X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Czego nie mozna jeść w ciąży +jakich ziół nje mzona uzywac
Odpowiedz

Czego nie mozna jeść w ciąży +jakich ziół nje mzona uzywac

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecwyznh vyztam ingernety k z przerażeniem stwierdzam że jem wiele rzeczy których wg internetow nie wolno. Np koperek na zimeniaczkach czy curry(przyprawa) czy cynamon czy majeranek? Czy wy też tak ostro się do ggeo stosujecie ? Strach jeść generalnie no.wiekszosci rzeczy nie wolno ...

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • aprill Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2019, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Info od lekarza: można jeść wszystko oprócz zielonej herbaty, surowego mięsa i jajek, wędzonych ryb i serów (nie wiem jak mięso, np boczek wędzony?), wątróbki (czyli pasztetu też bo zazwyczaj ma wątróbkę), serów pleśniowych.
    A w internetach doczytałam tylko o cynamonie, tymianku i rozmarynie (ale nie wiem na ile to prawda). Majeranek podobno można, a o koperku i curry nic nie wiem... Znalazłam też info że herbaty owocowej nie można bo zawiera hibiskus - ale lekarz powiedział że owocową można.

Do zaleceń lekarza się stosuję, choć najbardziej mi brak zielonej herbaty (a najgorzej będzie jesienią i zimą). Jak trafi mi się szarlotka z cynamonem to raczej ją zjem, bo ile tam tego cynamonu? Myślę że trzeba podejść do tego z rozsądkiem i to co ewidentnie zakazane to zakazane ale informacje z internetu zweryfikowałabym u lekarza ;)

km5svcqgdjp9orqj.png
    20.05.2019 - FET blastka 5.1.2 - beta: 9dpt 62,5; 11dpt 152; 13dpt 396; 16dpt 1237; 22dpt 8563
    został 1 ❄️4.2.2
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2019, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale o co chodzi z zieloną herbatą? O kofeinę? Ja sobie pozwalam raz na jakiś czas na zieloną.

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • pineapple Koleżanka

Wysłany: 18 lipca 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola mi Pani doktor tydzień temu na wizycie wymienila parę rzeczy, których mam unikać i m.in. była to zielona i czerwona herbata. Ale czemu to już pojęcia nie mam :D

zi13dqk3xd40yepk.png
  • aprill Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    Ale o co chodzi z zieloną herbatą? O kofeinę? Ja sobie pozwalam raz na jakiś czas na zieloną.
    O kofeinę na pewno nie, bo kawę można. Zapewne są jakieś substancje w zielonej herbacie, lekarz mi mówił o jakichś badaniach wg których nie można zielonej w ciąży, ale nie pamiętam szczegółów.

Ciekawa jestem jak z białą herbatą, w internecie sprzeczne informacje a lekarz nie potrafił mi powiedzieć czy można bo nie znał "zawartości" tej herbaty

km5svcqgdjp9orqj.png
    20.05.2019 - FET blastka 5.1.2 - beta: 9dpt 62,5; 11dpt 152; 13dpt 396; 16dpt 1237; 22dpt 8563
    został 1 ❄️4.2.2
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielona herbata wg tych badań wplywa na serduszko dzidzi, ale nie wczytywałam sie nigdy w szczegóły wiec nie napisze o jakie wady chodzi

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2019, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko zielonej nie można?ja filiżankę dziennie piję...

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona herbata niestety zmniejsza wchłanialność kwasu foliowego i lepiej ograniczyć ją do max filiżanki dziennie, a najlepiej wcale. Eh sama kocham zielona herbatę i piłam ja zawsze hektolitrami :(

Frufru lubi tę wiadomość

• Frufru Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurkumy ponoć nie można w nadmiarze ponieważ pobudza pracę macicy, co może doprowadzić do poronienia

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sery pleśniowe można, muszą być na mleku pasteryzowanym.

Frufru lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ