Temperatura w dzień owulacji spada czy wzrasta?
-
Jak w temacie Wydaje mi się, że jak zaczęłam czytać o temperaturze i wykresach to widziałam wpisy, że temperatura w dzień owulacji wzrasta, potem jednak widziałam dużo więcej, że w dzień owulacji spada, a następnego dnia wzrasta i już utrzymuje się wyższa.
Miałam teraz przez tydzień temperaturę na poziomie 36,54/51. 15.11. spadła mi do 36.41, a następnego dnia wzrosła do 36.48, po czym wczoraj wzrosła aż do 36.67 i dziś jest tak samo. Wynikałoby z tego, że 15-ego lub 16.11 miałam owulację (zakładając, że tak jak piszą temp. wtedy spada, a potem wzrasta). Jednak akurat wczoraj miałam wizytę u ginekologa, która powiedziała mi, że owulacja nastąpi albo wczoraj albo w przeciągu 2 kolejnych dni. To jak to jest w końcu z tą temp? Wzrasta czy spada w dzień owulacji? -
nick nieaktualny
-
Ale spada i wzrasta tego samego dnia? Czy właśnie w dzień owulacji spada, a następnego dnia wzrasta? Bo w takim razie u mnie to jakoś ewidentnie inaczej wygląda, skoro ginekolog powiedziała, że będę mieć owulację już po tym jak mi się podwyższyła sporo temperatura...
-
To zalezy czasami ma sie owulke gdy jest spadek inne dziewczyny mają gdy wzrasta. to sprawa induwidualna.
Zawsze mierzysz tempkę w tym samym miejscy np w pochwie(pod językiem lub w odbycie) , zawsze o tej samej rannej godzine, po minimum 3godzinnym śnie i bez wstawania z łóżka. -
Tak właśnie robię, chociaż ginekolog stwierdziła, że na razie nie powinnam tak na początku, bo się będę stresować dodatkowo. Może coś w tym jest.
Ale i tak chciałam wiedzieć jak to jest z tą temperaturą, widocznie u mnie może jest przy wzroście skoro na badaniu wyszło, że jeszcze do owulacji nie doszło, a już mi temp. podskoczyła. Jednym słowem mało to wszystko pomocne -
A czy któraś z doświadczonych koleżanek mogłaby spojrzeć na mój aktualny wykres w miniaturce i się wypowiedzieć czy wg nich do owulacji doszło czy nie? Bo już sama nic z tego nie rozumiem. Jedni mówią, że owu wychodzi jak jest nagły spadek a potem wzrost temperatury, ginekolog mi sprawdziła, że owu powinnam mieć 17-19 listopada, a ovufriend twierdzi, że oznak owu nie wykryło do dzisiaj... Dodam, że wczoraj i dziś miałam ból głowy + wczoraj ból brzucha.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 15:24
-
Hmm.. może.. dziś natomiast miałam spadek do 36.51, więc już sama nie wiem jak to działa Tak jak pisałam wg ginekolog 17.11 czyli 14-ego dnia cyklu miałam pęcherzyk gotowy do pęknięcia, więc powiedziała, że owu nastąpi tego samego dnia lub za 1,2 dni. Gdybym miała jednak patrzeć na samą temperaturę to nie wiem kiedy miałaby nastąpić owu, bo miałam już spadek 15.11 po którym od razu nastąpił wyraźny wzrost, ale dziś znowu miałam spadek. Więc wychodzę z założenia, że chyba ja nie mam co tej temperatury śledzić
-
Chodzi o to zeby wiedziec co i jak.
Na Twoim przykladzie. U Ciebie ovu wystepuje po skoku temperatury. Ewentualnie ovu byla/bedzie dzis i od jutra bedzie tempka rosnac.
Wykresy najlepiej analizowac jak juz sa zakonczone. Wtedy mniej więcejwiesz czego sie w następnych cyklach spodziewac.
No i najlepiej kilka cykli sprawdzac tempke. Zeby porownac wszystko.
-
--> Cytrynka_ Ale jeśli była po skoku temperatury to wtedy nie od razu tylko po jakiś 2,3 dniach (bo 17.11. dopiero gin powiedziała, że mam pęcherzyk do pęknięcia, więc nie mogła nastąpić jak wiele osób pisze, że od razu jak rośnie po spadku). A jeśli to dopiero dziś (i jutro temp zacznie rosnąć) to skąd ten wcześniejszy spadek i wzrost przez 4 dni
--> marzenaa1226 Ja zbyt doświadczona nie jestem, ale myślałabym, że 16.11. -
Sznurowka niewyjasnione jest do konca nasze ciało.
Spadeki wzrost mogl byc bo taka Twoja uroda. A rownie dobrze ovu sie przymierzala zeby przyjsc ale jednak sie rozmyslila. Kazdy organizm jest inny. Jedne maja ovu od razu po spadku inne przed spadkiem a jeszcze inne 2 lub nawet 3 dni po spadku. Dlatego wazna jest obserwacja swojego ciala i sygnalow jakie nam wysyla. A takze obserwacja wiecej niz 1 cyklu.
Edit. Nalezy tez pamietac ze duzo cZynników zaburza nasza temperatureWiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2015, 15:30
OwieczkaaaJo lubi tę wiadomość
-