6 tc, brak pęcherzyka, rosnące bHCG
-
Witam. 26.11.2015 ostatnia miesiączka (cykle 30-to dniowe). 25.12.2015 ostre skurcze macicy bez krwawienia. W nowym roku pozytywne testy ciążowe i wizyta u lekarza 4.01.2016 - podczas której lekarz nie znalazł pęcherzyka. BetaHCG na cito z wynikiem 194 (wg normy naszego szpitala 6 tc). Kolejne USG i dalej nic nie widać. Położono mnie do szpitala z podejrzeniem ciąży pozamacicznej, lub obumarłej. Kolejne bHCG po dwóch dniach - urosło do 395. Ordynator odesłał mnie do domu, kazał czekać i za tydzień na wizytę. Moje pytanie to -
1) czy bHCG jest właściwe dla 6 tc, czy odpowiada (bardziej) wczesnej ciąży?
2) czy na USG można dostrzec ciążę pozamaciczną (jeśli tak, to w jakim tygodniu)??
Z góry dziękuję za odpowiedz.inka1208 -
HCG Przyrasta bardzo w normie, raczej wskazuje na wczesniejszą ciąże. Przyrost jest na tyle prawidlowy, że ciąże pozamaciczna mozna w sumie wykluczyc (i pewnie tez dlatego wypisali ze szpitala). Z tym pecherzykiem to jest roznie, czasem widoczny jest w 5tygodniu, gdy ta beta sięga koło 2000 a nawet więcej. Ogolnie nie sugerowalabym sie tak do konca hcg w okreslaniu wieku ciazy bo wartosci i przyrosty są tak różne u różnych osob, ze ciezko to porownywac. Wazniejszy jest procentowy przyrost. Skoro tak przyrasta, to wskazuje to, że powinno byc wszystko w normie.
Z pozamaciczną na usg jest tak, że generalnie ciężko ją dostrzec gdy np. rozwija się w jajowodzie. Ektopową stwierdza się gdy beta hCG przyrasta bardzo wolno, osiąga dosc wysokie stezenie (ponad 1000) po tym zwalnia a w jamie macicy nadal nie widac pęcherzyka ciążowego. Takze stwierdza sie ją brakiem pęcherzyka w jamie macicy, a nie uwidocznieniem pecherzyka poza macicą.
Mysle, ze ciaza rozwija sie prawidlowo, tylko do zaplodnienia doszlo nawet o 10-14 dni pozniej. Pewnie lekarze kazali czekac i kontrolowac przyrost bety - tez nic wiecej poki co zrobic nie mozna, takze cierpliwosci.inka1208 lubi tę wiadomość
Bartuś❤️
09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić -
Ja byłam u lekarza 4t1d i tez mi powiedział ze nie widzi pęcherzyka. Tzn.powiedzial co innego "no i gdzie ma tu pani ciaze? No pytam gdzie ?!?! Przecież tu nic nie ma. " chodziło właśnie ze nie widzi pęcherzyka... wydaje mi się ze to nie jest powód do zmartwienia, bo co kobieta to inaczej to wygląda ... a taka beta to raczej nie jest 6 tydzień...
Będzie dobrze.
Ja tez czekaminka1208 lubi tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
Dziewczyny informuję - wszystkie zainteresowane i te które są w podobnej sytuacji, że odebrałam dzisiaj wynik bHCG (3740 - poprawny wzrost!! ) i byłam na badaniu USG - podczas którego na samym początku ukazał się pęcherzyk (8mm). W związku z czym jestem prze szczęśliwa i pragnę przekazać że warto mieć nadzieję na to, że wszystko będzie DOBRZE! POZDRAWIAM
Lusia_M, Dalile, NatiB lubią tę wiadomość
inka1208 -
inka1208 wrote:Dziewczyny informuję - wszystkie zainteresowane i te które są w podobnej sytuacji, że odebrałam dzisiaj wynik bHCG (3740 - poprawny wzrost!! ) i byłam na badaniu USG - podczas którego na samym początku ukazał się pęcherzyk (8mm). W związku z czym jestem prze szczęśliwa i pragnę przekazać że warto mieć nadzieję na to, że wszystko będzie DOBRZE! POZDRAWIAM
Gratuluje i cieszę się razem z TobąGagaga lubi tę wiadomość
-
inka1208 wrote:Dziewczyny informuję - wszystkie zainteresowane i te które są w podobnej sytuacji, że odebrałam dzisiaj wynik bHCG (3740 - poprawny wzrost!! ) i byłam na badaniu USG - podczas którego na samym początku ukazał się pęcherzyk (8mm). W związku z czym jestem prze szczęśliwa i pragnę przekazać że warto mieć nadzieję na to, że wszystko będzie DOBRZE! POZDRAWIAM
Tego sie spodziewałam Gratuluje:)inka1208 lubi tę wiadomość
Bartuś❤️
09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić -