X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

śluz

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Rozgadana Przyjaciółka

Wysłany: 15 września 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dopiero 2 cykl obserwuje swój śluz i może któraś z was mi podpowie coś :)
    Moje cykle zazwyczaj bywały około 32-34 dniowe ale np ostatni był 40 dniowy.
    W tym cyklu zaobserwowałam w 14dc rozciągliwy śluz, w 15 i 16 dc było go najwięcej i lekko zabarwiony (taka kawa z mlekiem) ale tylko momentami. 17dc sucho, lepki kremowy, dziś też lepki ale w pewnym momencie na papierze został taki duży glutowaty kawałek śluzu (przepraszam za dosłowność ale taki właśnie on był) rozciągał się i był bezbarwny ale tylko raz się pojawił. potem susza. Czy to oznacza że dni płodne są nadal? W jaki spodób to interpretować? Macie czasem taki dziwaczny śluz?

679e1df94cc564708ac7076b55943913.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2014, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg NPRu najbardziej płodny był to właśnie ten przezroczysty ciągnący się "glut"... :-) Ale sam śluz to mało mówi, jeszcze przydałby się skok temperatury.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2014, 23:09

• Rozgadana Przyjaciółka

Wysłany: 15 września 2014, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie czekam na skok :) Ale że to mój 1 mc z mierzeniem to nie do końca jeszcze ogarniam. Czytałam że od 2 do 3 dni po owu może pojawić się skok.
    A czy jeżeli ten najbardziej płodny wystąpi w danym dniu to on oznacza owulację? czy mogła ona być wcześniej lub później?

679e1df94cc564708ac7076b55943913.png
  • 3livka Ekspertka

Wysłany: 16 września 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Instruktorka metody Rotzera powiedziała mi kiedyś że owulacja może wystąpić od 3 dnia przed szczytem śluzu do 3 dnia po szczycie.
    A w stosunku do skoku - od 4 dni przed skokiem do 2 dnia wyższych temperatur. Więc mamy kilkudniowy przedział. Najpłodniejszy śluz nie musi oznaczać że owulacja była akurat tego dnia.

Anna255, Redhotka lubią tę wiadomość

c2b941820e548b3aa7ad88ba7fa9cdb0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2014, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mój też pierwszy obserwowany cykl, ale polecam przeczytanie instrukcji, choćby na stronie NPRu (choć ovu i tak ma swoje własne algorytmy).

Ja na kursie przedmałżeńskim miałam krótki kurs NPRu i zainteresował mnie on wtedy, więc od nauczycielki kupiłam małą książeczkę z metodą Rötzera - na teraz jak znalazł! :-)
    Całkiem fajny jest też e-kurs NPRu, kosztuje chyba 25 zł, ale szybko dzięki niemu zrozumiałam o co chodzi, zwłaszcza, że wideo-forma jest dla mnie bardziej przyjazna niż sam tekst.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ