X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów pytanie o dawke duphastonu
Odpowiedz

pytanie o dawke duphastonu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Baylee Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dostalam zalecenia od lekarza na wywolanie okresu po 3 miesiacach
    duphaston jedna tabletka przez 7 dni
    okres nie wystapil po 19 dniach od brania
    kolejny lekarz stwierdzil ze powinnam brac min 10 dni i kazal mi brac od nowa duphaston 10 dni.A ja mam dylemat czy faktycznie po 7 tabletkach duphastonu okres mogl w ogole nie wystapic vczy raczej powinien tyle ze pozniej? ten pierwszy lekarz jest bardzo kompetentny, ma doktorat, swietnie opinie i ciezko mi uwierzyc ze zle okreslil dawke leku.

16uddqk30vgif7kq.png
  • melba Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwna sprawa. Ja miałam do czynienia z 3 lekarzami i każdy podchodził do tego inaczej:
    - 2x1 przez 10 dni
    - 1x 1 przez 10 dni
    - 2x1 przez 8 dni

Ale nawet na tej samej dawce @ przuchodziła- czasem od razu kolejnego dnia po odstawieniu, czasem 3-5 dni po. Ale raz zdarzyło mi się,że zamiast okresu doszło do owu (a miałam usg, jakoś ok. 25dc były same drobne pęcherzyki a tu jakiś się ‚wyłamał’. Lekarz się zdziwił... i tyle :p

Może idź na usg, zrób badanie proga?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2018, 15:04

preg.png

XII 2015 początek naprostarań
    XI 2022 FET 12 dpt 1313, 24dpt♥️
  • Baylee Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm proga? co masz na mysli?

no ale zobacz, ze mialas dawke 20 tabletek, 10 tabletek i 16 a ja tylko 7
    to jednak spora roznica

usg mialam w listopadzie, potem w grudniu
    jedynie co bylo mowione ze mam cienkie endometrium a tak to ok
    no i brak owulacji oczywiscie, ale to juz bylo jak mi sie okres mocno spoznial
    teraz mam 115 dc

16uddqk30vgif7kq.png
  • melba Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Progesteron ;-)

Rozumiem,że i listopad i grudzień to ten sam cykl? Czy po wzięciu tych 7 tabletek dupka byłaś na usg?

preg.png

XII 2015 początek naprostarań
    XI 2022 FET 12 dpt 1313, 24dpt♥️
  • Baylee Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ten sam bo ja mialam krwawienie z odstawienia 11 wrzesnia i od tego czasu nic a jest styczen
    nie mialam usg po duphastonie
    ale badanie hormonow tak, wiec w poniedz bede miec wyniki w tym progesteronu
    mam nadzieje ze to cos wyjasni
    w kazdym razie biore od nowa duphaston jak zalecil gin i koncze dopiero w przyszly piatek

16uddqk30vgif7kq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ginekolog powiedziała, że w celu wywołania krwawienia bierze się wysoką dawkę progesteronu przez krótki czas i dlatego brałam luteinę 50 (50mg prog., duphaston ma 10mg) 3x dziennie przez 3 dni.

• Baylee Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    naczytalam sie tyle o tym duphastonie ale najczestsza dawke duphastonu jaka przepisywali to bylo 10 dni po 1 tabletce lub 7 dni po 2 ale tez byly osoby ktore mialy 10 dni po 2 tabletki
    co lekarz to co innego
    a ja nie chce byc krolikiem doswiadczalnym i ciagle cos lykac a tak sie zaczynam czuc:/
    juz nie wspomne ze zupelnie sie nie da tak ciazy zaplanowac

16uddqk30vgif7kq.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ