wyznaczanie owulacji
-
Dziewczyny czy wam program dobrze oznacza owulacje? Bo ja sie chyba troche "przerobiłam". Niby wiedziałam że temperatura może rosnąć zarówno 4 dni przed owulacją jak i 4 dni po...ale jakoś założyłam że owu powinna występować w okolicach skoku. iW tym miesiącu w 14 DC miałam USG które pokazało pęcherzyk 17 mm, moja ginka powiedziała mi że pęcherzyk rośnie ok 2 mm na dobe wieć owu powinna być ok 16-17 DC. Dziś w 16 test owu wyszedł pozytywnie wiec by sie zgadzało...ale ku mojemu zaskoczeniu tempka zaczeła rosnąć od 13 dnia i w tym dniu program zaznaczył mi owulacje.
I mimo że wiedziałam o tym to jestem zaskoczona...zastanawiam się jak to się ma do długości fazy lutealnej...u mnie temperatury wyższe trwają ok 14-13 dni...ale skoro owu jest dopiero ok 4 dnia, to czy nie jest ona jednak za krótka? -
nick nieaktualny
-
Nie ma co w 100% sugerować się programem, on wyznacza owulację wg. statystyki, temperatury.( 3 wyższe temperatury i wówczas wyznacza owulację) U Ciebie Agis jak widzisz, program wyznaczył owulację przerywaną linią co oznacza, że NAJPRAWDOPODOBNIEJ owulacja miała mieć miejsce 14 dc. Jeżeli chodzisz na monitoring, powinnaś bardziej zaufać lekarzowi i oczywiście współżyć wówczas kiedy zaobserwowałaś u siebie śluz płodny. Oczywiście nie zaszkodzi też w dniu wyznaczonej owulacji też przez program
ps. mi program wyznaczył owulację parę razy w ciągu jednego cykluWiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2014, 11:19
-
nick nieaktualnyMam podobną sytuację. Owu wypada mi dzisiaj, jak sugeruję się śluzem. Dziś mam go sporo, bardzo rozciągliwy, tempka wskoczyła pow. 36,50, a program wyznaczył mi 3 dni wcześniej przerywaną linią.
Ale ja osobiście uważam, że to raczej dziś występuje owu, bo śluz rozciągliwy pojawia mi się w 1-2 dni w ciągu całego cyklu i tylko w 1 mam go tak dużo, jak dziś. -
Owulacji u mnie na pewno nie było w dniu wyznaczonym przez program bo pęcherzyk tego dnia miał 17mm a pęka przy 21mm ale qurde to gdyby nie USG to bym uwieżyla ze wyższe temperatury oznaczają juz czas PO ovu..wiec dziele się tym ze nie koniecznie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2014, 21:37
pasia27 lubi tę wiadomość
-
Mierząc temperaturę i obserwując śluz nie wyznacza się dnia owulacji (takie rzeczy tylko na usg) - ustala się okres płodny i niepłodny. Podejmując się obserwowania własnego ciała warto skorzystać z konkretnej metody (ja przykładowo korzystam z Rotzera -> http://iner.pl/metoda-rotzera/), a nie kierować się tym co sugeruje OF.
Agis to o czym piszesz Rotzer określa jako przedwcześnie podwyższona temperatura. Czasem organizm reaguje na minimalną dawkę progesteronu, która pojawia się w organizmie zanim dojdzie do pęknięcia pęcherzyka. Kierując się samym skokiem temperatury (bez wyznaczenia wcześniej dnia szczytu śluzu) można niestety ominąć się z najbardziej płodnymi dniami w cyklu.vanessa lubi tę wiadomość
-