X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

śluz

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Rozgadana Przyjaciółka

Wysłany: 15 września 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dopiero 2 cykl obserwuje swój śluz i może któraś z was mi podpowie coś :)
    Moje cykle zazwyczaj bywały około 32-34 dniowe ale np ostatni był 40 dniowy.
    W tym cyklu zaobserwowałam w 14dc rozciągliwy śluz, w 15 i 16 dc było go najwięcej i lekko zabarwiony (taka kawa z mlekiem) ale tylko momentami. 17dc sucho, lepki kremowy, dziś też lepki ale w pewnym momencie na papierze został taki duży glutowaty kawałek śluzu (przepraszam za dosłowność ale taki właśnie on był) rozciągał się i był bezbarwny ale tylko raz się pojawił. potem susza. Czy to oznacza że dni płodne są nadal? W jaki spodób to interpretować? Macie czasem taki dziwaczny śluz?

679e1df94cc564708ac7076b55943913.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2014, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg NPRu najbardziej płodny był to właśnie ten przezroczysty ciągnący się "glut"... :-) Ale sam śluz to mało mówi, jeszcze przydałby się skok temperatury.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2014, 23:09

• Rozgadana Przyjaciółka

Wysłany: 15 września 2014, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie czekam na skok :) Ale że to mój 1 mc z mierzeniem to nie do końca jeszcze ogarniam. Czytałam że od 2 do 3 dni po owu może pojawić się skok.
    A czy jeżeli ten najbardziej płodny wystąpi w danym dniu to on oznacza owulację? czy mogła ona być wcześniej lub później?

679e1df94cc564708ac7076b55943913.png
  • 3livka Ekspertka

Wysłany: 16 września 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Instruktorka metody Rotzera powiedziała mi kiedyś że owulacja może wystąpić od 3 dnia przed szczytem śluzu do 3 dnia po szczycie.
    A w stosunku do skoku - od 4 dni przed skokiem do 2 dnia wyższych temperatur. Więc mamy kilkudniowy przedział. Najpłodniejszy śluz nie musi oznaczać że owulacja była akurat tego dnia.

Anna255, Redhotka lubią tę wiadomość

c2b941820e548b3aa7ad88ba7fa9cdb0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2014, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mój też pierwszy obserwowany cykl, ale polecam przeczytanie instrukcji, choćby na stronie NPRu (choć ovu i tak ma swoje własne algorytmy).

Ja na kursie przedmałżeńskim miałam krótki kurs NPRu i zainteresował mnie on wtedy, więc od nauczycielki kupiłam małą książeczkę z metodą Rötzera - na teraz jak znalazł! :-)
    Całkiem fajny jest też e-kurs NPRu, kosztuje chyba 25 zł, ale szybko dzięki niemu zrozumiałam o co chodzi, zwłaszcza, że wideo-forma jest dla mnie bardziej przyjazna niż sam tekst.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ