X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Biała herbata w ciąży
Odpowiedz

Biała herbata w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • patrycjaaa Koleżanka

Wysłany: 27 stycznia 2021, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć przyszłe Mamuśki! Zestresowałam się trochę i chyba potrzebuję pocieszenia :( Jestem w 9tc i do tej pory codziennie miałam swoje małe napojowe rytuały, mianowicie codziennie piłam sobie jedną kawkę (lekarz pozwolił na max 2) oraz kubek białej herbaty - tego nie konsultowałam z lekarzem, dostałam tylko zalecenia PTG gdzie było napisane, że jest kategoryczny zakaz picia zielonej herbaty ze względu na negatywny wpływ na serduszko dziecka. Natomiast kilka dni temu przeszperałam internet i w kilku miejscach wyczytałam, że biała herbata również jest zabroniona w ciąży, bo ma najwyższą zawartość kofeiny ze wszystkich herbat oraz zawiera jakąś substancję, która utrudnia wchłanianie kwasu foliowego. Z kolei w innym miejscu napisane było, że z umiarem biała herbata w ciązy jest ok. Czy macie jakieś doświadczenie z białą herbatą? Może jakąś opinię lekarza? Strasznie się boję, że mogłam zaszkodzić dziecku a wizyta u lekarza dopiero za 1,5 tygodnia :(

• Dywan1 Debiutantka

Wysłany: 11 sierpnia 2023, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama jestem wielbicielką kaw 3-4 dziennie i z tego co przeczytalam jedyna bezpieczna herbata w ciąży to rooibos . Nawet dobra w smaku . Kawę pije jedna normalna z ekspresu druga typu latte a jak mam ochotę na więcej to pije rooibos

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patrycjaaa to mnie teraz zasmuciłaś, bo ja teraz piję tylko białą herbatę. Jestem uzależniona od herbaty, więc przerzuciłam się na białą (na zmianę z melisą), bo wg internetu ma właśnie najmniej kofeiny. Myślę że nie ma co panikować, to tylko herbata, pita z umiarem na pewno nie zaszkodziła. Pomyśl sobie że niektóre kobiety najedzą się np. tabletek na gardło nieświadome że też są szkodliwe a nic się nie dzieje. Po prostu od tej pory nie pijemy już ani białej ani zielonej 😅

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Dywan1 Debiutantka

Wysłany: 14 sierpnia 2023, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie herbata biała jest herbatą delikatną. Jednakże ze względu na niski stopień przetworzenia zawiera dużą ilość kofeiny, która powinna być spożywana w jak najmniejszych ilościach w okresie ciąży.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ