X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr CMV - dodatnie wyniki
Odpowiedz

CMV - dodatnie wyniki

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • an Debiutantka

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Zrobiłam dziś(9+6) badania CMV . Igg: 176,600.
    Igm: 1,290
    Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy taki wynik świadczy o pierwotnym czy wtórnym zakażeniu? Chętnie poznam wasze przypadki. Konsultacje u lekarza mam dopiero za tydzien. Pozdrawiam ciepło!

• Faelwen90 Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałaś już kiedyś robione badania na CMV, czy to pierwszy raz?
    Nie czekałabym tylko skonsultowała to z lekarzem u którego prowadzisz ciążę.
    Niestety nic nie mogę doradzić, bo ja akurat miałam pozytywny test na toxoplasmę gondii.

preg.png
  • an Debiutantka

Wysłany: 10 sierpnia 2024, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy raz.

• Faelwen90 Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2024, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skonsultuj się z lekarzem jak najszybciej, powinien zalecić zrobienie awidności, wtedy okaże się na jakim etapie choroby jesteś. IgM utrzymuje się we krwi długo, więc mogłaś chorować jakiś czas temu, ale jeśli awidność będzie niska to świadczy od niedawnym zarażeniu.

Ja przy toxoplazmie miałam dodatnie IgG i IgM i awidność była niska co świadczy o niedawnym zakażeniu. Byłam skierowana do poradni chorób zakaźnych i tam powtórzyli badanie w laboratorium referencyjnym. Nie wykluczyli zakażenia pierwotnego, bo nie miałam nigdy wcześniej badań na toxoplasme. Też dowiedziałam się o tym na przełomie 8-9tyg. ciąży.

Nie wiem jakie wdraża się leczenie przy CMV, ale im wcześniej będziesz wiedziała na czym stoisz tym lepiej. Trzymam kciuki.

preg.png
  • Tyśka36 Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2024, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobić awidność żeby wiedzieć czy to nie jest świeże zakażenie ,u mnie niestety źle się skończyło zakażenie tym wirusem

• an Debiutantka

Wysłany: 10 sierpnia 2024, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyśka36 wrote:
    Zrobić awidność żeby wiedzieć czy to nie jest świeże zakażenie ,u mnie niestety źle się skończyło zakażenie tym wirusem

Bardzo przykro mi to słyszeć :(

Pamiętasz może jakie miałaś wartości badań?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2024, 16:35

• Tyśka36 Ekspertka

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 06:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    an wrote:
    Bardzo przykro mi to słyszeć :(

Pamiętasz może jakie miałaś wartości badań?
    Nie pamiętam bo to było parę lat temu 🫣teraz też wyszły oba dodatnie ale robiłam awidność i wiem że już to przechodziłam wcześniej

• Faelwen90 Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2024, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    an wrote:
    Hej! Zrobiłam dziś(9+6) badania CMV . Igg: 176,600.
    Igm: 1,290
    Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy taki wynik świadczy o pierwotnym czy wtórnym zakażeniu? Chętnie poznam wasze przypadki. Konsultacje u lekarza mam dopiero za tydzien. Pozdrawiam ciepło!

Hej, pewnie jesteś już po wizycie. Możesz podzielić się z nami tym co zalecił Ci lekarz?

preg.png
  • macysia89 Debiutantka

Wysłany: 4 października 2024, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyśka36 wrote:

Mam pytanie do Was dziewczyny,
    U mnie po drugim prenatalnym wyszło na cmv IgG(+), IgM(+). Lekarz kazał zrobić amniopunkcje i czekamy za wynikami...
    Czy to prawda,że wyniki w diagnostykach na cmv są fałszywie dodatnie? Czy warto ponownie zrobić badania w szpitalu? Czy któraś była w podobnej sytuacji? Jak wygląda dalsze leczenie?

• Szabelka Koleżanka

Wysłany: 4 października 2024, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macysia89 wrote:
    Mam pytanie do Was dziewczyny,
    U mnie po drugim prenatalnym wyszło na cmv IgG(+), IgM(+). Lekarz kazał zrobić amniopunkcje i czekamy za wynikami...
    Czy to prawda,że wyniki w diagnostykach na cmv są fałszywie dodatnie? Czy warto ponownie zrobić badania w szpitalu? Czy któraś była w podobnej sytuacji? Jak wygląda dalsze leczenie?

Ja ostatnio miałam mocne zamieszanie z cmv, robiłam w innym labie i wyszedl negatywny a jak powtórzyłam kolejny raz w diagnostyce to wyszedl pozytywny ale inny wynik. Jedna z lekarek stwierdziła że Diagnostyka ma jednak najlepszą czułość jeśli chodzi o cmv.

Zrób awidność w tym samym labolatorium to będziesz miała pewność kiedy było zakażenie

• macysia89 Debiutantka

Wysłany: 4 października 2024, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szabelka wrote:
    Ja ostatnio miałam mocne zamieszanie z cmv, robiłam w innym labie i wyszedl negatywny a jak powtórzyłam kolejny raz w diagnostyce to wyszedl pozytywny ale inny wynik. Jedna z lekarek stwierdziła że Diagnostyka ma jednak najlepszą czułość jeśli chodzi o cmv.

Zrób awidność w tym samym labolatorium to będziesz miała pewność kiedy było zakażenie

W pierwszym trymestrze moja ginekolog nie zleciła abym zrobiła to badanie cmv, a ja nie miałam pojęcia wcześniej o nim.
    A teraz jestem w 23t..
    I jestem przerażona co dalej, tym bardziej że na 2prenatalnym usg wykazało lekką asymetrie rogów lewa strona(w mózgu)
    Będąc teraz na kontroli lekarka nie chciała juz robić awidności, bo to 3msc wstecz aby sięgnie i nie wiadomo czy wcześniej nie miałam..
    Sama już nie wiem co robić..

Szabelka lubi tę wiadomość

• Faelwen90 Ekspertka

Wysłany: 5 października 2024, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, moim zdaniem koniecznie powinnaś zrobić awidność. Na Twoim miejscu prosiłabym o skierowanie do lekarza chorób zakaźnych i poradni patologii ciąży. Wiem jak to brzmi, ale tak właśnie bym zrobiła i tak zostałam pokierowana gdy u mnie w badaniu przesiewowym wyszła toksoplazma gondii w 9tyg. ciąży.

Ja jestem pod opieką poradni patologii ciąży w Krakowie w szpitalu Uniwersyteckim i bardzo dużo kobiet przychodzących tutaj ma właśnie CMV, bo nie jednokrotnie o tym słyszałam czekając na swoją wizytę. W takiej poradni mają lekarzy specjalistów perinatologii.

Ja w 18tyg. miałam amniopunkcję, która wykluczyła toksoplazmozę u płodu, ale mimo to nadal jestem pod opieką poradni.

preg.png
  • Szabelka Koleżanka

Wysłany: 5 października 2024, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macysia89 wrote:
    W pierwszym trymestrze moja ginekolog nie zleciła abym zrobiła to badanie cmv, a ja nie miałam pojęcia wcześniej o nim.
    A teraz jestem w 23t..
    I jestem przerażona co dalej, tym bardziej że na 2prenatalnym usg wykazało lekką asymetrie rogów lewa strona(w mózgu)
    Będąc teraz na kontroli lekarka nie chciała juz robić awidności, bo to 3msc wstecz aby sięgnie i nie wiadomo czy wcześniej nie miałam..
    Sama już nie wiem co robić..

Przepraszam źle kliknęłam i polubiłam.
    Ja dla własnego świętego spokoju poszłabym zrobić tą awidność - ona pokazuje czy do zakażenia doszło dawno czy niedawno więc może Ci to rozjaśni chociaż trochę. I z tego co wiem to to nie pokazuje 3 miesięcy wstecz, tylko chyba powyżej 20 tygodni nawet. Generalnie to badanie to jest chwila wiec ja bym je wykonała (sama dla świętego spokoju zrobiłam w 2 labolatoriach chociaż przecwiciala miałam już w marcu tego roku, jeszcze przed ciążą).
    Ja się finalnie dowiedziałam że mój organizm miał widocznie kontakt z wirusem i się lekko aktywował ale przy wysokiej awidnosci ryzyko dla dziecka jest niewielkie.
    Wizyta w poradni chorób zakaźnych też mimo wszystko nie zaszkodzi i też bym pewnie poszła

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ