X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr 6 tc, brak pęcherzyka, rosnące bHCG
Odpowiedz

6 tc, brak pęcherzyka, rosnące bHCG

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • inka1208 Nowa

Wysłany: 7 stycznia 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. 26.11.2015 ostatnia miesiączka (cykle 30-to dniowe). 25.12.2015 ostre skurcze macicy bez krwawienia. W nowym roku pozytywne testy ciążowe i wizyta u lekarza 4.01.2016 - podczas której lekarz nie znalazł pęcherzyka. BetaHCG na cito z wynikiem 194 (wg normy naszego szpitala 6 tc). Kolejne USG i dalej nic nie widać. Położono mnie do szpitala z podejrzeniem ciąży pozamacicznej, lub obumarłej. Kolejne bHCG po dwóch dniach - urosło do 395. Ordynator odesłał mnie do domu, kazał czekać i za tydzień na wizytę. Moje pytanie to -
    1) czy bHCG jest właściwe dla 6 tc, czy odpowiada (bardziej) wczesnej ciąży?
    2) czy na USG można dostrzec ciążę pozamaciczną (jeśli tak, to w jakim tygodniu)??
    Z góry dziękuję za odpowiedz.

inka1208
  • NatiB Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HCG Przyrasta bardzo w normie, raczej wskazuje na wczesniejszą ciąże. Przyrost jest na tyle prawidlowy, że ciąże pozamaciczna mozna w sumie wykluczyc (i pewnie tez dlatego wypisali ze szpitala). Z tym pecherzykiem to jest roznie, czasem widoczny jest w 5tygodniu, gdy ta beta sięga koło 2000 a nawet więcej. Ogolnie nie sugerowalabym sie tak do konca hcg w okreslaniu wieku ciazy bo wartosci i przyrosty są tak różne u różnych osob, ze ciezko to porownywac. Wazniejszy jest procentowy przyrost. Skoro tak przyrasta, to wskazuje to, że powinno byc wszystko w normie.

Z pozamaciczną na usg jest tak, że generalnie ciężko ją dostrzec gdy np. rozwija się w jajowodzie. Ektopową stwierdza się gdy beta hCG przyrasta bardzo wolno, osiąga dosc wysokie stezenie (ponad 1000) po tym zwalnia a w jamie macicy nadal nie widac pęcherzyka ciążowego. Takze stwierdza sie ją brakiem pęcherzyka w jamie macicy, a nie uwidocznieniem pecherzyka poza macicą.

Mysle, ze ciaza rozwija sie prawidlowo, tylko do zaplodnienia doszlo nawet o 10-14 dni pozniej. Pewnie lekarze kazali czekac i kontrolowac przyrost bety - tez nic wiecej poki co zrobic nie mozna, takze cierpliwosci.:)

inka1208 lubi tę wiadomość

Bartuś❤️
    09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić
  • Luliczek Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia 2016, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam u lekarza 4t1d i tez mi powiedział ze nie widzi pęcherzyka. Tzn.powiedzial co innego "no i gdzie ma tu pani ciaze? No pytam gdzie ?!?! Przecież tu nic nie ma. " chodziło właśnie ze nie widzi pęcherzyka... wydaje mi się ze to nie jest powód do zmartwienia, bo co kobieta to inaczej to wygląda ... a taka beta to raczej nie jest 6 tydzień...
    Będzie dobrze.
    Ja tez czekam

[link=https://www.suwaczki.com/]w57v3a3fffvzxfwt.png[/link]
  • renatkach Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2016, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pewnie miałaś pozniej owulacje. Spokojnie poczekaj 2-3 tygodnie i dopiero idź :)

3i49tv7325tdkkap.png
  • inka1208 Nowa

Wysłany: 9 stycznia 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam dziewczyny za odpowiedzi. Każda z nich daje po promyku nadziei, że jednak wszystko rozwija się prawidłowo - co nie zmienia faktu że do środy (badanie bHCG i USG) będę miała mętlik w głowie... Pozdrawiam :)

inka1208
  • inka1208 Nowa

Wysłany: 12 stycznia 2016, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny informuję - wszystkie zainteresowane i te które są w podobnej sytuacji, że odebrałam dzisiaj wynik bHCG (3740 - poprawny wzrost!! :D) i byłam na badaniu USG - podczas którego na samym początku ukazał się pęcherzyk (8mm). W związku z czym jestem prze szczęśliwa i pragnę przekazać że warto mieć nadzieję na to, że wszystko będzie DOBRZE! POZDRAWIAM :)

Lusia_M, Dalile, NatiB lubią tę wiadomość

inka1208
  • Lusia_M Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka1208 wrote:
    Dziewczyny informuję - wszystkie zainteresowane i te które są w podobnej sytuacji, że odebrałam dzisiaj wynik bHCG (3740 - poprawny wzrost!! :D) i byłam na badaniu USG - podczas którego na samym początku ukazał się pęcherzyk (8mm). W związku z czym jestem prze szczęśliwa i pragnę przekazać że warto mieć nadzieję na to, że wszystko będzie DOBRZE! POZDRAWIAM :)

Gratuluje i cieszę się razem z Tobą ;-)

Gagaga lubi tę wiadomość

l22ndf9htwh3ze14.png
    f2w3rjjg4598ywee.png
    xtgw0tsdn9bsou03.png
  • NatiB Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 01:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka1208 wrote:

Tego sie spodziewałam :) Gratuluje:)

Bartuś❤️
    09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ