Czego nie mozna jeść w ciąży +jakich ziół nje mzona uzywac
-
Dziecwyznh vyztam ingernety k z przerażeniem stwierdzam że jem wiele rzeczy których wg internetow nie wolno. Np koperek na zimeniaczkach czy curry(przyprawa) czy cynamon czy majeranek? Czy wy też tak ostro się do ggeo stosujecie ? Strach jeść generalnie no.wiekszosci rzeczy nie wolno ...
-
Info od lekarza: można jeść wszystko oprócz zielonej herbaty, surowego mięsa i jajek, wędzonych ryb i serów (nie wiem jak mięso, np boczek wędzony?), wątróbki (czyli pasztetu też bo zazwyczaj ma wątróbkę), serów pleśniowych.
A w internetach doczytałam tylko o cynamonie, tymianku i rozmarynie (ale nie wiem na ile to prawda). Majeranek podobno można, a o koperku i curry nic nie wiem... Znalazłam też info że herbaty owocowej nie można bo zawiera hibiskus - ale lekarz powiedział że owocową można.
Do zaleceń lekarza się stosuję, choć najbardziej mi brak zielonej herbaty (a najgorzej będzie jesienią i zimą). Jak trafi mi się szarlotka z cynamonem to raczej ją zjem, bo ile tam tego cynamonu? Myślę że trzeba podejść do tego z rozsądkiem i to co ewidentnie zakazane to zakazane ale informacje z internetu zweryfikowałabym u lekarza -
Ale o co chodzi z zieloną herbatą? O kofeinę? Ja sobie pozwalam raz na jakiś czas na zieloną.
31.01-1 IUI 🙁
25.02- 2IUI🙁
06.05- początek przygotowań do IVF
19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
1 ❄️ -
Olalasz wrote:Ale o co chodzi z zieloną herbatą? O kofeinę? Ja sobie pozwalam raz na jakiś czas na zieloną.
Ciekawa jestem jak z białą herbatą, w internecie sprzeczne informacje a lekarz nie potrafił mi powiedzieć czy można bo nie znał "zawartości" tej herbaty -
kurkumy ponoć nie można w nadmiarze ponieważ pobudza pracę macicy, co może doprowadzić do poronienia
-
nick nieaktualny
-