X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Badania prenatalne - proszę o rady♥️
Odpowiedz

Badania prenatalne - proszę o rady♥️

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • KatarzynaBak Debiutantka

Wysłany: 25 października 2024, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avanti23 wrote:
    Zrobiłam Sanco i niestety nie można było uzyskać wyniku. Dzisiaj Zrobiłam Nifty i zobaczymy czy będzie to samo :(

Jak robiłyście NIFTY dostałyście może jakieś potwierdzenie na maila czy coś w tym stylu? 🙂

Hej, ja 2 lata temu robiłam Nifty w testDNA i miałam wiadomości non stop. Tu, że wprowadzili zamówienie, tu, że próbka jest badana. W tej ciąży wybrałam test od nich Prenatal TestDNA i w kwestii informacji wyglądało to dokładnie tak samo. Informowali o wszystkim :) Wynik też przyszedł szybciej niż zakładałam.

Dlaczego nie mogłaś uzyskać wyniku z Sanco? Jak sytuacja po NIFTY?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2024, 13:30

🧒🏻2022
    🤰🏻 2025
    + 40
    preg.png
  • Pszczola28 Przyjaciółka

Wysłany: 30 października 2024, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka pytanko Czy w 12 tygodniu i 0 dni już na usg 3d będzie wszystko widoczne ? Bo tak mnie zapisały a martwię się czy nie za wcześnie? Któraś może była w tym czasie ?

• Karo_97 Znajoma

Wysłany: 8 listopada 2024, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pszczola28 wrote:
    Hejka pytanko Czy w 12 tygodniu i 0 dni już na usg 3d będzie wszystko widoczne ? Bo tak mnie zapisały a martwię się czy nie za wcześnie? Któraś może była w tym czasie ?

Hej, ja dziś miałam USG I trymestru (12+0) i Pani Doktor pokazała na chwilę obraz 3D. Widać było wszystko, ale to też dużo zależy jak się dzidziuś ułoży :)

preg.png
  • Pszczola28 Przyjaciółka

Wysłany: 14 listopada 2024, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_97 wrote:
    Hej, ja dziś miałam USG I trymestru (12+0) i Pani Doktor pokazała na chwilę obraz 3D. Widać było wszystko, ale to też dużo zależy jak się dzidziuś ułoży :)
    Ooo super . Badanie przeszło całe sprawnie ? Kość nosową było widać czy przepływy z komór? ;)

• Lubka Przyjaciółka

Wysłany: 8 grudnia 2024, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi czy standardem jest ze lekarz powinien dac na usg+ pappa? Ja dostalam tylko na pappa z Novum i teraz zastanawiam sie dlaczego.

2002 rozpoczynamy starania
    2004-2008 - 6 x inseminacja
    12.2008 - ISCI - 5 zarodków (4 zamrożone)
    11.09.2009 - Córcia
    09.2015 - rozpoczynamy kolejne starania
    07.06.2016 - transfer 2 mrozaków, ciąża obumarła w 7 tyg
    23.01.2017 - transfer 2 ostatnich mrozaków
    Beta 0
    16.05.2017 ISCI - transfer + 7 mrozaków
    01.01.2018 - córka
    06.2023 decyzja o rodzeństwie
    08.2023 - endo tylko 5 mm ☹️☹️
    05.2024 - criotransfer przy endo 6,5 - beta 0
    10.20204- criotransfer przy endo 7 mm
    5 dpt - Ii kreski
    7 dpt - 46,30
    11 dpt - 403,6
  • Avanti23 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2024, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubka wrote:
    Powiedzcie mi czy standardem jest ze lekarz powinien dac na usg+ pappa? Ja dostalam tylko na pappa z Novum i teraz zastanawiam sie dlaczego.

Ja chyba nie rozumiem pytania

• Nowa mama Nowa

Wysłany: 20 stycznia, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny . Jestem tu całkiem nowa . Spodziewam się 1 dziecka . Udało się naturalnie po kilku miesiącach , ale ja nie o tym . 23 stycznia mam badania 1 prenatalne i nie wiem co ze sobą zabrać . Czy trzeba mieć ze sobą wszystkie zlecone badania przez ginekologa jak morfologie , mocz itd . Czy lekarz , który będzie mnie badał potrzebuje tego wszystkiego ? Pozdrawiam ☺️

• 94Donia12 Przyjaciółka

Wysłany: 20 stycznia, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wystarczy że będziesz miała że sobą kartę ciąży, tak mi powiedziano jak zapisywałam się na prenatalne teraz i jeśli lekarz wystawił skierowanie to skierowanie też możesz wziąć ze sobą.

🙋🏻‍♀️94
    👨🏻‍🦱93

13.10.2016 🩵
    SN 41+4
    4100g 62cm ❤️

14.09.2024 ⏸️
    02.10.2024 💔🖤

29.11.2024 ⏸️💞
    30.11.2024 hcg 68 mlU/mL
    02.12.2024 hcg 188 mlU/mL
    09.12.2024 hcg 3814 mlU/mL
    19.12.2024 pierwsze USG ✊🏽 6+5 i 0,78 cm mamy serduszko 💗
    09.01.2025 9+5 i 2,3 cm dzieciątka 🫶🏽
    29.01. I prenatalne 🤞🏽 12+4, CRL 6,45 cm na 80% dziewczynka 🩷🤍
    🔜27.03. II badania prenatalne 🐣

preg.png
  • MB Debiutantka

Wysłany: 31 stycznia, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Chciałabym tylko zostawić tu wiadomość od siebie na temat badań pappa.
    Dziewczyny - RÓBCIE PAPPA.
    Przed pobraniem i czekając na wynik umierałam z nerwów, naczytałam się mnóstwa postów tu na forum o tym, że dziewczyny rezygnują z tego a wręcz są zniechęcane przez lekarzy, bo to tylko statystyka. Widziałam pojedyncze zdania o badaniu ryzyk preeklampsji i Całkowicie olałam drugi powod tych badań przesiewowych.

Mam 37 lat i to moja pierwsza ciąża. Byłam nastawiona fatalnie do wyników ZD (mimo że USG wyszło dobrze) a przyszło zdziwienie. Ryzyka wyszły niskie, za to to wyszło wysokie ryzyko wystąpienia preeklampsji. Natychmiast do mnie zadzwonili i jeszcze tego samego dnia musiałam zacząć brać acard 150 i po dwoch tygodniach widzę, że ciśnienie spadło mi do super prawidłowych wyników. Dawno takich nie miałam, czyli u mnie już były objawy nadciśnienia ogólnie, mając tylko 37 lat. Zaczęłam czytać czym to grozi i jestem ogromnie wdzięczna mojej lekarce, że już na 1 wizycie bez dyskusji wypisała skierowanie do genetyka i kazala się badać w obu sprawach.

Bojąc się o choroby dziecka zapominamy o innych ryzykach w tym tych z łożyskiem . A one mogą wystąpić i można zrobić sobie i dziecku krzywdę, można urodzić wcześniaka, można urodzić niedotlenione dziecka co może być przyczyną np autyzmu, można zafundować sobie chorobę nadciśnieniową w młodym wieku, skrajnie umrzeć.

Namawiam i zachęcam każdą kobietę do zrobienia tego testu mimo strachu o fałszywie dodatni wynik ZD itd. Są przecież dalsze metody diagnostyki. Badanie amniopunkcji wcale nie jest już zagrożone 1% poronień. Obecnie to 0,1. A jeśli dziewczyny boicie się tego to wybierzcie polecany szpital o wysokim stopniu referencyjności.

Napisałam to, boże może którejś przyda się taka motywacja mimo strachu. Codziennie przed snem biorąc acard wyobrażam sobie jak moje ciśnienie się poprawia, łożysko się rozbudowuje a maluch dzięki temu rośnie i ma wszystko czego mu potrzeba, a przy okazji ja jestem bezpieczna.

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ