8 tydz. - kompletny brak zmian w piersiach - normalne?
-
Dziewczyny, mam pytanie. Jestem w 8 tygodniu ciąży (wg. usg 9) i właściwie nie mam zmian w piersiach. Na samym początku były ciut obrzmiałe, ale teraz wróciły do normy z przed ciąży. Od czasu do czasu coś tam poboli, sutki chwilami są bardziej wrażliwe ale generalnie zmian w rozmiarze nie zauważyłam. Miała tak któraś z Was? Wszędzie piszą o dużych zmianach w piersiach, bólu, wrażliwości itd - a u mnie cisza. Zastanawiam się czy to nie "zasługa" duphastonu - ponoć znosi objawy pms-u a wrażliwe piersi to jeden z nich.
Co myślicie? -
Każda ciąża przebiega inaczej u każdej z nas. Piersi rosną u jednej bardzo szybko i są wrażliwe na dotyk. Ja w pierwszej ciąż zanim na wizytę poszłam pierwszą to piersi mnie bardzo bolały nie dało się ich dotknąć. Dopiero w połowie zwiększył się ich rozmiar. A w drugiej ciąży aż do teraz (7 miesiąc) nie bolą nic, dosłownie nic, są przepełnione i duże od jakiegoś miesiąca. Ale tak jakoś bardzo. Widzę że są ociężałe i widać też żyłki ale to zostało mi po poprzednim dziecku bo karmiłam je 8 miesiecy i po miesiącu zaszłam znowu w ciążę więc nie miały kiedy się "schować". Być może i u Ciebie nastąpi to później albo w ogóle. Nie masz czym się martwić, bo to nie jest żaden niepokojący objaw. Ciesz się ciążą Powodzenia:)
Frelka, BATTINKA lubią tę wiadomość
-
Dzięki pakima. Cały czas w głowie dźwięczą mi słowa lekarza, który badał mnie w ostatniej ciąży, którą poroniłam. Stwierdził, że brak objawów to właśnie zwiastun najgorszego... a ja już drugi dzień nie mam mdłości, piersi prawie nie bolą.
Pewnie jestem po prostu przewrażliwiona po tym jak skończyła się ostatnia ciąża... najchętniej podpięłabym się na stałe do usg, żeby móc upewnić się, że z Okruszkiem wszystko ok -
Jest dużo objawów świadczących o ciąży i nie wszystkie one występują jednak jakieś zmiany zazwyczaj są. Moze nie jakieś drastyczne typu wymioty, bo ja ich nie miałam, ale mdłości, wrażliwość na zapachy, czy też jesz coś czego wcześniej jadłaś albo na odwrót. Ja teraz mimo 7 miesiaca to nieraz mdłości mam i jedynie co miałam od samego poczatku ciązy to wrażliwośc na zapachy i tyle a ciąża się rozwija prawidłowo Wiem że się martwisz ale musisz wierzyć że bedzie dobrze i cierpliwie czekać na wizyty:) ale pamiętaj zawsze możesz jechać do szpitala w celu sprawdzenia czy wszystko jest ok:)
-
BATTINKA ja też mam wrażenie, że bolą mnie mniej i tylko sutki wrażliwe. Ale nie ma co się nakręcać. Jak wieczorem zdejmuję biustonosz to wtedy czuję taką ociężałość i ból. A tak to tylko jak mocniej ponaciskam piersi.Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
Hej ja jestem w 11 tygodniu ciazy niemialam i niemam absolutnie zadnych objawow ciazy , moj lekarz mowi je to normalne w 10 tygodniu z dzieciatkiem bylo wsztyko super nastepna wizyta 6 marca wieze ze tez wszytsko bedzie dobrze
Pozdrawiam was serdecznie
polkosia, hajka, Zoja lubią tę wiadomość
-
ja jutro mam USG i dzięki waszemu pisaniu jestem spokojniejsza. fajnie by było mieć mało objawów, ale żeby dzieciątko ładnie się rozwijało i żeby było wszystko ok
-
Asioczek na pewno wszystko będzie dobrze. Ja właśnie zaczynam 11 tydz. i dalej piersi praktycznie bez zmian - może są ciut większe, sutki czasem wrażliwe. Po opowieściach koleżanek i sióstr spodziewałam się totalnej masakry jeśli chodzi o bolesność piersi na początku - ale brak objawów z ich strony nie koniecznie oznacza coś złego. Swojego okruszka widziałam w ubiegłym tygodniu (10 tc) na usg i był wyjątkowo ruchliwy.
Cieszmy się łaskawością natury w tym aspekcie (ja dla odmiany mam ostatnio koszmarne mdłości popołudniowo-wieczorne).
Trzymam kciuki za wszystkie Mamy i Maleństwa! -