Progesteron wyniki proszę o pomoc
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWitajcie Dziewczyny niedawno robiłam badanie progesteronu w 22dc i wyszedł 3,96 ng/ml biorąc pod uwagę objawy i temperaturę podejrzewam że owulacja mogła być ok 20 dc co myślicie o takim wyniku ? Nie robiłam jeszcze monitoringu bo postanowiłam powtórzyć wszystkie badania hormonalne a wizyta u gin dopiero po świętach
Evell lubi tę wiadomość
-
Skoro owulacja według Ciebie była ok. 20dc, to zrobiłaś badanie o 5 dni za wcześnie. Progesteron powinno się badać 7-8 dni po owulacji. Możesz powtórzyć badanie 27. dc, wtedy będzie można coś powiedzieć.Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualny
-
dziewczyny. mój progesteron w 23 dniu cyklu to 9,37 ng/ml. plamię na brązowo przed okresem od kilku miesięcy. czy mimo tego, ze dziś jestem w 24 dniu cyklu należałoby zacząć przyjmować duphaston? zalecenie mam, że od pozytywnego testu ciążowego. jednak przy takim progesteronie to chyba nie ma mowy o zagnieżdżeniu?
-
magda.g85 wrote:dziewczyny. mój progesteron w 23 dniu cyklu to 9,37 ng/ml. plamię na brązowo przed okresem od kilku miesięcy. czy mimo tego, ze dziś jestem w 24 dniu cyklu należałoby zacząć przyjmować duphaston? zalecenie mam, że od pozytywnego testu ciążowego. jednak przy takim progesteronie to chyba nie ma mowy o zagnieżdżeniu?
Nie dzień cyklu a to kiedy byla owulacja sie liczy. Jedna osoba będzie miała 13 dc owulacje druga 18-20dc.
Progesteron mierzy się nie któregoś dnia cyklu tylko 7-8dpo. Wtedy jest wiarygodny. Robiąc go w konkretnym dniu cyklu nie zważając na to kiedy ma sie owulacje (i czy sie miało) to to badanie jest niemiarodajne. Bo jeśli masz wynik niecałe 10 to w przypadku 7-8 dpo masz go troszkę niski (ale bez przesady) a jeśli robiłaś go nie wiedząc np 4dpo albo 10dpo no to możliwe ze on moze byc taki bo albo jeszcze nie miał swojego szczytu albo już zaczyna spadać. Ciężko powiedzieć cokolwiek o wyniku nie wiedząc kiedy był robiony (to ze w jakimś dniu cyklu to nic nie mowi)https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
Magda.g85 ja też od kilku mcy plamię na brązowo, też mi prog wyszedł za niski - ok 9,69 ng/ml ale tak jak mówi terka trzeba go robić w 7-8 dpo i ja tak robiłam, więc znam już przyczynę plamień i pewenie też niepowodzeń. Mi dr powiedział, że duphaston czy luteina nie pomogą w zajściu w ciążę, jedynie w regulacji cyklu, żeby nie było plamień. I mi nawet nie zaproponował dupka, jedynie stymlacje owulacji
29l.
Wyniki męża- ok
HSG- jajowody drożne
Histeroskopia - usunięte zrosty przy szyjce macicy. Najprawdopodobniej czynnik maciczny
Po ponad 2 latach starań
16.01 BetaHCG - 195,10
20.01 Beta 896,40
24.01 Beta 2646
Czekamy na synka 💙 termin 30.09.20r. -
nick nieaktualnyDibolek wrote:Hej dziewczyny. 6dpo wyszedł mi progesteron 30,350 (bez wspomagaczy) . Proszę o pomoc w i terperetacji tego wyniku
Bardzo ładny wynik, sądzę, że to dobrze wróży. Życzę powodzeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2018, 14:17
-
Dibolek - wynik imponujący . Niestety nie ma gwarancji nawet przy takim wysokim poziomie progesteronu, że to cykl ciążowy, ale może coś jest na rzeczy Trzymam kciuki, że tak własnie było!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2018, 20:17
Starania o drugie dziecko
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Zamrożony 3AB -
Dziewczyny a ja dzisiaj tez mma wyniki...ale ile po owulacji jestem to nie wiem...w niedziele mialam pozytywny test owulacyjny...pomozcie Progesteron
13,23
ng/ml
Faza folikularna 0,31 - 1,52
Faza lutealna 5,16 - 18,56
Po menopauzie 0,08 - 0,78
Ciąża 1-trymestr 4,73 - 50,74
Ciąża 2-trymestr 19,41 - 45,3
Prolaktyna
9,03
ng/ml
Wykres
przed menopauzą 3,34 - 26,72
po menopauzie 2,74 - 19,64Agata 30.... Blizniaki 9 lat...Czekamy na nastepne dzieciątko .Bicie serduszka 5tydz.5dz.JUZ CIĘ KOCHAMY . -
Dziewczyny odebrałam wyniki prolaktyny i progesteronu 8 lub 9 dni po owulacji potwierdzonej monitoringiem tylko lekarz nie powiedział mi dokładnie kiedy była a ja nie dopytalam . Prolaktyna 22,61 progsteron 9,51 lekarz się kłania?Zaczynamy starania od nowa. To jest ten czas.
12.2017 - cp
Starania od 10.06.2017
Nadzczynnosc GB.
Zielone światło.
06.22- 5cykl starań na nowo. -
nick nieaktualnyUpragniona niunia wrote:Dziewczyny odebrałam wyniki prolaktyny i progesteronu 8 lub 9 dni po owulacji potwierdzonej monitoringiem tylko lekarz nie powiedział mi dokładnie kiedy była a ja nie dopytalam . Prolaktyna 22,61 progsteron 9,51 lekarz się kłania?
Lepiej jakby było na odwrót...
Prolaktynę badać 2-3dc.
Progesteron niski. Może świadczyć o braku owulacji- w sensie coś się szykowało ale spektakularnego efektu nie było.
Niech gin włączy suplementację progesteronu po owulce. Przy takim progu ciężko utrzymać ciażę. -
nick nieaktualny
-
Ania1003 wrote:Lepiej jakby było na odwrót...
Prolaktynę badać 2-3dc.
Progesteron niski. Może świadczyć o braku owulacji- w sensie coś się szykowało ale spektakularnego efektu nie było.
Niech gin włączy suplementację progesteronu po owulce. Przy takim progu ciężko utrzymać ciażę.
Dziękuję za odpowiedź
To wiem ze na odwrót byłoby o wiele lepiej.
Tylko zastanawia mnie ten progsteron. Może nie trafiłam w ten dzień co trzeba... owulacje lekarz potwierdził, wiec co może oznaczać taki niski?
Zaczynamy starania od nowa. To jest ten czas.
12.2017 - cp
Starania od 10.06.2017
Nadzczynnosc GB.
Zielone światło.
06.22- 5cykl starań na nowo. -
nick nieaktualnyUpragniona niunia wrote:Dziękuję za odpowiedź
To wiem ze na odwrót byłoby o wiele lepiej.
Tylko zastanawia mnie ten progsteron. Może nie trafiłam w ten dzień co trzeba... owulacje lekarz potwierdził, wiec co może oznaczać taki niski?
Część lekarzy twierdzi, źe owulacje mogą być przy progu 8 a część dopiero 'liczy' od 10 w górę.
Warto zbadać w kolejnym cyklu ile będzie miał.
Może nie ustrzeliłaś największej wartości.
Dlatego w tej tabeki którą wrzuciłam, przy regularnych cyklach, owulce 13/14dc, warto zrobić sobie 3 pomiary proga: 19, 21, 23dc.
Zobaczysz do jakiego momentu będzie wzrastał i kiedy zacznie spadać.
Progesteron jest też wyrzucany impulsywnie. O 9:00 może mieć wartość 10 a o 12:00 wyjdzie 15.
Dlatego jeden wynik nie jest żadnym pewnikiem.
Można dorzucić Duphaston.
-
Zrobiłam pierwsze badanie (z trzech) progesteronu w tym cyklu w 5 dpo. I wynik to prawie 20 ng/ml. Najpierw zaczęłam skakać z radości, ale potem wynalazłam info w necie, że oprócz ciąży również torbiele mogą podbijać wyniki progu Dodam, że dotąd badałam progesteron od 7-9 dpo i nigdy nie był wyższy niż 14 ng/ml. Czy któraś miała taki jednorazowy, wysoki poziom progu i zakończyło się to ciążą?Starania o drugie dziecko
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB -
m_d_f wrote:Zrobiłam pierwsze badanie (z trzech) progesteronu w tym cyklu w 5 dpo. I wynik to prawie 20 ng/ml. Najpierw zaczęłam skakać z radości, ale potem wynalazłam info w necie, że oprócz ciąży również torbiele mogą podbijać wyniki progu Dodam, że dotąd badałam progesteron od 7-9 dpo i nigdy nie był wyższy niż 14 ng/ml. Czy któraś miała taki jednorazowy, wysoki poziom progu i zakończyło się to ciążą?maj