SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Cukrzyca ciążowa 2024
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa 2024

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KasiaZag Przyjaciółka

Wysłany: 10 lipca 2024, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Dziś robiłam pierwsze badania w ciąży i oprócz glukozy wszystko ok.
    Jak zobaczyłam wynik równy 100 to aż zaniemówiłam bo nigdy nie miałam problemów z poziomem cukru.
    Jakie były wasze historie z cukrzyca ciążową bo ja troszkę się podłamałam że początek i już złe wieści :-(

• Waflut Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2024, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie. Ja dostałam w 8 tygodniu skierowanie na krzywa cukrowa, bo glukoza na czczo wyszła 99. Krzywa wyszła już prawidłowo, łącznie z cukrem na czczo :) nie mam cukrzycy. Może zjadłaś za ciężka kolację lub za późno, także bez paniki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2024, 18:16

age.png
  • KasiaZag Przyjaciółka

Wysłany: 10 lipca 2024, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie że nie jadłam nic od poprzedniego dnia mniej więcej od 16, jedynie co to wypiłam dwa duże kubki wody z sokiem. Badania robiłam przed 9 rano było dziś mega gorąco i jak doszłam na badania to głowa aż pulsowała mi z bólu. Więc spodziewała bym się niskiej wartości a tu taki wynik..... :-(

• Waflut Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2024, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym nie panikowała. Organizm w ciąży lubi różne figle plątać, widziałam przypadki gdzie po jagodziance był cukier książkowy a po kanapce na żytnim pieczywie był ogromny. Poczekaj do dalszych badań, pewnie dostaniesz skierowanie na krzywą i wtedy będzie wiadomo. Samo to, że tak długo nie jadłaś a badanie zrobiłaś stosunkowo późno mogło ci wynik zawyżyć. Czytam, że dziewczyny miały tuż po przebudzeniu na czczo w normie, a po 30min jeżeli nie zjadły nic to zaczynał im już skakać.

age.png
  • Nejt Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2024, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaZag wrote:
    Hej
    Jak zobaczyłam wynik równy 100 to aż zaniemówiłam bo nigdy nie miałam problemów z poziomem cukru.
    Jakie były wasze historie z cukrzyca ciążową bo ja troszkę się podłamałam że początek i już złe wieści :-(
    Nic się nie martw, ta podwyższona glukoza może być efektem koktajlu hormonów ciążowych, nie do końca masz na to wpływ. U mnie w pierwszych badaniach glukoza na czczo wynosiła 106, więc też wysoko, od razu byłam skierowana na krzywą cukrową, która potwierdziła cukrzycę ciążowa i od 11+5 jestem pod dodatkową opieką diabetologa, a od 13+3 mam zalecone stosowanie insuliny nocnej długodziałającej. U mnie największym problemem są cukry na czczo aktualnie biorę 18j insuliny, więc całkiem sporo, natomiast mogę Cię zapewnić, że zastrzyki nie bolą, igła jest malutka i cieniutka :) Nie martw się o dzidzie, bo jeżeli jesteś dobrze prowadzona a cukry uda się okiełznać, to nic dziecku nie będzie, przy cukrzycy ciążowej baczną uwagę zwraca się na pomiar brzuszka u maluszka, jeśli jest za duży to jest to przeciwwskazanie do porodu SN. Mój synek póki co zapowiada się długi i szczupły. Dieta cukrzycowa jest całkiem smaczna i przede wszystkim zdrowa, dzięki czemu nie przytyjesz za dużo, u mnie aktualnie +5kg :)

🌈👶20.09.2024r. ⏰️10.00 ⚖️2970g
    📏 53cm

age.png
  • awrona82 Debiutantka

Wysłany: 11 lipca 2024, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaZag wrote:
    Hej
    Ja również miałam sytuację, gdzie glukoza na czczo wyszła mi wyższa niż zwykle, mimo że nic nie jadłam poprzedniego wieczoru. Krzywą cukrowa pokazała, że wszystko jest w normie.

Czasami nasze ciała mogą reagować na zmiany hormonalne w ciąży, co może wpływać na wyniki. Najważniejsze to nie panikować, bo spokój w ciąży jest nam potrzebny. Trzymam za Ciebie kciuki!

• KasiaZag Przyjaciółka

Wysłany: 11 lipca 2024, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje dziewczyny za słowa otuchy dziś rano powtórzyłam glukozę a gdy wyszłam z badań doktor napisał żeby jutro zrobić na spokoju krzywą.

• Martek&M Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2024, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podepnę się jeśli można.

Dostałam wyniki OGTT (badanie robione 10tc + 5d)

na czczo: 86,4 mg/dl
    po 1 godzinie: 111,6 mg/dl
    po 2 godzinach: 129,6 mg/dl

same w sobie wyniki są zgodne z normami, natomiast zastanawia mnie ten wzrost poziomu cukru po 2h, a chyba powinien spadać. Czy któraś wie jak to zinterpretować? :)

❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
    ❤️Michaś❤️ 26.10.2021
    ❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
    ❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)

💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
    🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
    🔜 badania prenatalne - 05.08.2024
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ