Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Badanie prentalne
Odpowiedz

Badanie prentalne

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kin94 Znajoma

Wysłany: 9 marca 2018, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc, mam 24 lata, przede mna badanie prenatalne, mam pytanie- czy samo USG wystarcza czy warto tez zrobic z krwi? tzn biochemia?

• Leira Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdania są podzielone. Niektórzy lekarze mówią, że jak USG jest OK to, żeby nie robić PAPP-A z krwi bo można się tylko zdenerwować - i faktycznie, na tym forum jest wiele historii idealnych USG, złych wyników PAPP-A z krwi, tygodni stresu w oczekiwaniu na aminopunkcję albo NIFTY/HARMONY (koszt tych dwóch badań nieinwazyjnych to 2000 pln+) i prawidłowy wynik na końcu.

Są też lekarze, jak "mamaginekolog", którzy twierdzą, że PAPP-A z krwi jest super ważna. Ja robiłam, ale w kolejnej ciąży już nie zrobię, po tym co przeczytałam na forum - za dużo niepotrzebnego stresu może to wygenerować.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ