki i śluzu, to też jest zawodne, bo to zależy od stężenia hormonów, jeśli masz wysoki Estradiol przed owulacja, to ontak szybko nie spada i też szyjka może być miękka jeszcze kilka dni po owulacji.
    Z kolei w obecnym cyklu wychodziły mi negatywy cały cykl, o tym że owulacja się zbliża dowiedziałam się z badań krwi, bo już postawiłam na niej krzyżyk. Hormon lh pomaga pęcherzykom dojrzeć i w efekcie pęknąć, czasem potrzebne jest wyższe stężenie, czasem niższe, nie ma reguły, natura sama wie co robi.

Dusia94, Eedzia11 lubią tę wiadomość

👩🏻31 lat
    Hashimoto,PCOS
    🧒🏼33 lata

Luty 2021 ciąża biochemiczna 💔

15.07.2021 cień na teście ⏸️
    2.08.2021 pierwsze USG - mamy zarodek 3mm i serduszko 💕
    20.09.2021 - 7cm małego chłopczyka 💙
    04.04.2022 - Powitaliśmy na świecie nasz największy Cud 🤱

Luty 2024 zaczynamy starania o rodzeństwo 🤞🏻

Maj 2024 ciąża biochemiczna 💔
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ