Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Mój zeszyt owulacji, i dwa bardzo różne cykle
Odpowiedz

Mój zeszyt owulacji, i dwa bardzo różne cykle

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Dusia94 Znajoma

Wysłany: 9 lipca 2021, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

Od marca zaczęłam obserwować cykle poprzez testy paskowe lh, w pierwszym obserwowanym cyklu udał mi się zajść w ciążę ( radość trwała 8 tygodni :/)
    Dwie kreski pojawiły się 9 dnia cyklu i utrzymywały do 16, teraz wróciłam do obserwacji cyklu i przez cały miesiąc dnie kreski pojawiły się tylko jednego dnia - 16dc, czy w cyklu w którym zaszłam miałam dwie owulacje, czy teraz po prostu nie miałam żadnej? Jak sądzicie?

Ps. Wiem że pik LH nie oznacza że pęcherzyk pękł i wybieram się na obserwację owulacji przez usg dopochwowe, ale zaczynam się martwić czy poronienie nie zepsuło mi cykli :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2021, 14:10

• Liseuek Przyjaciółka

Wysłany: 11 lipca 2021, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dusia, w moim odczuciu testy lh nie są miarodajne jako obserwacja cyklu. Dla przykładu w cyklu, w którym miałam ewidentny pozytyw, owulacja potwierdzona USG była dopiero 4 dni później. W cyklu, w którym nie miałam ani jednego pozytywa, owulacja była, potwierdzona tym, że do zapłodnienia doszło, bo beta HCG z krwi była pozytywna, ale za pare dni dostałam okres, więc ciąża biochemiczna.
    Moja przyjaciółka, która też się stara, nie miała pozytywnego testu owulacyjnego, a owulacja była potwierdzona USG i badaniem progesteronu 7 dni po owulacji.
    Z obserwacji moich cykli najlepszym wyznacznikiem jest mierzenie temperatury i fakt, że występuje faza wyższych temperatur. Tak samo z obserwacją szyjki i śluzu, to też jest zawodne, bo to zależy od stężenia hormonów, jeśli masz wysoki Estradiol przed owulacja, to ontak szybko nie spada i też szyjka może być miękka jeszcze kilka dni po owulacji.
    Z kolei w obecnym cyklu wychodziły mi negatywy cały cykl, o tym że owulacja się zbliża dowiedziałam się z badań krwi, bo już postawiłam na niej krzyżyk. Hormon lh pomaga pęcherzykom dojrzeć i w efekcie pęknąć, czasem potrzebne jest wyższe stężenie, czasem niższe, nie ma reguły, natura sama wie co robi.

Dusia94, Eedzia11 lubią tę wiadomość

👩🏻31 lat
    Hashimoto,PCOS
    🧒🏼33 lata

Luty 2021 ciąża biochemiczna 💔

15.07.2021 cień na teście ⏸️
    2.08.2021 pierwsze USG - mamy zarodek 3mm i serduszko 💕
    20.09.2021 - 7cm małego chłopczyka 💙
    04.04.2022 - Powitaliśmy na świecie nasz największy Cud 🤱

Luty 2024 zaczynamy starania o rodzeństwo 🤞🏻

Maj 2024 ciąża biochemiczna 💔
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ