Plemnik 5 dni życia...
-
Myślę, że 48 h to taka norma - powyżej pewnie też się zdarza, ale zdecydowanie rzadziej. Co do tych 5 dni, to bardzo wątpię, żeby taki plemnik przeżył - może w idealnych laboratoryjnych warunkach, ale raczej nie w ciele kobiety.Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
serek_84 wrote:nie mogę znaleźć takich badań. fajnie jakby pokazali srednia na 100 kobietach. wiem tylko że sa takie że plemnik przetrwal tydzień , ale to co innego
Musieliby miec 100 kobiet, monitorowac ich cykl i owulacje, stosunki itp. Byloby cięzko. Mam 2 kolezanki, ktore teoretycznie w zaden sposob nie powinny byc w ciazy. Jedna kochala sie w czasie okresu, a owulacje zawsze miala okolo 15-16dc - okres cale zycie jak w zegarku. Ma coreczke. Druga kolezanka, kochala sie tylko RAZ, w swoje dni nieplodne (ma 33 lata, zna swoj organizm i ma juz 1 dziecko), ciąza. W teori niemozliwe, w obu przypadkach plemniki musialy przezyc okolo 5-6 dni. Z takich ciąż sa w 95% dziewczynki bo tylko zenskie plemniki tyle wytrzymaja.
A no i mnie wszystkie starsze panie z pracy, mama, ciotki itp mowily zeby nie czekac do owulacji tylko kochac sie juz od okresu. Nawet lekarz mi powiedzial ze najlepiej jest okolo 4-3 dni przed owulacją, bo plemniki musza przez jakis czas jeszcze dojrzec zanim zaplodnia komorke, one sobie czekają, a i owulacja sie czesto przesuwa. Ja w szczęsliwym cyklu serduszkowalam od okresu do 3 dni przed owulacją, ale zrobilam to specjalnie, bo marzy mi sie dziewczynka a tylko tak jest wieksze prawdopodobienstwo. I jak widac udalo się.MOJE lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kat83 wrote:W sluzie plodnym plemniki zyja do kilku dni. W nieplodnym padaja jak muchy, albo po prostu utykaja na dobre, bo nie moga plynac Ale wiadomo, wystarczy jeden ambitny
to ja mam trochę dziwne pytanie, czy da się zbadać, czy śluz jest płodny czy nie? -
To się bada organoleptycznie :)i nie potrzeba do tego laboratorium. Płodny powinien być przezroczysty, połyskliwy, rozciągliwy, podobny do białka jajka kurzego. Przy czym rzadko jest taki idealny Ale wystarczy, że jeden z tych warunków jest spełniony i wtedy już taki śluz jest uważany za płodny. A w laboratorium to tylko można zbadać, czy śluz jest wrogi, albo zrobić posiew z pochwy. To chyba wszystko co można zbadać i dotyczy śluzu.Starania o drugie dziecko
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Zamrożony 3AB -
m_d_f wrote:To się bada organoleptycznie :)i nie potrzeba do tego laboratorium. Płodny powinien być przezroczysty, połyskliwy, rozciągliwy, podobny do białka jajka kurzego. Przy czym rzadko jest taki idealny Ale wystarczy, że jeden z tych warunków jest spełniony i wtedy już taki śluz jest uważany za płodny. A w laboratorium to tylko można zbadać, czy śluz jest wrogi, albo zrobić posiew z pochwy. To chyba wszystko co można zbadać i dotyczy śluzu.
ok, dziękuję za wyjaśnienie, to już wiem.
Wyobrażałam sobie właśnie jakieś dodatkowe badanie śluzu w laboratorium -
Pewnie, że robi się badanie śluzu. Tzw. test po stosunku. Sprawdza się wtedy czy plemniki są w stanie przetrwać czy jest to "wrogi śluz" - nieprzyjazny dla plemnikow. Tak więc to nie jest tak, że każdy śluz płodny jest ok. Owszem pewnie są to pojedyncze przypadki ale są. A badanie to wykonuje się gdy długo się nie udaje. J
Mnie czeka ten test po stosunku w kwietniu, razem ze sprawdzeniem droznosci jajowodow -
myssss wrote:Mnie czeka ten test po stosunku w kwietniu, razem ze sprawdzeniem droznosci jajowodow
No ja właśnie za miesiąc idę na badanie drożności i zastanawiam się nad tym drugim... bo nikt nigdy nie wspominał o teście na wrogość śluzu. -
No wiesz, trudno robić wszystkie badania hurtem. Raczej diagnostyka niepłodności polega na odhaczaniu kolejnych badań z listy, więc skoro na razie masz zlecone HSG, to po prostu poczekaj na to badanie i jego wynik. Jeśli wyjdzie ok, to wtedy można szukać dalej. Chociaż z tego co czytałam, po tym badaniu bardzo często udaje się zajść w ciążę, nie wiadomo do końca dlaczego tak się dzieje, ale jest to potwierdzone badaniami Więc tym bardziej lekarz może nie chcieć zlecać kolejnych badań, które mogą się okazać zupełnie zbędne. Ja wiem, że przy staraniach najchętniej by się zrobiło wszystkie badania naraz i żeby jak najszybciej dojść do tego, w czym problem i się z nim uporać, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość. Powodzenia życzę więc z HSG, oby żadne inne już nie było potrzebneStarania o drugie dziecko
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualny
-