SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

Spóźniony okres

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • aleksandra3521 Nowa

Wysłany: 16 stycznia 2025, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Staramy się o ciążę. Mój cykl zazwyczaj trwa 24-26 dni, od 1,5 roku okres nigdy się nie spóźniał, mimo wahań hormonalnych i wyjazdów, zmian klimatów itd. Wiem, że organizm to nie maszyna, natomiast starając się o dziecko pewnie każda z Was kontroluje wszystko na bieżąco. Od 3 dni spóźnia mi się okres, aktualnie mam już 30 dzień cyklu i okresu nadal brak. Zrobiłam betę test na beta HCG w 28 dniu cyklu i co prawda wynik to 0,20, ale zaskoczył mnie skok TSH do 5,710 gdzie jeszcze miesiąc temu miałam niecałe 2. Biorę leki regularnie. W sierpniu 2023 był podobny skok i poroniłam zaraz na początku ciąży. Teraz lekarka zwiększyła mi dawkę leku do Euthyrox 150. Mam ogromny ból piersi i kłucie w brzuchu. Wczoraj miałam tylko takie lekkie plamienie i myślałam, że to okres ale dziś już nie ma nic. Możliwe, że owulacja się spóźniła i dopiero następuje implantacja i tym samym beta jeszcze jest tak niska? Co o tym sądzicie?

• Czajnik Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2025, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, taki jeden nieregularny okres jak najbardziej jest możliwy, też aktualnie mam wyjątkowo długi a testy ciążowe negatywne i ginekolog mówi że trzeba czekać na @... A skok TSH aż tak wysoki to dziwne, zrobilaś ponowne badanie teraz? Plamienie może być albo implantacyjne, albo w wyniku problemów z hormonami, z tego co wyczytałam.
    Rozwiązało się u Ciebie? Dostałaś @ czy może wyszło coś lepszego z tego? :)

Starania od 11.2022

Aktualnie przyjmuje: Euthyrox 75, Clexane, progesteron, kwas foliowy metylowany, aspiryna 150mg, żelazo, witamina B i D

JA (31)
    1.12.2025 ovu po ovitrelle
    10dpo beta 18 ⏸️
    12dpo beta 53
    18dpo beta 909
    16.01.2026 - planowana wizyta
    09.2025 MTHFR homozygota, homocysteina ok
    Zespół lepkiej płytki krwi, jednoczesnie jeden czynnik wskazujacy na niska krzepliwosc

05.2025 i 07.2025 - 2 x biochem, 1 po ovitrelle
    04.2025 ferrytyna do poprawy, reszta ok
    09.2024 - wyniki CD138+ :odczyn 2/1 d.p.w
    ->Tarivid, Metronidazol 10 dni
    08.2024 - badanie drożności jajowodów - ok
    09.2023 - niedoczynność tarczycy, TSH 3.5 - aktualnie kolo 1

On: 32 lata
    04.2025 - super wyniki, morfologia 10% (!!!)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ