X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Badania genetyczne
Odpowiedz

Badania genetyczne

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Trottin Autorytet

Wysłany: 3 maja 2023, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    11.05 mam badania prenatalne i ciągle nie mogę się zdecydować co do badań genetycznych. Czy Wy robicie dodatkowo test PAPPa, jeśli nie ma wskazań z USG czy odpuszczacie, jeśli lekarz nie sugeruje, że dobrze byłoby zrobić?
    Mam w rodzinie przypadek zespołu Downa i trochę się martwię, ale wiem też, że test PAPPa dość często się myli i wprowadza niepotrzebne nerwy.
    To moja pierwsza, wyczekiwana ciąża, mam 30 lat.
    Doradzicie coś bazując na swoim doświadczeniu?
    Z góry dziękuję! :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2023, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja też jestem w pierwszej ciąży, mam 33 lata. Chcemy na pewno zrobić USG + test NIFT po to żeby być mniej więcej pewnym, że jest ok. Czytałam w internecie, że w I trymestrze można również ocenić ryzyko stanu przedrzucawkowego, z tym, że nie znalazłam w przychodni pakietu, w którym byłoby tylko USG + ocena stanu przedrzucawkowego, bez PAAPa, Nie chce dodatkowo płacić za PAAPa, skoro bada mniejszy zakres niż NIFT :( Czy możecie coś polecić?

Trottin lubi tę wiadomość

• Trottin Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za opinię, ja zrobię na pewno prenatalne + PAPPa, ale zobaczymy co lekarz powie w czasie prenatalnych.

• Matleena89 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, my decydujemy się na usg + test NIFTY. Decyzja po rozmowie z lekarzem.

Andżelikax lubi tę wiadomość

Kasia 03.12.2023 (39+6) | 3400g | 56cm ❤️
    age.png

Naturalna niespodzianka ❤️
    preg.png

Starania o pierwsze 👶 od 08.2018

08.2022 - start IVF -> 09.09. PUNKCJA -> mamy 6❄️ (zostały 4❄️)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ