Podwyższona prolaktyna - hiperprolaktynemia?
-
Dziewczyny,
Zaczynam 4cs, zrobiłam dziś w 3 dc podstawowe badania. Powiedzcie proszę, czy przy takich wynikach muszę brać leki na obniżenie prolaktyny? zmartwil mnie ten wynik bardzo jak to wygląda Waszym zdaniem ?
https://zapodaj.net/46c4c0dc8568f.jpg.html -
Natka95 wrote:Dziewczyny,
Zaczynam 4cs, zrobiłam dziś w 3 dc podstawowe badania. Powiedzcie proszę, czy przy takich wynikach muszę brać leki na obniżenie prolaktyny? zmartwil mnie ten wynik bardzo jak to wygląda Waszym zdaniem ?
https://zapodaj.net/46c4c0dc8568f.jpg.html
a dlaczego zmartwił Cię ten wynik? kto Ci powiedział, że jest on poza normą? -
Wydaje mi się że wyniki są ok ☺️💔 Aniołek - 05.11.2018 - 7tyg
👩🏼
✅ TSH 1,170 μIU/ml,
✅ FT3 3,40 pg/ml,
✅ FT4 1,18 ng/dl,
✅ Toxoplazma gondi IgM 0.2 COI,
✅ Toxoplazma gondi IgG <0.1IU/ml,
✅ OB 4.0 mm/h,
✅ Glukoza 4,81 mmol/l,
✅ Morfologia -> leukocyty 4,90.
✅Progesteron,
✅Cytologia (grupa II),
✅Prolaktyna 10,00
✅FHS 9,63
✅LH 7,54
✅Estradiol 75,10,
✅Testosteron 30,50.
🧔🏼:
✅FSH 5,05
✅ LH 7,59
✅Testosteron 570
✅TSH 1,569
✅Prolaktyna 11,86.
❌Morfologia 1%
💊kwas foliowy
,,Ciężko jest czekać na coś, co może się nigdy nie przydarzyć. Ale jeszcze ciężej jest z tego zrezygnować, kiedy wiesz, że to jedyna rzecz, której pragniesz" -
Natka95 mam pytanie, jeśli oczywiście chcesz odpowiedzieć 😉 ile zapłaciłaś za badania? Wybrałaś sobie te które chciałaś czy to jakoś pakiet był. Ja właśnie też chce zrobić w 3 DC ale nie wiem jakie dlatego chcę się rozeznać. -
Izulaa wrote:Natka95 mam pytanie, jeśli oczywiście chcesz odpowiedzieć 😉 ile zapłaciłaś za badania? Wybrałaś sobie te które chciałaś czy to jakoś pakiet był. Ja właśnie też chce zrobić w 3 DC ale nie wiem jakie dlatego chcę się rozeznać.
255 za ten komplet poszłam za radą z innego wątku, żeby takie badania zrobić w 3dcIzulaa, OlaOla lubią tę wiadomość
-
julka_kulka wrote:a dlaczego zmartwił Cię ten wynik? kto Ci powiedział, że jest on poza normą?
Widząc, że to górna granica poczytalam trochę i generalnie wszędzie piszą, że wynik powyżej 25 to hiperprolaktynemia. Na innych wątkach też dziewczyny odpowiedzialy, że przy staraniach to trochę za wysoko..Niereanimuj lubi tę wiadomość
-
Natka95 wrote:Widząc, że to górna granica poczytalam trochę i generalnie wszędzie piszą, że wynik powyżej 25 to hiperprolaktynemia. Na innych wątkach też dziewczyny odpowiedzialy, że przy staraniach to trochę za wysoko..
Z tego co pamietam to m.in ja Ci odpowiedziałam 🙂 Przy staraniach prolaktyna powinna być ok 15. -
A więc jako staraczka w jakim dniu cyklu powinnam zrobić badania Lh, prolaktyny i estradiolu?💔 Aniołek - 05.11.2018 - 7tyg
👩🏼
✅ TSH 1,170 μIU/ml,
✅ FT3 3,40 pg/ml,
✅ FT4 1,18 ng/dl,
✅ Toxoplazma gondi IgM 0.2 COI,
✅ Toxoplazma gondi IgG <0.1IU/ml,
✅ OB 4.0 mm/h,
✅ Glukoza 4,81 mmol/l,
✅ Morfologia -> leukocyty 4,90.
✅Progesteron,
✅Cytologia (grupa II),
✅Prolaktyna 10,00
✅FHS 9,63
✅LH 7,54
✅Estradiol 75,10,
✅Testosteron 30,50.
🧔🏼:
✅FSH 5,05
✅ LH 7,59
✅Testosteron 570
✅TSH 1,569
✅Prolaktyna 11,86.
❌Morfologia 1%
💊kwas foliowy
,,Ciężko jest czekać na coś, co może się nigdy nie przydarzyć. Ale jeszcze ciężej jest z tego zrezygnować, kiedy wiesz, że to jedyna rzecz, której pragniesz" -
Natka95 byłaś skonsultować te wyniki z lekarzem?
U mnie norma w laboratorium prolaktyny jest do 25, natomiast moja ginekolog uznała ze mój wynik 33 jest wporzadku biorąc pod uwagę jak bardzo czułym jest hormonem i skłonnym do nagłego wzrostu. Prolaktyne powinno badać się w 21dc trzy razy w ciągu dnia i wtedy wynik jest bardziej wiarygodny. Przed badaniem trzeba być wyspanym, niezestresowanym, nie wolno dzień wcześniej współżyć i bóg wie co jeszcze. -
Prolaktyna jest bardzo czułym hormonem. Jeśli sie stresujesz lub nawet wspolzylas wczoraj, może być podwyższona. Twoja jest w normie. Nawet jeśli prolaktyna jest sporo ponad normę, a masz potwierdzona monitoringiem i badaniami owulacje i nie masz mlekotoku to prolaktyna nie wpływa na starania. Za wysoka prolaktyna może w taki sposób wpływać na starania, że blokuje owulacje. Jeśli ja masz, a ponadto masz prolaktyne w normie (a masz), to nie ma żadnego powodu do zmartwień.
3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz." -
Cześć dziewczyny
Dzięki za pocieszenie tak, konsultowalam z moją endo, mówiła że przy takiej normie jest jeszcze Ok, a jeśli chcę mogę spróbować ją lekko obniżyć np.niepokalankiem. Biorę więc Castagnus i zobaczymy do kontroli za 2 msc.
Ginka wgl nie zwróciła na to uwagi i uznała, że wyniki są super... mimo to uważam, że prawdopodobnie nie miałam w tym cyklu owulki, bo żadnego skoku temperatury nie było.. dopiero po tym jak wzięłam proga (dostałam na torbiele)... -
Anuśla wrote:Prolaktyna jest bardzo czułym hormonem. Jeśli sie stresujesz lub nawet wspolzylas wczoraj, może być podwyższona. Twoja jest w normie. Nawet jeśli prolaktyna jest sporo ponad normę, a masz potwierdzona monitoringiem i badaniami owulacje i nie masz mlekotoku to prolaktyna nie wpływa na starania. Za wysoka prolaktyna może w taki sposób wpływać na starania, że blokuje owulacje. Jeśli ja masz, a ponadto masz prolaktyne w normie (a masz), to nie ma żadnego powodu do zmartwień.
Sluchajcie o miała któraś z Was sytuacje, ze prolaktyna mieściła się w górnej normie, a występowało mleko w piersiach? -
Ciekawe. Proga powinno badać się w 21 dc z tego co wiem. Prolaktyne między 2 a 5 dniem cyklu. Ja w normie do 23 miałam wynik 26 z groszami i dostałam leki na zbicie oraz tsh 3.3 gdzie w normie do 4 też się mieści ale to jednak za dużo żeby zajść w ciążę. Zawsze lepiej wyniki skonsultować z endokrynologiem mówiąc że planuje się ciąże i można mieć z tym problem.
-