Anty TG i Anty TPO
-
nick nieaktualnyCześć ! Jestem po badaniach I trymestru i ogólne wyniki mam bardzo dobre. Minimalnie zaniżone proteiny i Witamina D. Jednak co mnie przeraziło to wyniki Anty TG i TPO . O ile TSH mam w normie 1,65 (norma 0,27-4,2) to anty TG wynosi 300 (norma 115) , a TPO 182 (norma 34). Wizyte u lekarza mam dopiero jutro, ale już oczywiście mam czarne myśli co to może być... Czy któraś z was miała podobny problem ? Dodam że nigdy wcześniej nie miała zdiagnozowanej choroby tarczycy.
Pozdrawiam serdecznie
Magda -
Prawdopodobnie Hashimoto. U mnie tsh też w normie, ft3 i ft4 także, a AntyTPO to ponad 600🤦♀️ od 7 lat bujam się z niedoczynnością tarczycy z Hashimoto. Konsultację u endokrynologa polecam i usg tarczycy, to podstawa.
-
nick nieaktualnyJestem po wizycie i ginekolog twierdzi, że jeżeli THS jest ok to nie ma problemu... ewentualnie był kiedyś, ale już nie ma... Jednak troche się martwię i wcale mnie nie uspokoiła... umówiłam się na wszelki wypadek do endogrynologa mam wizytę pod koniec października ! Dzieki za twoją odpowiedz Marti !
-
Powiem Ci, że u mnie tsh też było ok, ale jak endo zrobiła usg tarczycy, to wytrzeszczyła oczy i wtedy zrobiłam AntyTPO. Po tym i po usg wiadomo, że to Hashimoto. No tsh to sobie skakało i akurat trafiłam na moment, kiedy bylo właściwe.
-
Madziarka151 wrote:Jestem po wizycie i ginekolog twierdzi, że jeżeli THS jest ok to nie ma problemu... ewentualnie był kiedyś, ale już nie ma... Jednak troche się martwię i wcale mnie nie uspokoiła... umówiłam się na wszelki wypadek do endogrynologa mam wizytę pod koniec października ! Dzieki za twoją odpowiedz Marti !
Ja mam sklonnosc do chorob autoimmunologicznych. I od ok 15 lat te p-ciala mi skacza. Raz sa w normie, raz sie ktores podnosi. Obraz tarczycy na usg w porzadku. Kilku endokrynologow stwierdzilo, ze na tej podstawie nie moga postawic diagnozy Hashimoto i byc moze moj organizm z racji tej sklonnosci tak szaleje czasami. Oczywisvie co jakis czas robie badania kontrolne p-cial i tsh.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2021, 22:08
-