Badania prenatalne
-
Witam Mamusie!
Mam pytanie odnosnie terminu USG genetycznego i testu podwojnego.
Ginekolog powiedzial, ze test podwojny powinnam zrobic do 10 tyg, a USG do 12.
Jak zadzwonilam do Laboratorium Diagnostyki Prenatalnej (bo tam mamy skierowanie) to Pani powiedziala, ze oba badania wykonuje sie w 12tyg. Pytala kiedy wychodzi 12 tyd, sprawdzilam szybko w kalendarzu - 3 marca - i umowila nas na ten termin.
I tutaj pojawia sie moj dylemat, bo nie wiem czy dobrze podalam termin. 3 marca bedzie 12t + 0d, ale niby mowi sie na to 13 tydzien. I teraz sie zastanawiam jak powinno to byc liczone, czy nie powinnam wykonac badania tydzien wczesniej.
Prosze doradzcie! -
julita wrote:Toa też zastanawiam się nad nazewnictwem tygodni ciąży
skoro badanie prenatalne wykonuje się między 11 a 14tc, to znaczy że od 10+0 do 13+0 czy od 11+0 do 14+0 ? -
W innym temacie znalazlam taki wpis:
*Sylwia wrote:jeden dzień wtą czy w drugą nie ma większego znaczenia. Generalnie przedział 11+0 i 13+6 jest przyjęty dla uśrednienia. Większośc dzieci w tym wieku ma od 4,5-8,4mm. Natomiast jeżeli twój maluch w 14+1 będzie miał 80mm to da sie jeszcze wszytsko zmierzyć. najwazniejszy jest wymiar dziecka a nie konkretny dzień.
Ja to badanie robiłam w 14+0 i mój maluch miał 74mm. -
Ja to rozumiem tak że jak 12 tydzień to ten skończony czyli raczej do 11+6/ 12+0 ale nie sądzę żeby to miało jakieś aż tak wielkie znaczenie 1 czy 2 dni. Bo jeśli już będzie 12+1 to jest to już 13 tydzień. Byłam raz u lekarza i mówiłam mu że jestem w 7 tygodniu i 2 dniu ciązy to on zapisał to jako 8 tydzień ciąży.
-
pakima wrote:Ja to rozumiem tak że jak 12 tydzień to ten skończony czyli raczej do 11+6/ 12+0 ale nie sądzę żeby to miało jakieś aż tak wielkie znaczenie 1 czy 2 dni. Bo jeśli już będzie 12+1 to jest to już 13 tydzień. Byłam raz u lekarza i mówiłam mu że jestem w 7 tygodniu i 2 dniu ciązy to on zapisał to jako 8 tydzień ciąży.
-
Mam pytanko odnośnie badań prenatalnych - usg prenatalne mam za 2 dni u innego lekarza, który specjalizuje się w badaniach prenatalnych i ma lepszy sprzęt. Czy na tym badaniu lekarz również bada nas na fotelu, czy to jedynie USG? Zastanawiam się, bo wizytę u swojego stałego doktora mam dopiero w następnym tygodniu a chyba wdała mi się jakaś infekcja i nie wiem, czy nie przyspieszyć tej wizyty, czy może lekarz od prenatalnych coś będzie mógł mi przepisać...
-
Dziewczynki wlasnie jak to jest z tymi badaniami? Na ostatniej wizycie niestety musialam byc prywatnie i moj lekarz dal mi skierowanie do innego specjalisty z lepszym sprzetem.skoro bylam prywatnie to to skierowanie pewnie tez bedzie prywatnie? A czy gdybym szla na nfz do innego gina w tym 12 tyg to on odgornie mi zrobi badanie prenatalne na nfz podczas wizyty?czy jak to wyglada?
-