bardzo niskie TSH
-
Mam jeszcze niższe. 0,005. Jakie miałaś przed ciążą? Jak norma, to mój gin powiedział, że mam się niczym nie martwić i jak sporo innych kobiet, dostałam nadczynność tarczycy przez ciążę i powinno wrócić do normy, jak beta opadnie trochę
Będę za jakiś czas powtarzać badania krwi i tylePannaA lubi tę wiadomość
-
Ja się dołączę, moje wyniki tsh były 0,025. Dostałam lek od endokrynologa metizol, biorę go 2x dziennie i chodzę regularnie na wizyty. Dzisiaj mam mieć wykonane usg tarczycy. Nie mam komplikacji z dzieckiem, tym bardziej z jego rozwojem. Badania na ft3 robiłam w 10 tygodniu ciąży i jak na razie nic złego się nie dzieje. Objawów nie miałam żadnych, prócz szybkiej przemiany materii. Załatwiałam się do 3x do 5x dziennie
-
Niskie TSH nie jest problemem. Problem stanowi wysokie TSH.
Gdy brałam w ciąży euthyrox to lekarka mówiła mi przy okazji kontroli, że mogę zejść z TSH nawet poniżej normy- bo groźny dla płodu jest tylko brak odpowiedniej ilości hormonu a nie jego zapas. W przypadku zejścia poniżej normy kazała mi tylko skontrolować dodatkowo FT3 i FT4, żeby zobaczyć jaki mamy zapas i wtedy ewentualnie dawkę leku zmniejszać
-
Marta28 wrote:Hej! właśnie odebrałam wynik TSH 0.068 (norma 0,27 - 4,20}
Przed ciążą miałam w granicach 1.
gin zlecił mi dzis jeszcze FT3 i FT4
Oto moje wyniki:
FT3 4,88 ( 3,10 - 6,80)
FT4 15,19 (12,00 - 22,00)
Mój gin powiedział , że jest wszystko ok.
-
Muszka_86 udzielasz się jeszcze ? Bo jesteśmy na tym samym etapie ciąży bliźniaczej a razem zawsze raźniej. Zaprosiłam Cię do przyjaciółek.
Co do TSH to ja mam niedoczynność. Przed ciążą TSH 2,6 ok 6 tyg 1,6 a teraz w 10 tyg 0,657 a leków nie zwiększam. Może powinnam zmniejszyć dawkę euthyroxu ? Komuś tak lekarz zlecił ? Na wizytę do endo muszę długo czekać. -
ja też mam bardzo niskie TSH, 0,045, gin wysłał mnie do lekarza rodzinnego, a ten zlecił badania pozostałych hormonów i usg tarczycy. w poprzedniej ciąży też miałam bardzo niskie ale ginka nie zareagowała, mówiła, że tak jest na początku, tylko że tamtą ciążę straciłam (ale z innych powodów - genetycznych)marzec 2015 - okropna angina w początku ciąży - oby było dobrze
grudzień 2014 - laparoskopia kamicy żółciowej
czerwiec 2014 - laparoskopia torbieli jajnika
grudzień 2013 - (*) Kazik 12 tc
-
mam już wyniki, tylko nie bardzo wiem jak je rozumieć...
TSH 0,045
FT3 5,84 /norma 3.13-6.76
FT4 21.8 /norma 12.0-22.0
a pod spodem są inne normy dla trymestrów ciąży
FT3 I-3.78-5.97, II-3.21-5.45, III-3.09-5.03
FT4 I-12.1-19.6, II-9.63-17.0, III-8.39-15.6
Miał ktoś podobnie? wychodzi, że FT4 trochę przekroczone.marzec 2015 - okropna angina w początku ciąży - oby było dobrze
grudzień 2014 - laparoskopia kamicy żółciowej
czerwiec 2014 - laparoskopia torbieli jajnika
grudzień 2013 - (*) Kazik 12 tc
-
zakocona wrote:Mam jeszcze niższe. 0,005. Jakie miałaś przed ciążą? Jak norma, to mój gin powiedział, że mam się niczym nie martwić i jak sporo innych kobiet, dostałam nadczynność tarczycy przez ciążę i powinno wrócić do normy, jak beta opadnie trochę
Będę za jakiś czas powtarzać badania krwi i tyleAniołek 7 tc.
13.09 dwie kreski i strach
-
niskie TSH wskazuje na nadczynność tarczycy, ale nie musi tak być; na pewno trzeba zrobić fT4 co najmniej, a najlepiej razem z fT3;
objawy nadczynności to np. nadciśnienie i to jest groźne na każdym etapie ciąży;
idźcie się zbadać i do dobrego endokrynologa jak najszybciej
dla pocieszenia, tarczyca na początku ciąży potrafi wariować od hormonów ciążowych, dlatego ważna jest porządna diagnostyka i obserwacja objawówCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -