Monitorowanie cyklu/owulacji
-
Witam sie z Wami po raz pierwszy: Dzień dobry
Od kilku miesięcy staramy się z mężem o dziecię ale jakoś nie wychodzi.
Zastanawiam się nad monitoringiem cyklu. Czy któraś z Was ma może doświadczenie i może się podzielić co? jak? gdzie? i po co?
Czy trzeba wykonać wcześniej jakieś badania?
Od którego dnia cyklu zacząć?
Gdzie się udać na takie badania? Jakieś godne polecenia miejsca/lekarze w Warszawie lub okolicach?
Ile kosztują takie wizyty?
Będę wdzięczna za wszelkie porady i odpowiedzi. -
Cześć
Ja jestem z Krakowa, więc żadnego lekarza w Wawie Ci nie polecę.., ale monitoring cyklu możesz wykonać chyba u każdego ginekologa!
Nie wiem jak długie masz cykle, więc ciężko mi powiedzieć, w którym dniu cyklu powinnaś pójść (ja przy dniowych cyklach pierwszy raz poszłam w 11dc, a kolejne wizyty lekarka sama Ci wyznaczy). Ogólnie chodzi o to, żebyś zawitała do gin przed owulacją i spr kilka (2-3 razy) czy pęcherzyk i endo rosną, a następnie czy pęcherzyk pęka.
Badań przed samym monitoringiem nie robiłam żadnych (tylko takie jakie gin wcześniej mi zaleciła).
Ja za pierwszą wizytę z usg płaciłam 120 zł (ale to była wizyta, która trwala 1h, bo to moja pierwsza wizyta po zmianie gin). Kolejne wizyty- krotkie, glównie usg i 5 zdań co i jak- 70 zł -
Monitoring możesz robić u każdego lekarza który ma usg
Ja jestem z Kielc więc też nie polecę żadnego lekarza.
mi zazwyczaj lekarz każe przychodzić góra 12dc a później on sam wyznacza na podstawie usg następną wizytę .. ( cykle mam statystycznie 33dniowe)
Ja akurat chodzę do poradni leczenia niepłodności na NFZ póki co więc nie płacę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2013, 14:47
-
nick nieaktualnyJa chodziłam na moitoring prywatnie 50 zł za wizytę , Mam cykle 28 dniowe 10-11 dc zaczynałam monitoring co dwa dni przeważnie
Osobiście nie polecam tej kliniki w Opolu bo tylko kasa sie u nich liczy
Najlepiej poszukaj gina na NFZ bo szkoda kasy No i porób badania hormonów każdy gin ci skierowanie powinien napisać jeżeli powiesz że starasz się ponad rok
Powodzenia -
Dziękuje bd za liczne odpowiedzi.
Moje cyke są między 26 a 28dni. Ginekologa mam w Luxmed (mam pakiet z pracy więc korzystam). Jednak moja Pani Gin nie robi usg (nie ma sprzętu) dlatego myślałam właśnie żeby zrobić monitoring w invimed albo w novum ale cena 300zł podana powyżej troche mnie przeraża - jeżeli to będzie monitoring 1 cyklu to spoko ale jak więcej to 300zł za każdym razem nadwyrężyłoby bardzo mój bidżet.
Dziś rozmawiałam z moją Gin i powiedziała mi żeby najpier przebadał się partner bo jak kobieta ma regularn cykle to końcu w ciąże zajdzie.
Jeżeli macie do polecenia kogoś z Warszawy lub okolic to będę bd wdzięczna.
Zapomniałam dodać, że mam zdiagnozowane Hashimoto i codziennie przyjmuje euthyrox.
-
Masz szczęście, że mieszkasz w Warszawie.
W LuxMedzie możesz spróbować dostać się do dr Medarda Lecha. Wykorzystaj na początku pakiet. Zadzwoń może i ustal jakie badania masz w tym pakiecie. Nie zgodzę się z Twoją Gin, która twierdzi, że jak cykle są regularne to i tak kobieta zajdzie w ciążę.
Przyjęło się, że po roku warto się przebadać. Mężczyzna powinien zbadać nasienie. Kobieta prócz cytologii powinna zbadać hormony, potem może drożność jajowodów i inne czynniki. Ale to już wtedy kiedy dobry lekarz poprowadzi Wasz temat.
Z NFZ można diagnozować się a potem leczyć w http://starynkiewicza.pl/
No i moim zdaniem jedna z najlepszych klinik leczenie niepłodności (prv) to Novum w Warszawie.
Pamiętaj, parę miesięcy to sprawa zupełnie normalna. Nie ma co się spinać tylko cieszyć sobą nawzajem:) -
nick nieaktualny
-