X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Badanie prentalne
Odpowiedz

Badanie prentalne

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kin94 Znajoma

Wysłany: 9 marca 2018, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc, mam 24 lata, przede mna badanie prenatalne, mam pytanie- czy samo USG wystarcza czy warto tez zrobic z krwi? tzn biochemia?

• Leira Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdania są podzielone. Niektórzy lekarze mówią, że jak USG jest OK to, żeby nie robić PAPP-A z krwi bo można się tylko zdenerwować - i faktycznie, na tym forum jest wiele historii idealnych USG, złych wyników PAPP-A z krwi, tygodni stresu w oczekiwaniu na aminopunkcję albo NIFTY/HARMONY (koszt tych dwóch badań nieinwazyjnych to 2000 pln+) i prawidłowy wynik na końcu.

Są też lekarze, jak "mamaginekolog", którzy twierdzą, że PAPP-A z krwi jest super ważna. Ja robiłam, ale w kolejnej ciąży już nie zrobię, po tym co przeczytałam na forum - za dużo niepotrzebnego stresu może to wygenerować.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ