progesteron za niski
-
Cześć dziewczyny, sorki za nowy wątek... Od roku staramy sie o dzidzie z mężem i nic...;/ ja juz jestem po wstepnych badaniach i niby ok jest ze mną... Teraz w grudniu zabieramy się za męża... Ale co mnie nurtuje.. mam cykle regularne 30dniowe,lecz od jakiegoś czasu dokłądnie tydz przed @ dostaję plamień... moja gin nie chciala robić mi badan na progesteron bo stwierdziła że jest ok skoro okresy mam reg.. ale ja wyczytałam że jeżeli prog jest za niski to nie dojdzie do zapłodnienia i że występują wcześniejsze krawienia... i moje pytanie, czy są jakieś metody na podwyższenie proga? bo na badania dopiero po owu pójdę,a nie chce cyklu marnować...
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnytak, z metod, które znam ja to suplementacja progesteronem, najlepiej byłoby abyś zrobiła badanie progesteronu w 7 dniu po owulacji, jeśli wynik będzie blisko 20 to jest bardzo dobrze, jeśli bliżej 10 lub mniej, konieczny jest progesteron w postaci luteiny lub duphastonu.
Ja miałam bardzo niski, ok 3,7. Po 2 miesiącach z lekiem ziołowym o nazwie castagnus, mam ok 15 - żadna rewelacja niby, ale u mnie to ogromy postęp.
Miałam dokładnie takie same objawy, plamiłam nawet od 3 dni po owulacji aż do meisiaczki. W sumie jak nie biorę luteiny nadal plamię. Nie wiem czy poza suplementacją, jest jakieś lekarstwo na pobudzenie ciałka żółtego do produkcji proga...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2015, 10:07
-
Marta.83 wrote:tak, z metod, które znam ja to suplementacja progesteronem, najlepiej byłoby abyś zrobiła badanie progesteronu w 7 dniu po owulacji, jeśli wynik będzie blisko 20 to jest bardzo dobrze, jeśli bliżej 10 lub mniej, konieczny jest progesteron w postaci luteiny lub duphastonu.
Ja miałam bardzo niski, ok 3,7. Po 2 miesiącach z lekiem ziołowym o nazwie castagnus, mam k 15 - żadna rewelacja niby, ale u mnie to ogromy postęp.
Miałam dokładnie takie same objawy, plamiłam nawet od 3 dni po owulacji aż do meisiaczki. W sumie jak nie biorę luteiny nadal plamię. Nie wiem czy poza suplementacją, jest jakieś lekarstwo na pobudzenie ciałka żółtego do produkcji proga...
Ale czy bez badania proga lekarz coś mi przepisze? bo szkoda mi marnować ten cykl... ;/ ehhh ja jestem pewna że mam niski proges... mi gin chciała wmówić że może mam dużo stresow i dlatego wcześniej zaczynam plamienia.. taaa jasnee...;/ musze gin zmienić.. -
nick nieaktualny
-
Morwa wrote:Bez recepty możesz kupić castangusa , jest to lek ziołowy ,który reguluje gospodarkę hormonalną. Warto zbadać progesteron wraz z innymi hormonami ,które często mogą być przyczyną jego niskiego poziomu (np prolaktyna) w takim wypadku castangus będzie jak znalazł bo obniży prolaktynę. Drugą rzeczą jaką możesz kupić bez recepty to krem z progesteronem i smarować nim wewnętrzną stronę ud po przebytej owulacji. To tak aby nie marnować cyklu ale badania same w sobie Cię nie ominą i w razie problemów z progiem będziesz musiała go "naprawić" luteiną bądź duphastonem.
No badania chce zrobić na pewno:) ok to castagnus i tą maść zakupię dzięki:) -
nick nieaktualny
-