Aktywność fizyczna a 1 trymestr
-
Cześć dziewczyny,
mam skłonności do nadwagi i jeżeli nie pilnuje się z dietą i ćwiczeniami, od razu widać każdy nowo przybyły kilogram. Przed zajściem w ciąże dużo ćwiczyłam, z ciężarkami, jazda na rowerze i biegałam. Jak myślicie? Czy w trakcie ciąży mogę ćwiczyć tak często jak wczesniej? Czy któras z Was zmaga się z podobnymi problemami? -
ciężarki to raczej nie. z rowerem to chyba różnie w zależności od stopnia zaawansowania ciąży. co joggingu spacerów jogi czy pływania to - jesli ciąża ok i lekarz zezwoli- niepowinno byc klopotow... no chyba ze robilas to wyczynowo
dieta to zaden problem. powinnas spożywać ook 300 kcal wiecej czyli np 2 jablka na przegryzke. ale tu mozesz sie wspomoc dietetykiem. ogólnie popytak lekarza co i ile ijak mozesz robic. są gimnastyki dlamam anawet wodna gimnastyka dla mam. poszukaj moze są oferty w twoim regionie.ono (*) - 05.2011
ono (*) - 01.2019 -
ZarazBedeMama wrote:Cześć dziewczyny,
mam skłonności do nadwagi i jeżeli nie pilnuje się z dietą i ćwiczeniami, od razu widać każdy nowo przybyły kilogram. Przed zajściem w ciąże dużo ćwiczyłam, z ciężarkami, jazda na rowerze i biegałam. Jak myślicie? Czy w trakcie ciąży mogę ćwiczyć tak często jak wczesniej? Czy któras z Was zmaga się z podobnymi problemami?
Jeśli przed ciążą byłaś aktywna, a ciąża nie jest zagrożona to możesz spokojnie kontynuować swoje aktywności. Gorzej dla organizmu jest nagle tego zaprzestać, albo nagle zacząć, kiedy wcześniej się tego nie robiło. -
Biegam na bieżni, ćwiczę z ciężarami... tylko robię to z mniejszym obciążeniem... powiedzmy jak wcześniej robiłam martwe ciąży 50/60kg, to teraz 10/15kg itp. Przysiady też max 15kg...
Jeśli lekarz pozwala i czujesz się na siłach, to możesz... Dużo szukałam na ten temat w internecie. Pooglądaj filmiki na YT...
tylko nie mam za bardzo siły, żeby po pracy iść jeszcze na siłownię... o 18.00 już padam także raczej średnio 1-2razy w tygodniu mi wychodzi, gdzie wcześniej ćwiczyłam 4-5razy w tyg
a i powiem ci, że w 1 ciązy ćwiczyłam 6razy w tygodniu, bo pracodawca mnie "poprosił" pójść na L4 (joga i aktywna ciąża - takie zorganizowane grupowe) i przytyłam 23kg Co prawda zeszło mi to 7tygodni po porodzie...
W drugiej ciąży przytyłam 27kg, ale zaczynałam z niższej wagi... No i też mi wszystko zeszło, ale już w 4mies... i tu bardzo pilnowałam się z jedzeniem i ćwiczyłam 1-2r. w tyg...
Taka moja uroda... Ćwiczę, nie ćwiczę, a w ciąży tyję
Teraz już 3kg do przoduWiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 12:38
-