Badanie przez brzuch kiedy?
-
nick nieaktualny
-
Mika85 wrote:Ja miałam przez brzuszek w 11 tygodniu. A poza tym, czym się krępować, przecież mąż wie jak wyglądasz
Ja się nie krępuję nagości, tylko mój Tż powiedzial, ze trudno mu bedzie patrzec jak obcy facet wsuwa mi cos na co jest nalozona prezerwatywa. Rozumiem go i chyba dopochwowe zostanie miedzy mna a lekarzem
-
Ja w 12 miałam robione już przez brzuch, a lekarz powiedział mi, że czasem kiedy jest trochę grubsza pacjentka robi jeszcze dopochwowo, bo tłuszczyk dużo zasłania. Oczywiście nie mówi wtedy:" Nie możemy zrobić USG przez brzuch, bo jest pani za gruba i przez tłuszcz nic nie widzę" Mi się zwiezrył, bo jestem dość szczupła
-
nick nieaktualny
-
Ja byłam w 5 tygodniu, ale sądziłam, że to 7 tydzień i tak powiedziałam lekarzowi i chciał robić przez brzuch i na początku spróbował i ku mojemu zaskoczeniu widok był prawie taki sam jak przy usg transwaginalnym (nawet mimo tego, że mam nadwagę i trochę tłuszczu na brzuchu). Podejrzewam, że za dwa tygodnie już będzie chciał tylko przez brzuch. Myślę, że wiele zależy od sprzętu, jak jest dobry to i przez brzuch sporo się zobaczy. Ale teoretycznie we wczesnej ciąży lepiej widać przy usg transwaginalnym, jednak jak pokazuje przykład Magg - teoria i praktyka nie zawsze idą ze sobą w parze. Swoją drogą nie rozumiem problemu z zabraniem męża na usg transwaginalne. Mój był ze mną na pierwszym i kiedyś jak miałam diagnozowany polip w macicy to też był. Za każdym razem usg wykonywał mężczyzna, na mężu nie zrobiło to jakiegoś specjalnego wrażenia. Jest rozsądny, wie, że to lekarz.
polkosia, magg lubią tę wiadomość
-